Αναλύσεις

Ψυχολογία | Πολιτικοί και ψυχοπαθείς – Οι τύποι ανθρώπου που έλκονται από την εξουσία

Ψυχολογία | Πολιτικοί και ψυχοπαθείς – Οι τύποι ανθρώπου που έλκονται από την εξουσία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια – Ελένη Σωτάκη //

Δεν είναι μόνο όσα λένε. Είναι ένα σύνολο καταγραφής αντιδράσεων. Η ψυχολογία έχει ενδιαφερθεί έντονα για τη μελέτη της σχέσης μεταξύ ψυχολογικών διαταραχών και πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας η κατανόηση και η ερμηνεία του φαινομένου οι ψυχοπαθείς και οι ναρκισσιστές να έλκονται τόσο έντονα από την εξουσία. Μελετώνται ακόμα και οι διαδικασίες μέσω των οποίων κατορθώνουν να ανελιχθούν σε κοινωνικά αξιώματα.

Ο πολωνός ψυχολόγος Αντρέι Λομπατσέφσκι επινόησε τον όρο «παθοκρατία» για να περιγράψει κυβερνήσεις που αποτελούνται από άτομα με αυτές τις διαταραχές – και η έννοια σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται σε καθεστώτα του παρελθόντος. Σε πολλές χώρες του πλανήτη, παρά τη σύμβαση ότι οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι δεν πρέπει να διαγιγνώσκουν ανεπίσημα δημόσια πρόσωπα που δεν έχουν εξετάσει (γνωστός ως «Κανόνας Goldwater»), πολλοί ηγέτες εμφανίζουν όλα τα σημάδια ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με διαταραχές προσωπικότητας ελκύονται από την πολιτική εξουσία – οι ναρκισσιστές λαχταρούν την προσοχή και την επιβεβαίωση. Αισθάνονται ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και έχουν το δικαίωμα να τους εξουσιάζουν. Τους λείπει η ενσυναίσθηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται ανελέητα και να κακοποιούν τους ανθρώπους για χάρη της εξουσίας.

Οι ψυχοπαθείς διακατέχονται από μια παρόμοια αίσθηση ανωτερότητας και έχουν εξίσου έλλειψη ενσυναίσθησης, αλλά χωρίς την ίδια παρόρμηση για προσοχή και λατρεία. Οι ηγέτες με αυτά τα χαρακτηριστικά τείνουν να προσελκύουν και άλλα άτομα με ψυχολογικές διαταραχές. Ταυτόχρονα, οι συμπονετικοί και δίκαιοι άνθρωποι σταδιακά απομακρύνονται. Είτε εξοστρακίζονται είτε παραμερίζονται οικειοθελώς, τρομοκρατημένοι από την αυξανόμενη παθολογία γύρω τους.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X