Αναλύσεις

Συµφωνία των Πρεσπών: Η κυβέρνηση της Ν∆ επιθυµεί να γίνει κουρελόχαρτο

Συµφωνία των Πρεσπών: Η κυβέρνηση της Ν∆ επιθυµεί να γίνει κουρελόχαρτο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Νίκου Κοτζιά

Ας κινητοποιηθούµε όλοι για να υπερασπιστούµε τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση της Ν∆ επιθυµεί να γίνει κουρελόχαρτο. Μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να φέρει τα προβλεπόµενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς ψήφιση στη Βουλή και διέλυσε τη συµφωνηθείσα επιστηµονική οµάδα για την αποµάκρυνση των αλυτρωτικών διατυπώσεων από τα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ αρνήθηκε να προωθήσει τη συγκρότηση της προβλεπόµενης στη συµφωνία οµάδας για τη λύση των εµπορικών σηµάτων και ονοµασιών στη βάση του ενωσιακού δικαίου.

Ακόµη χειρότερες είναι οι θέσεις που προβάλλουν προεκλογικά τα κόµµατα της Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα το VMRO, αδελφό κόµµα της Ν∆. Θέσεις που παραβιάζουν ευθέως τη συµφωνία, ιδιαίτερα ως προς το όνοµα της γειτονικής χώρας.

 

Η ∆εξιά και η φασιστική ∆εξιά αναγγέλλουν ότι θα ονοµάζουν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία» και αρκετοί κύκλοι της σηµερινής κυβέρνησης στα Σκόπια δείχνουν να συµφωνούν. Η κυβέρνηση της Ν∆, αν ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, αν διαθέτει το ελάχιστο αίσθηµα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία και το διεθνές δίκαιο, οφείλει άµεσα:

 

Πρώτον, να ενηµερώσει τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισµούς στους οποίους είναι µέλος η Βόρεια Μακεδονία µε το όνοµα της Συµφωνίας των Πρεσπών ότι κάποιοι επιθυµούν να την εµφανίσουν µε το όνοµα µιας νοµικά ανύπαρκτης χώρας, τουτέστιν ως «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας». Τέτοια χώρα ουδέποτε έγινε µέλος σε διεθνείς οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, οι δοµές διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ. Χώρα µε το όνοµα «Μακεδονία» δεν µπορεί να υποκαταστήσει και να πάρει στο διεθνές σύστηµα τη θέση που κατέχει µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών η ∆ηµοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυβέρνηση υποχρεούται να επισηµάνει στους επικεφαλής τέτοιων διεθνών οργανώσεων ότι οφείλουν να εξηγήσουν και να προειδοποιήσουν τους τυχοδιώκτες της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

 

∆εύτερον, η κυβέρνηση οφείλει να ενηµερώσει τους εταίρους της στην ΕΕ ότι χώρα «∆ηµοκρατία της Μακεδονίας» δεν υπάρχει, ότι έχουν εκπνεύσει όλα τα µεταβατικά χρονοδιαγράµµατα που προβλέπονταν στη Συµφωνία των Πρεσπών και ότι µπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και στα κράτη-µέλη της µόνο όσοι διαθέτουν τα προβλεπόµενα νέα διαβατήρια µε την ορθή ονοµασία της χώρας τους και τα αυτοκίνητά τους έχουν την ορθή σηµατοδότηση. Ειδικά για τη χώρα µας αυτό πρέπει να ισχύσει από σήµερα.

Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να γίνεται συνένοχη στις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις επιθετικών και αναθεωρητικών κύκλων της Βόρειας Μακεδονίας, όπως και ορισµένων κέντρων στην Ελλάδα.

 

Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να δεσµεύσει την ΕΕ, ως ήδη έχει γίνει από το 2018, ότι δεν µπορούν να πωλούνται στην αγορά της αγαθά που φέρουν ως ονοµασία χώρας προέλευσης και παραγωγής το «Made in Macedonia» αντί του «Made in North Macedonia».

Τέταρτον, όποιος στη Βόρεια Μακεδονία καλεί δηµόσια στην παραβίαση της Συµφωνίας των Πρεσπών πρέπει να υποστεί διεθνείς δεσµευτικές κυρώσεις. Να του απαγορευτούν τα ταξίδια σε όλες τις χώρες κράτη-µέλη των ως άνω οργανισµών, ενώ η κυβέρνηση να κάνει ειδική ενηµέρωση στον γγ του ΟΗΕ. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική χρήση ή µη του συµφωνηθέντος ονόµατος.

 

Υπάρχουν και άλλα πολλά µέτρα που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άµεσα. Το κύριο είναι να πάψει να «παίζει την κολοκυθιά» σε βάρος των εθνικών µας συµφερόντων, της σταθερότητας στην περιοχή, της αποτροπής τού να γίνει «η ιστορία φυλακή» όχι µόνο για τους ανόητους και επιπόλαιους, αλλά για τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης. Οτι οφείλει να προασπίζεται το διεθνές δίκαιο, τµήµα του οποίου είναι η Συµφωνία των Πρεσπών. Οτι οφείλει να εξηγήσει άµεσα στις κυβερνητικές ελίτ και στην ολιγαρχία της γείτονας ότι τα παιχνίδια σε βάρος της Συµφωνίας των Πρεσπών θα τους προκαλέσουν ασήκωτο πολιτικό και οικονοµικό κόστος, το οποίο, αν χρειαστεί, είναι έτοιµη να φροντίσει να τους επιβληθεί.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X