Αποδράσεις

Τρία υπέροχα χωριά της Λακωνίας με…νησιωτικές παραλίες

Τρία υπέροχα χωριά της Λακωνίας με…νησιωτικές παραλίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ελαία, Μοζά, Πλύτρα. Ένας μάλλον παραμελημένος και όχι ιδιαίτερα γνωστός προορισμός που θα σας συνεπάρει με τις υπέροχες παραλίες του και τα όμορφα, ακατέργαστα, θαλασσινά του τοπία.

Η αλήθεια είναι πως δεν νοείται να περάσει καλοκαίρι χωρίς να μπούμε στο πλοίο με προορισμό κάποιο από τα δεκάδες πανέμορφα νησιά μας σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Βέβαια με τις τιμές στα ναύλα να βρίσκονται στα ύψη, αυτή η όμορφη συνήθεια δυστυχώς γίνεται όλο και περισσότερο απόμακρη για πολλούς από εμάς που βιώνουμε έντονα το σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.

Να, όμως, που αυτός ο ευλογημένος τόπος έχει χώρο για όλους! Με το αυτοκίνητο, λοιπόν, και με μόνη επιβάρυνση τα καύσιμα και φυσικά τα διόδια, μπορείς να βρεθείς σε μια θαλασσινή γωνιά που είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να προσφέρει η στεριά σε ένα περιβάλλον που θυμίζει νησί. Φύγαμε, λοιπόν, για τον Νότο και για την άγνωστη μικρή ναυτική πολιτεία της Ελαίας.

Η Ελιά της θάλασσας

Από τη Σπάρτη ακολουθώντας πορεία νοτιοανατολική, δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 65 χιλιόμετρα ώς το ψαροχώρι Ελιά που ακουμπά στο βορειοανατολικό άκρο του Λακωνικού κόλπου. Η διαδρομή για να φτάσετε μέχρι εδώ είναι θαυμάσια καθώς διατρέχει την ήπια μεσογειακή τοπιογραφία της Λακωνίας. Με λίγη, λοιπόν, προσοχή στη διέλευση από την περιοχή της Σκάλας, όπου κινούνται πολλά αγροτικά οχήματα, θα απολαύσετε τη διαδρομή, ιδίως αν επιλέξετε να έρθετε από τον παραλιακό δρόμο.

Οσο κι αν φαίνεται σήμερα παράδοξο, μέχρι και τα μέσα περίπου του 20ού αιώνα το ψαροχώρι της Ελαίας ή Ελιάς –αν προτιμάτε– επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο κυρίως μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής που συνέδεε το λιμάνι του Πειραιά με αυτό του Γυθείου!

Σήμερα στην Ελιά ο επισκέπτης θα βρει έναν συμπαθητικό παραλιακό οικισμό όπου μάλιστα διατηρούνται επί της παραλίας αρκετά από τα παλιά, πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια. Μπροστά από το χωριό ξανοίγεται ένας θαυμάσιος και πεντακάθαρος αμμουδερός όρμος που τον προτιμούν πολλοί για το καθημερινό τους κολύμπι.

Στο νότιο μέρος του κολπίσκου αναπτύσσεται το μικρό αλιευτικό καταφύγιο με τα πολύχρωμα καΐκια, τα καφέ και τις ψαροταβέρνες που συνθέτουν μια όμορφη εικόνα η οποία θυμίζει κάποιο απόμακρο νησιώτικο ψαροχώρι.

Στην Ελαία υπάρχει φαρμακείο, μια μικρή αγορά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Υπέροχες παραλίες και αρχαίες πολιτείες

Η περιοχή είναι διάσπαρτη από απομεινάρια αρχαίων πολιτειών, καθώς η ανθρώπινη παρουσία εδώ προσμετρά ιστορία χιλιάδων ετών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως σε αυτήν την πλευρά της Λακωνίας –κοντά στο μεσόγειο χωριό Φοινίκι, 12 χλμ. ανατολικά της Ελαίας– εντοπίζεται η αρχαία πόλη Υπερτελεάτον, γνωστή για τους λαμπρούς ναούς του Απόλλωνα και του Ασκληπιού. Επιπλέον ο τόπος είναι κατάστικτος από βυζαντινά αλλά και ενετικά κτίσματα και ναούς, όπως ο βυζαντινός ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου Κρισά (14ος αιώνας) που έχει κηρυχτεί διατηρητέο μνημείο και το εσωτερικό του κοσμείται από θαυμάσιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα.

Η ακτογραμμή μάς αποκαλύπτει θαυμάσια ακρογιαλιά. Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που φεύγει προς Νότο και στη συνέχεια οδηγώντας σε βατούς και σύντομους χωματόδρομους, θα έχουμε την ευκαιρία να κολυμπήσουμε σε υπέροχες παραλίες.

Η πιο κοντινή στο λιμανάκι της Ελαίας είναι η ακρογιαλιά Βιανδίνη όπου έχει εντοπιστεί η θέση της ομώνυμης Μυκηναϊκής πόλης. Εδώ, στον μικρό καλογραμμένο ορμίσκο θα βρείτε μια οργανωμένη ακτή με ήσυχη, πεντακάθαρη θάλασσα, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχουν συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, διαμερισμάτων και ένα εστιατόριο.

Λίγο νοτιότερα θα βρούμε τον απλωτό αμμουδερό όρμο Τηγάνια, που έχει εύκολη πρόσβαση με το αυτοκίνητο. Στο νότιο τμήμα της ακρογιαλιάς υπάρχει ένα beach bar που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο.

Αν περπατήσετε λίγο με κατεύθυνση βόρια, επάνω στην αμμουδιά, θα βρείτε ήσυχα σημεία για να στήσετε την ομπρέλα σας. Υπάρχει χωματόδρομος που κινείται παράλληλα με την ακτή και πέντε-έξι μεγάλα αρμυρίκια που προσφέρουν την πολύτιμη αλλά ακριβοθώρητη σκιά τους.

Ομως όσοι γνωρίζουν την περιοχή, συμφωνούν ότι την καλύτερη ακρογιαλιά θα τη βρουν στη θέση Μποζά, λίγα χιλιόμετρα πιο νότια από τα Τηγάνια. Πρόκειται για έναν σχετικά μικρό, αμμουδερό όρμο που περιφρουρείται από απότομα βράχια, με κρυστάλλινα νερά και μια παραλιακή ψαροταβέρνα. Εδώ έχει εντοπιστεί η θέση της αρχαίας πόλης Κυπαρισσίας.

Η Πλύτρα και το Καραβοστάσι

Κατεβαίνοντας προς Νότο θα δούμε την απόκρημνη χερσόνησο Καραβοστάσι να διακόπτει τη φυσική, ομαλή συνέχεια της ακτής του Λακωνικού κόλπου, σχηματίζοντας τον όρμο της Ξυλής, στην αγκαλιά του οποίου συναντάμε το ψαροχώρι της Πλύτρας. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση μέσω του δρόμου Μολάων – Νεάπολης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αρκετή τουριστική κίνηση.

Το τμήμα του παλιού χωριού που ακουμπά στη θάλασσα με το λιμάνι και τα πέτρινα σπίτια που βρέχονται από το κύμα μάς αποκαλύπτουν μια πραγματικά αυθεντική νησιώτικη γωνιά. Βέβαια η ανάπτυξη του οικισμού προς τα μεσόγεια δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο· έτσι μάλλον δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο καλά λόγια και για τον σύγχρονο οικισμό της Πλύτρας.

Επίνειο της Πλύτρας είναι ο συνοικισμός Καραβοστάσι που αναπτύσσεται στο βραχώδες βορειοδυτικό άκρο του κόλπου. Ανάμεσα στο Καραβοστάσι και στην Πλύτρα ξεχωρίζει η θαυμάσια παραλία Παχιά Αμμος, όπου λειτουργούν καφέ και εστιατόρια. Η Παχιά Αμμος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ακρογιάλια της περιοχής.

Από το λιμάνι της Πλύτρας, αν ακολουθήσετε τον βατό παραλιακό δρόμο που φεύγει προς Νότο, θα βρείτε μικρούς ενδιαφέροντες ορμίσκους με ακύμαντη θάλασσα όπου μπορείτε να κολυμπήσετε χωρίς συνωστισμούς. Η παραλιακή αυτή διαδρομή τερματίζεται στην ακτή Ανάσκελο με τον γαλαζοπράσινο βυθό.

Σε αυτό το υπέροχο σημείο του Λακωνικού κόλπου, που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από την τοπιογραφία ενός απόμακρου νησιού στο Αιγαίο, θα ολοκληρώσουμε την περιπλάνησή μας στις ακτές της ανατολικής Λακωνίας. Σε επόμενο αφιέρωμα θα συνεχίσουμε την προς Νότο περιήγησή μας προς Αρχάγγελο, Ελίκα, Πλατανιά και θα καταλήξουμε στους αμμόλοφους της Πούντας, στο σημείο απ’ όπου αναχωρούν τα φέρι μποτ για Ελαφονήσι.

Στην τοποθεσία «Κόκκινες», κοντά στο λιμάνι της Πλύτρας, διακρίνονται στον βυθό της θάλασσας τα απομεινάρια της βυθισμένης πόλης του Αρχαίου Ασωπού που καταστράφηκε από τον βιβλικών διαστάσεων σεισμό του 365 μ.Χ., ο οποίος αναφέρεται και από τον Παυσανία. Τότε αποχωρίστηκε ο βράχος της Μονεμβασιάς αλλά και η Ελαφόνησος από τον κυρίως κορμό της Πελοποννήσου!

Πού θα μείνετε

Ελαία

 «Alas Resort & Spa» τηλ. 27320-57500
 «Ελαία Μάρε» τηλ. 27320-57540
 «Ammos Luxury Suites» τηλ. 27320-57392

Πλύτρα

 «Princess Kyniska Suites» τηλ. 27320-83410
 «Costa Rampane» τηλ. 6973226888
 «Σελήνη» τηλ. 27320-83500
 «Alkyones Seaside Apartments» τηλ. 698-3731235

www.viewsofgreece.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X