Αναλύσεις

Προς “53”: ΣΥΡΙΖΑ “καθαρό” ή ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας;

Προς “53”: ΣΥΡΙΖΑ “καθαρό” ή ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Διαβάζοντας το κείμενο των “53” με το οποίο μεταξύ άλλων ζητούν να μην αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ και να μην γίνει παράταξη, αλλά να παραμείνει κόμμα, διαπιστώνεις πως η κεντρική στόχευση είναι το κόμμα και όχι η κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας.

Διαπιστώνεις επίσης, πως όλα περιστρέφονται, παρότι δεν αναφέρεται ανοιχτά,  σε ένα λίγο μεγαλύτερο, αλλά μικρό πάντα, πολιτικό οργανισμό στον οποίο ο κοινός ιδεολογικός παρονομαστής των μελών θα είναι πολύ μεγάλος.

Διαπιστώνεις πως με βάση τη επιλογή του μικρού και “καθαρού” ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει η στρατηγική συνεργασιών και συμμαχιών, που θα του επιτρέψει να ξανακερδίσει τις εκλογές. Γιατί θα πρέπει να το πούμε ανοιχτά, ώστε να γίνει κατανοητό. Για ένα πολιτικό οργανισμό (κόμμα ή παράταξη μικρή σημασία έχει) με ποσοστό 31,5% και ύστερα από 4,5 χρόνια επώδυνης (λόγω εκβιαστικής επιβολής πολιτικών από τους δανειστές) διακυβέρνησης της χώρας, ο στόχος οφείλει να είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Και όχι οι διαμαρτυρίες, οι αντιδράσεις, η αντιπολίτευση, που μπορεί να οδηγούν, αλλά μπορεί και όχι στην εκλογική νίκη.

Πρώτος στόχος λοιπόν είναι η νίκη στις εκλογές και στη συνέχεια η διάρθρωση οργάνωσης και πολιτικών με τρόπο που να υπηρετούν τον πρώτο στόχο.

Τα υπόλοιπα κύριοι των “53” περί ιδεολογικής καθαρότητας και αποφυγής της “μόλυνσης” (τρομερή παρομοίωση από εκείνον που πρωτοχρησιμοποίησε τη λέξη), δεν υπηρετούν την εκλογική νίκη, αλλά την αναδιάταξη των δυνάμεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες του 31,5% λίγο ενδιαφέρονται αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα ή παράταξη. Ενδιαφέρονται για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) αν και όταν κερδίσει τις εκλογές. Και αυτές οι πολιτικές σε συνδυασμό με τη λειτουργία ενός μεγάλου κόμματος ή παράταξης που θα ανταποκρίνεται στην διείσδυση και την επιρροή στην κοινωνία.

Αν μετακινήσετε τον προβληματισμό σας από το κόμμα στην κοινωνία, ίσως δώσετε την απάντηση που προσδοκά η κοινωνία. Τα εσωκομματικά σας δεν είναι παρά ασκήσεις εσωκομματικής εξουσίας και ισορροπίας.

Εν κατακλείδι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να γίνει ο πολιτικός οργανισμός που θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Αυτή είναι η μόνη σωστή απάντηση στα διλήμματα. Και για να το πετύχει θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Τουλάχιστον βγάλτε συμπεράσματα από την απουσία του κόμματος από τις τελευταίες εκλογές…

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 53 λένε «όχι» στην αλλαγή του ονόματος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X