Κοινωνία

Αναδρομικά: Μέχρι και 500 ευρώ για περισσότερους από 300.000 συνταξιούχους! video

Αναδρομικά: Μέχρι και 500 ευρώ για περισσότερους από 300.000 συνταξιούχους! video
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις… τρέχουν για τα πολυπόθητα αναδρομικά! Η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες συνταξιούχους έχει ξεκινήσει με το πρώτο βήμα να γίνεται την επόμενη Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου. Είναι μια μέρα – κλειδί, καθώς εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί στο ΣτΕ η πολυαναμενόμενη πιλοτική δίκη για τα παλαιά αναδρομικά.

Ακολουθεί η κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο θα δρομολογηθεί η πληρωμή των νέων αναδρομικών του 2019.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα αναδρομικά και η πληρωμή τους

Προς τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου και θα φανεί το πλαίσιο για τα «φρέσκα», που χτίζονται μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ στις 4 Οκτωβρίου για περισσότερους από 350.000 συνταξιούχους. Αυτά αφορούν στις περικοπές των επικουρικών του 2016 και στα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, έχει δεσμευθεί ότι αυτά τα αναδρομικά θα αποδοθούν στο πλαίσιο της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τότε πληρώνονται οι επιπλέον 40.000 δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα!

Πρόκειται για αναδρομικά τουλάχιστον 5 μηνών (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος) καθώς η απόφαση του ΣτΕ μετράει από τις 4 Οκτωβρίου και αφορούν: περίπου 300.000 συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχασαν από την επικουρική τους το καλοκαίρι του 2016 έως και 48%. Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα είναι από 5 έως 196 ευρώ και μεσοσταθμικά 99,57 ευρώ το μήνα, συνεπώς τα αναδρομικά θα κυμαίνονται κοντά στα 500 ευρώ τουλάχιστον.

Δείτε το ρεπορτάζ για τα αναδρομικά

Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Τα περισσότερα θα λάβουν όσοι είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές το καλοκαίρι του 2016, δηλαδή: πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Τράπεζας Πίστεως και της Εμπορικής Τράπεζας, όπως επίσης και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων κοντά στα 1.000 ευρώ αναδρομικά (εφόσον είναι μόνο 5 μήνες). Επίσης πρώην ναυτικοί, εμποροϋπάλληλοι, ναυτιλιακοί πράκτορες, δικηγόροι, ναυτικοί τουλάχιστον 750 ευρώ. Τέλος μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ, συμβολαιογράφοι, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ κοντά στα 500 ευρώ.

Τα «φρέσκα» επίσης αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς οι κύριες ανταποδοτικές συντάξεις τους θα αναπροσαρμοστούν από 4/10 με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Μαζί με την μηνιαία αύξηση που δικαιούνται θα λάβουν και τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους μήνες Οκτώβριος – Φεβρουάριος. Δεδομένου ότι η μέση αύξηση υπολογίζεται να κυμαίνεται στα 60-70 ευρώ, τα αναδρομικά θα κυμαίνονται κατ ελάχιστον στα 350 ευρώ. Τα “φρέσκα» αναδρομικά θα πληρωθούν χωρίς αιτήσεις και αυτόματα σε όλους όσοι τα δικαιούνται μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X