Αναλύσεις

Τύχη | Περιμένοντας το στατιστικό θαύμα – Ο απόλυτος ανορθολογισμός

Τύχη | Περιμένοντας το στατιστικό θαύμα – Ο απόλυτος ανορθολογισμός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια: Ελένη Σωτάκη //

Στον σύγχρονο κόσμο, σε πολλές χώρες υπάρχουν λοταρίες και κάθε εβδομάδα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν ελπίζοντας να αλλάξουν την τύχη τους. Θα μπορούσαμε να χαμογελάσουμε μπροστά στο φαινόμενο αυτό, καθώς δεν φαίνεται να πτοεί τους ανθρώπους η στατιστικά μηδαμινή προοπτική νίκης.

Οι πιθανότητες να κερδίσει κανείς ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό είναι 1 στα 14 εκατομμύρια (σχεδόν η ίδια πιθανότητα με το να τον γεννήσει βασίλισσα, πιθανότητα 1 στα 15 εκατομμύρια).

Όσοι επενδύουν σε τέτοιες φρούδες ελπίδες, στοχεύουν σε έναν απίθανο στόχο. Πόσο όμως διαφέρουμε, όσοι δεν πράττουμε ανάλογα; Μπορεί να μην έχουμε την αίσθηση ότι παίζουμε σε λοταρία – και όμως συμμετέχουμε σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί: Λοταρία της Ζωής. Πολύ συχνά στοχεύουμε σε στατιστικά θαύματα και αυτό ενώ πιστεύουμε ότι είμαστε απολύτως νηφάλιοι και ορθολογιστές. Η συμπεριφορά αυτή που μοιάζει με λαχειοφόρο αγορά εντοπίζεται ιδιαιτέρως σε σχέση με τις ελπίδες που τρέφουμε για την αγάπη και την εργασία.

Η εικόνα μιας ιδανικά επιτυχημένης ζωής θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: επιλέγουμε τον σωστό χώρο εργασίας την ιδανική στιγμή και κερδίζουμε δημόσια αναγνώριση και χρήματα για τις προσπάθειές μας. Η εργασία μας είναι διασκεδαστική, δημιουργική και απολύτως σύμφωνη με τα ταλέντα μας. Οι ίδιες ικανοποιήσεις ισχύουν και για την αγάπη. Μετά από μια συναρπαστική περίοδο παθιασμένων σχέσεων, συναντάμε ένα πολύ ιδιαίτερο, όμορφο, ευγενικό και αφοσιωμένο άτομο που μας καταλαβαίνει εντελώς – συχνά χωρίς να χρειάζεται να επικοινωνούμε με λόγια. Το σεξ είναι εξαιρετικό. Μαζί του κάνουμε οικογένεια, παιδιά και δεν χωρίζουμε ποτέ. Έχουμε την τέλεια υγεία και ωριμάζουμε ηλικιακά με μια αίσθηση επιτυχίας. Απολαμβάνουμε αξιοπρεπή, σεβαστά γηρατειά, θαυμάζοντας τους απογόνους μας και περιστασιακά προσθέτοντας μια επιδέξια καθοδηγητική πινελιά στις ζωές και τις αποφάσεις τους. Πεθαίνουμε ήσυχα λίγο πριν τα εκατό, από μια μη επώδυνη ασθένεια σε ένα ήσυχο, γεμάτο λουλούδια δωμάτιο, έχοντας γράψει μια σοφή και γενναιόδωρη διαθήκη. Τέτοια σενάρια πραγματώνονται τόσο συχνά, όσο το να κερδίσει κανείς το τζάκποτ στο λαχείο. Παρά την εκπαίδευση και τους φαινομενικά ρεαλιστικούς και πρακτικούς χαρακτήρες μας, μπορεί να έχουμε επενδύσει έντονα σε κάποια τροποποιημένη έκδοση αυτής της μορφής φαντασίας. Δε συνειδητοποιούμε εύκολα πόσο σπάνια και γεμάτα αντιξοότητες είναι ενενήντα και πλέον χρόνια ζωής για έναν άνθρωπο.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X