Αναλύσεις

Stalking – Όταν η εμμονή βαφτίζεται έρωτας

Stalking – Όταν η εμμονή βαφτίζεται έρωτας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νίκος Βλάχος

Ένας stalker μπορεί να ξεκινήσει την παρενόχληση στο θύμα του τηλεφωνώντας επανειλημμένα, επικοινωνώντας μέσω email και χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν αυτές οι μέθοδοι επαφής είναι αναποτελεσματικές δεν έχει κανένα πρόβλημα να αναβαθμίσει την ενοχλητική του συμπεριφορά. Η κατασκοπεία, κυριολεκτικά, και οι απροσδόκητες συναντήσεις με τα θύματά του είναι δύο βασικά συστατικά της. Σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο αυτό ξεκινά στο τέλος μιας σχέσης, ωστόσο, δεν υπάρχει η τέλεια ένδειξη που καθορίζει ποιος / ποια θα ή δεν θα γίνει stalker. Όμως, χάρη στην έρευνα, γνωρίζουμε τους παρακινητικούς παράγοντες που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους στην επίμονη, εμμονική παρακολούθηση. Αυτοί οι παράγοντες είναι:

1.Απόρριψη

Για τον stalker δεν έχει σημασία εάν η απόρριψη είναι πραγματική ή απλώς εντύπωση. Μην ξεχνάς πως βλέπει τον εαυτό του ως θύμα. Ο φόβος του για εγκατάλειψη δεν του επιτρέπει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με κανόνες λογικής. Είναι αδύνατο να απογοητευτεί εύκολα.

2.Εμμονικότητα

Ο stalker είναι συχνά εμμονικός σε πολλούς τομείς της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των ρομαντικών του σχέσεων. Συνήθως έχει επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψεων που παίζουν σαν βελόνα πικάπ που κόλλησε σε δίσκο βινυλίου. Σταδιακά γίνεται τόσο απασχολημένος με τον στόχο του, που δεν μπορεί να κοιμηθεί, ξεχνά να φάει και αφήνει τις δουλειές του μισοτελειωμένες.

3.Φαντασιοπληξία

Ο stalker θολώνει τις γραμμές μεταξύ της αλήθειας του γεγονότος και της φαντασίας του. Έχει την αίσθηση του δικαιώματος ότι ο στόχος-θύμα τού ανήκει. Τροφοδοτεί τη φαντασίωση ότι εκείνος και το θύμα του προορίζονται να είναι μαζί. Ορισμένοι stalkers είναι τόσο πεπεισμένοι, που θα εφεύρουν -στο μυαλό τους- λεπτομέρειες σχετικά με τον ρομαντικό χαρακτήρα μιας σχέσης που δεν υπάρχει. Θα είναι τόσο σίγουροι για εκείνη που είναι είναι σε θέση να πείσουν ακόμα και τους άλλους για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους.

4.Ναρκισσισμός

Ο stalker δεν μπορεί να αναγνωρίσει, να σεβαστεί τα συναισθήματα ή τα όρια του άλλου. Δεν έχει επίσης υγιείς ικανότητες αντιμετώπισης της απόρριψης, της αμηχανίας, της ντροπής ή της απώλειας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό, εάν είχες στο παρελθόν μια ρομαντική σχέση μαζί του, καθώς μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του με τη λογική «Αν υποφέρω εγώ έτσι, πρέπει να υποφέρεις και εσύ μαζί μου» ή «Εάν δεν μπορώ να σε έχω, κανείς δεν μπορεί»

Πώς τρέφει ο stalker την εμμονή του;

Η χειραγώγηση είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία του. Ακολουθούν οι συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους ένας stalker θα προσπαθήσει να σε επηρεάσει.

1.Θα σε ενοχλήσει ή θα επινοήσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να προκαλέσει συμπάθεια στο θύμα του. Παράδειγμα: “Είμαι άρρωστος, χρειάζομαι τη βοήθειά σου.”

2. Κάνει κενές υποσχέσεις για παράταση της επαφής με το θύμα του. Παράδειγμα: “Είναι η τελευταία φορά, σου το ορκίζομαι. Χρειάζομαι απλώς ένα κλείσιμο, ένα αντίο από σένα.”

3. Θα καταφύγει σε εκβιασμούς μέχρις εσχάτων. Παράδειγμα: “Θα ενημερώσω το αφεντικό σου ότι προσποιήθηκες τον άρρωστο και δεν πήγες στη δουλειά.”

4. Παίζει με τις ανασφάλειες του θύματος με αβάσιμες κατηγορίες. Παράδειγμα: “Δεν ενδιαφέρεσαι για κανέναν εκτός από τον εαυτό σου.”

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X