Αναλύσεις

Ανάλυση – Η εξουσιομανία ως το θεμέλιο της διαφθοράς

Ανάλυση – Η εξουσιομανία ως το θεμέλιο της διαφθοράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα ερώτημα που στοιχειώνει την πολιτική θεωρία και τη φιλοσοφία μέχρι και σήμερα είναι το αν η εξουσία διαφθείρει ή μαγνητίζει τους πιο διεφθαρμένους; Η εξουσία εδώ δεν προσεγγίζεται ως κακόβουλη ή ως ευεργετική. Αντίθετα, αυτός ο προβληματισμός προσπαθεί να διερευνήσει και να διευκρινίσει τα θεμελιώδη στοιχεία της πολιτικής εξουσίας.

Υπάρχει μια γενική εκτίμηση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο πως οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα: Η εξουσία προσελκύει παθολογικές προσωπικότητες. Δεν είναι ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά ότι λειτουργεί ως μαγνήτης για τους διεφθαρμένους. Τέτοιοι άνθρωποι έχουν την τάση να μεθούν από τη βία, μια κατάσταση στην οποία εθίζονται γρήγορα.

Η απόλυτη εξουσία μόνο διαφθείρει. Εδώ παρατηρούμε έναν κοινό μεταφυσικό παρονομαστή: τη διαφθορά, που συνδέει θεμελιωδώς όλους εκείνους που κατέχουν την πολιτική εξουσία. Ωστόσο, η σημειολογική ερμηνεία αυτής της πεποίθησης γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Αν υποθέσουμε ότι οι πιο διεφθαρμένοι έλκονται πράγματι από την εξουσία, σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως γνωρίζουμε σήμερα, βασίζεται στο δομικό στοιχείο της διαφθοράς από τα θεμέλιά της. H 4η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Διαφθοράς (GCI 2021) αφορούσε 196 χώρες και περιοχές. Παρείχε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο με βάση 43 μεταβλητές. Αυτά τα εκτεταμένα στοιχεία αποκάλυψαν ότι μόνο 52 χώρες έχουν χαμηλό δείκτη διαφθοράς, με τη Φινλανδία και τη Νορβηγία να πρωτοστατούν. Από την άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες 144 χώρες υποφέρουν από διαφθορά. Αυτό άραγε σημαίνει ότι στις χώρες αυτές ο μέσος πολίτης ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το ιδιωτικό του συμφέρον και κάνει χρήση της δημόσιας σφαίρας για την προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων; Και αν αυτός ο ισχυρισμός είναι αλήθεια, σημαίνει ότι κάθε εκπρόσωπος της κυβέρνησης αυτών των 144 χωρών είναι θεμελιωδώς διεφθαρμένος;

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X