Οικονομία

Ασιατικές αγορές: «Βουτιές» και… κατακόκκινη εικόνα!

Ασιατικές αγορές: «Βουτιές» και… κατακόκκινη εικόνα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα… κόκκινα κινήθηκαν οι κυριότερες ασιατικές αγορές σήμερα, Τετάρτη 11.03.2020, μετά τη χθεσινή ανάσα από την κατρακύλα της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Σε αυτό το κλίμα, στο ταμπλό, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε ”βουτιά” 2,78% στις 1.908,27 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 διολίσθησε 3,60% στις 5.725,90 μονάδες και ηγήθηκε των απωλειών.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 2,27% στις 19.416,06 μονάδες ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 0,85% στις 25.176 μονάδες. Στην Κίνα, ο Shanghai composite έχασε 0,94% στις 2.968,52 μονάδες και ο Shenzhen component διολίσθησε 1,78% στις 11.200,05 μονάδες.

Η Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας (NAB) Τάπας Στρίτλαντ προειδοποίησε σε σημείωμα της Τετάρτης το πρωί ότι οι αγορές “είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς” καθώς οι τίτλοι γύρω από τον κοροναϊό “συνεχίζουν να είναι αρνητικοί”.

Ο Tapas Strickland, διευθυντής οικονομικών και αγορών της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας (NAB), προειδοποίησε σε σημείωμα της Τετάρτης ότι οι αγορές “είναι πιθανό να παραμείνουν ασταθείς” καθώς τα πρωτοσέλιδα γύρω από τον κοροναϊό “συνεχίζουν να έχουν αρνητική χροιά”.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να προκαλεί… πυρετό στις διεθνείς αγορές

Ο Strickland, επικαλέστηκε τα κρούσματα του COVID-19 στην Ιταλία που ξεπερνούν τα 10.000 καθώς και τα σχόλια του Διευθυντή Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Robert Redfield ότι ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε ”κατάσταση υψηλού συναγερμού”.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 113.851 άνθρωποι έχουν μολυνθεί διεθνώς ενώ έχουν πεθάνει πάνω από 4.000 άνθρωποι., σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Καθώς οι επενδυτές αναμένουν μέτρα τόνωσης από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του αντίκτυπου στις οικονομίες από την εξάπλωση του κοροναϊού, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα πακέτο υγείας ύψους 2,40 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει “πρωτοφανή υποστήριξη σε όλη την πρωτοβάθμια φροντίδα, την έρευνα και το εθνικό ιατρικό απόθεμα. ”

Ο παράγοντας… ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNBC ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να σκέφτεται ένα μέτρο για φορολογία 0% στις υπηρεσίες μισθωτών για τους εργοδότες και τους υπαλλήλους για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η Ιαπωνία, εξάλλου, ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, σύμφωνα με το Reuters.

Στα μάκρο, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες της Κίνας έμειναν στάσιμες τον Φεβρουάριο καθώς η κυβέρνηση παρέτεινε τις αργίες της κινεζικής Πρωτοχρονιάς και συμβούλευσε τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους ως προστατευτικό μέτρο κατά του κοροναϊού. Η επιδημία, η οποία ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν, έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 3.158 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 80.000 στην ηπειρωτική Κίνα.

Τα στοιχεία της ιαπωνικής Komatsu, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού κατασκευών, έδειξε ότι η χρήση των μηχανημάτων της στην Κίνα μειώθηκε σχεδόν 30% στις 32 ώρες τον προηγούμενο μήνα, έναντι του προηγουμένου έτους.

Αυτό συγκρίνεται με τις 59,1 ώρες τον Ιανουάριο και 44,9 ώρες τον Φεβρουάριο του προηγουμένου έτους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X