Fragilemag

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζουν ακόμα τους μονάρχες;

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζουν ακόμα τους μονάρχες;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια κειμένου: Ελένη Σωτάκη

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζουν ακόμα τους μονάρχες; Ο θεσμός της μοναρχίας φαντάζει ανθεκτικός με σταθερή επιρροή σε ένα μέρος της λαϊκής κουλτούρας. Τι αλήθεια συμβαίνει;

Τα τετράχρονα λατρεύουν τις πριγκίπισσες και τους ιππότες. Στα παιδικά παιχνίδια, στα παραμύθια, σε παιδικές ταινίες και σειρές οι ήρωες συχνά είναι γαλαζοαίματοι. Φυσικά οι χαρακτήρες τους έχουν εξελιχθεί ακολουθώντας το περιβάλλον του σύγχρονου πολιτισμού. Δεν συναντούμε πια άβουλες πριγκίπισσες που λαχταρούν να τις σώσει ένας πρίγκιπας. Οι πριγκίπισσες σήμερα είναι φεμινίστριες. Μαλώνουν, κάνουν μαγικά και καβαλούν ιπτάμενα πλάσματα φορώντας δυναμικά κοστούμια. Η φυλετική εκπροσώπησή τους έχει αλλάξει. Οι βασιλικοί ήρωες ανήκουν σε όλες πια τις φυλές. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα γι’ αυτούς που εξακολουθεί να μην είναι ιδιαίτερα προοδευτικό: η βασιλική τους ιδιότητα.

Η όλη υπόθεση εξακολουθεί να βασίζεται στην ιδέα ότι ορισμένοι άνθρωποι γεννήθηκαν για να κυβερνούν. Είναι περίεργο που αυτή η ιδέα είναι ευρέως αποδεκτή ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν παράδοση στο θεσμό της βασιλείας.

Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι που επιτίθενται συστηματικά στην πατριαρχία και τη λευκή υπεροχή δίνουν ασυλία στη μοναρχία; Κάποιοι έχουν επισημάνει το παράλογο.

Στον ισχυρισμό ότι η μοναρχία «φαίνεται αρχαϊκή και ρατσιστική» έρχεται η πραγματική ζωή να απαντήσει ότι οι μοναρχίες αποδείχτηκαν τρομερά ανθεκτικές και δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Μάουρο Γκιγιέν, καθηγητή διεθνούς διαχείρισης, ο οποίος έχει αναλύσει δεδομένα 120 ετών από 137 χώρες. Ο θεσμός της βασιλείας απαντάται σχεδόν παντού στον κόσμο, από τους Φαραώ της Αιγύπτου έως τους αυτοκράτορες της Ιαπωνίας και της αρχαίας Ρώμης, μέχρι το βασίλειο των Μάγια που εκτείνεται στο σύγχρονο Μεξικό και τις βασιλικές αυλές της Δυτικής Αφρικής. Η Παλαιά Διαθήκη, η Καινή Διαθήκη και το Κοράνι αναφέρονται σε βασιλιάδες και βασίλισσες. Η ιδέα ότι οι κυβερνώντες αντλούν τη νομιμότητά τους από τον Θεό και μπορούν να την κληροδοτήσουν στα παιδιά τους υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 7.000 χρόνια. Στο μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας η βασιλεία υπήρξε η κυρίαρχη μορφή διακυβέρνησης.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X