Οικονομία

Αλλάζει τα επιδόματα ο κατώτατος μισθός – Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Αλλάζει τα επιδόματα ο κατώτατος μισθός – Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με την… εκκωφαντική αύξηση 2% που αποφάσισε η κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί στις αρχές του 2022 σε 663 ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,90 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20.

Επίδομα ανεργίας

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει βέβαια σε ανοδική πορεία μια σειρά επιδομάτων, με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 7 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ, από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Κι αυτό γιατί το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας -το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα- δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Από τον κατώτατο μισθό επηρεάζονται ακόμη οι αποδοχές όσων συμμετέχουν σε προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι – ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που ισούται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, που καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

Ακόμη, με τον κατώτατο μισθό είναι συνδεδεμένες οι αμοιβές των ωφελημένων από τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X