Fragilemag

Νάρκισσοι – Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανεπανάληπτους

Νάρκισσοι – Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ανεπανάληπτους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

του Νίκου Βλάχου //

Καθόλου τυχαία οι ναρκισσιστές διαλέγουν επάγγελμα που εκτοξεύει και τονώνει αδιάκοπα το εγώ τους. Πολιτική, θέατρο, αθλητισμός, θέσεις εξουσίας στον επιχειρηματικό στίβο. Τα άτομα με έντονες ναρκισσιστικές τάσεις ενεργούν με χαρακτηριστικό και προβλέψιμο τρόπο.

Άρνηση και αυταπάτες
Οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτό που επιθυμούν να ενσαρκώσουν. Η πραγματικότητα είναι ταυτόσημη με την οδύνη. Ο αμυντικός μηχανισμός της άρνησης τούς βοηθά να αντέχουν καταστάσεις που τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Το να τρέφουν αυταπάτες λειτουργεί παρηγορητικά προς τους ίδιους. Η κατασκευή μιας εναλλακτικής πραγματικότητας που εξυπηρετεί τους ίδιους είναι μια προσφιλής τακτική.

Ψέμα
Για τους ναρκισσιστές οι αυταπάτες είναι περισσότερο μια εσωτερική διαδικασία, ενώ το ψέμα και η άρνηση μπαίνουν πάντα στο κάδρο των διαπροσωπικών σχέσεων. Η ναρκισσιστική προσωπικότητα δεν προσανατολίζεται στην ενδοσκόπηση ούτε και στην αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων. Ενδιαφέρεται περισσότερο για την επικύρωση του αφηγήματός της και της δικής της αλήθειας από τους άλλους, ώστε να ρυθμίζει την ασταθή αυτοεκτίμησή της. Οι άλλοι υπάρχουν ως προέκταση δηλαδή των αναγκών τους, ως καθρέφτισμα του δικού τους και μόνο βλέμματος. Η εκδοχή της πραγματικότητας είναι μία. Η αλήθεια επίσης. Και φυσικά μαντέψτε: Οι ναρκισσιστές έχουν την αποκλειστικότητα αλλά και όλα τα δικαιώματα από καταβολής κόσμου… Είτε είναι κανείς μαζί τους είτε εναντίον τους.

Το ψέμα επιστρατεύεται συχνά για να προσεταιριστούν ανθρώπους διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, στα οποία πρωταγωνιστούν πάντοτε ως θύματα και οι άλλοι ως απόλυτοι θύτες. Ουσιαστικά είναι εύκολο να διακρίνει κανείς το νάρκισσο μόνο και μόνο από το γεγονός ότι φαντάζει να υποφέρει από τη μοναξιά της κορυφής, στην οποία τοποθετεί τον εαυτό του. Είναι συχνά επίσης έρμαιο ενός φαινομενικά αδιανόητα κακού ανθρώπου. Ο αντίπαλός του φαντάζει ως μια καρικατούρα υπέρτατης κακίας μέσα στην υπερβολή, το δράμα, και την εξωφρενικότητα των περιγραφών και των προθέσεων του ναρκισσιστή. Οι φίλοι των σόσιαλ μίντια αποτελούν την καλύτερη λύση και το καλύτερο κοινό για το σόου του.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X