Αρχαιολογία

Το τελευταίο βράδυ του Πλάτωνα αποκαλύπτονται στον πάπυρο που βρέθηκε στην τέφρα του Βεζούβιου (βίντεο)

Το τελευταίο βράδυ του Πλάτωνα αποκαλύπτονται στον πάπυρο που βρέθηκε στην τέφρα του Βεζούβιου (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ ο σπουδαίος Έλληνες φιλόσοδος ανασύρθηκαν στο φως χάρη στην παρέμβαση ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα πρόσφατα αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα προέρχονται από έναν κύλινδρο παπύρου που θάφτηκε κάτω από στρώματα ηφαιστειακής τέφρας μετά την έκρηξη του Βεζούβιου μ.Χ.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, ο αρχαίος κύλινδρος βρέθηκε να περιέχει μια προηγουμένως άγνωστη αφήγηση που περιγράφει πώς πέρασε το τελευταίο του βράδυ ο Έλληνας φιλόσοφος, περιγράφοντας πώς άκουγε μουσική που παιζόταν σε φλάουτο από μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Παρά το γεγονός ότι υπέφερε από υψηλό πυρετό και βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, ο Πλάτωνας –μαθητής του Σωκράτη και μέντορας του Αριστοτέλη που πέθανε στην Αθήνα γύρω στο 348 π.Χ.– διατήρησε αρκετή διαύγεια ώστε να ασκήσει κριτική στη μουσικό για την έλλειψη ρυθμού της, αναφέρει η Guardian.

Οι αποκωδικοποιημένες λέξεις υποδηλώνουν επίσης ότι ο τόπος ταφής του Πλάτωνα ήταν στον καθορισμένο κήπο του στην Ακαδημία Αθηνών, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο, που ίδρυσε ο ίδιος δίπλα στο Μουσείο. Προηγουμένως, ήταν γνωστό μόνο σε γενικές γραμμές ότι θάφτηκε εντός της ακαδημίας.

Επαναστατική μέθοδος

Σε μια παρουσίαση των ευρημάτων της έρευνας στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης, ο καθηγητής Graziano Ranocchia, του Πανεπιστημίου της Πίζας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την αποκάλυψη του απανθρακωμένου κυλίνδρου, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα που εμπλουτίζει την κατανόησή μας για την αρχαία ιστορία».

Είπε: «Χάρη στις πιο προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης, είμαστε επιτέλους σε θέση να διαβάσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε νέες ενότητες κειμένων που προηγουμένως φαινόταν απρόσιτες».

Το κείμενο αποκαλύπτει επίσης ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος στο νησί της Αίγινας, πιθανώς ήδη από το 404 π.Χ. όταν οι Σπαρτιάτες κατέκτησαν το νησί, ή εναλλακτικά το 399 π.Χ., λίγο μετά το θάνατο του Σωκράτη.

«Μέχρι τώρα πίστευαν ότι ο Πλάτωνας πουλήθηκε ως σκλάβος το 387 π.Χ. κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σικελία στην αυλή του Διονυσίου Α΄ των Συρακουσών», είπε ο Ρανόκια. «Για πρώτη φορά, μπορέσαμε να διαβάσουμε ακολουθίες από κρυμμένα γράμματα από τους παπύρους που ήταν διπλωμένα σε πολλαπλά στρώματα, κολλημένα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των αιώνων, μέσω μιας διαδικασίας ξετυλίγματος χάρη σε μια μηχανική τεχνική που διέσπασε ολόκληρα θραύσματα κειμένου».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ικανότητα αναγνώρισης αυτών των επιπέδων και ουσιαστικά επανατοποθέτησής τους στις αρχικές τους θέσεις για την αποκατάσταση της κειμενικής συνέχειας αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων πληροφοριών.

Το έργο βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια και ο πλήρης αντίκτυπος θα γίνει εμφανής μόνο τα επόμενα χρόνια.

Ο πάπυρος διατηρήθηκε σε μια πολυτελή βίλα στο Herculaneum και ανακαλύφθηκε το 1750, και πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα.

Με τα χρόνια, οι μελετητές προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τα ειλητάρια που βρέθηκαν σε αυτή τη βίλα, γνωστή ως Βίλα των Παπύρων.

Ο Domenico Camardo, αρχαιολόγος στο έργο διατήρησης του Herculaneum, συνέκρινε τον αντίκτυπο της έκρηξης του 79π.Χ. στο Herculaneum, μια αρχαία ρωμαϊκή παραλιακή πόλη κοντά στην Πομπηία, με τη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν τέτοια η θερμότητα του πυροκλαστικού κύματος που παρήγαγε ο Βεζούβιος –μεταξύ 400C και 500C– που ο εγκέφαλος και το αίμα των θυμάτων έβρασαν αμέσως.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X