Αθλητισμός

Μίνο Ραϊόλα: Η ζωή του πιτσαδόρου που κατέκτησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου!

Μίνο Ραϊόλα: Η ζωή του πιτσαδόρου που κατέκτησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Μίνο Ραϊόλα έφυγε νωρίς απ’ τον μάταιο τούτο κόσμο. Ήταν μόλις 54 ετών! Πρόλαβε όμως να ζήσει έντονα αφήνοντας το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το καλοκαίρι του 1993 ο Ντένις Μπέργκαμπ πήρε μεταγραφή από τον Άγιαξ στην Ίντερ. Ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε στα γραφεία του ιταλικού συλλόγου έχοντας στο πλευρό του έναν κάπως ευτραφή κύριο, ο οποίος λειτουργούσε ως διερμηνέας. Προφασιζόμενος ότι χρειάζεται κάποια έγγραφα, έβγαλε φωτοτυπίες όλα τα συμβόλαια και όσα χαρτιά υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα τα μελετούσε αργότερα. Θα ήταν ο μπούσουλας του Μίνο Ραϊόλα στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Τρεις δεκαετίες αργότερα είναι ένας από τους δύο πιο ισχυρούς μάνατζερ παικτών. Γιος ενός Ιταλού μετανάστη, που ταξίδεψε με την οικογένειά του από το Σαλέρνο στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας το 1968, έναν χρόνο μετά τη γέννηση του Μίνο. Άνοιξε πιτσαρία. Στην αρχή ένα κατάστημα, στη συνέχεια έγιναν 25.

Όταν… έψηνε πίτσες

Ο Καρμίνε, όπως ήταν το… βαφτιστικό του, ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο στα νιάτα του, ασχολήθηκε λίγο με το Πινγκ πονγκ, σπούδασε νομική (χωρίς να πάρει πτυχίο) και ανέλαβε να… τρέχει την αλυσίδα με το διόλου πρωτότυπο όνομα «Napoli». Βασικά έκανε τα πάντα στο μαγαζί. Εκτός από το να ψήνει πίτσες. Έτσι κι αλλιώς ο πατέρας και η μητέρα του είχαν την μυστική συνταγή που είχε ξετρελάνει τους Ολλανδούς. Δεν είχε λόγο να ανακατευτεί (και) σε αυτό.

Κυρίως, βέβαια, του άρεσε να… πλένει! «Επειδή ο πατέρας μου δούλευε 18 και 20 ώρες, πήγαινα στο μαγαζί για να είμαι μαζί του και να τον μάθω καλύτερα. Έμπαινα μαζί του στην κουζίνα και μου άρεσε πιο πολύ να πλένω τα πιάτα. Είναι κάτι που ακόμα μου αρέσει να κάνω. Μου προσφέρει γαλήνη να καθαρίζω για να απολαμβάνω καλύτερα το αποτέλεσμα της δουλειάς μου».

Ήταν 19 χρόνων όταν προσελήφθη (χωρίς να πληρώνεται) ως αθλητικός διευθυντής της τοπικής ομάδας του Χάαρλεμ. Καθώς το είχε με το «μπλα μπλα» έπεισε τον πρόεδρο της ομάδας ότι μπορεί να τον βοηθήσει χάρη στα κονέ που είχε στη Νάπολη, Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν θετικά, καθώς ο εκρηκτικός νεαρός τσακώθηκε με μέλη της διοίκησης, τους κατηγόρησε ότι δεν πρόκειται να πάνε πουθενά αν δεν αλλάξουν μυαλά και παραμείνουν «συντηρητικοί» και απολύθηκε.

Άρχισε να δείχνει τα προσόντα του αμέσως μετά όταν προσελήφθη σε μεγάλο γραφείο μάνατζερ στην Ολλανδία. Και η πρώτη αποστολή του ήταν εκείνη η μεταγραφή του Μπέργκαμπ. Στην αρχή μεσολαβούσε για τις μετακινήσεις Ολλανδών παικτών στην Ιταλία, καθώς μιλούσε και τις δύο γλώσσες και δεν άργησε να δημιουργήσει το δικό του γραφείο.

Πλησιάζοντας τον Ζλάταν

Αρχίζοντας να φτιάχνει το πελατολόγιό του, ο Ραϊόλα, που μετά το EURO του 1996 πήγε τον Πάβελ Νέντβεντ στη Λάτσιο, στην πρώτη μεγάλη προσωπική επιτυχία του, έκανε απόπειρα να πλησιάσει τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Έβαλε… μέσον τον Μάξουελ, συμπαίκτη τότε του Σουηδού στον Άγιαξ. Ο Ιμπραΐμοβιτς δεν «ψήθηκε» και φήμες που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν αναφέρουν ότι η αντίδραση του Ραϊόλα ήταν να πει στον Ζλάταν να πάει να γαμ@@@@. Ο Ραϊόλα δεν το έβαλε κάτω και χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο όπλο του: το «μπλα μπλα». Ο Ιμπραΐμοβιτς πείστηκε να συναντηθεί μαζί του. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο ραντεβού σε πολυτελές εστιατόριο μοντελάκι και οδηγώντας Πόρσε. Ο Ραϊολα προτίμησε ένα μπλουζάκι και ένα τζιν παντελόνι.

«Όταν ήρθε η ώρα να παραγγείλουμε τι νομίζετε ότι μας έφεραν; Μερικές φέτες από σούσι με αβοκάντο και γαρίδες; Όχι, μας έφεραν φαγητό ικανό να χορτάσει πέντε ανθρώπους και εκείνος άρχισε να το καταβροχθίζει μόνος του» θα γράψει μια δεκαετία αργότερα στην βιογραφία του ο Ιμπραΐμοβιτς. Στο τέλος της συνάντησης ο Σουηδός είχε παραδώσει στον μάνατζερ τα κλειδιά της Πόρσε του και ο τελευταίος είχε αρχίσει ήδη να σχεδιάζει την μεταγραφή του παίκτη στην Γιουβέντους. Και κατόπιν τον πήγε στην Ίντερ, στη Μπαρτσελόνα, στη Μίλαν, στην Παρί Σεν Ζερμέν, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις ΗΠΑ και πάει λέγοντας.

Το πελατολόγιο μεγάλωνε. Πήρε τον Μάριο Μπαλοτέλι, τον Ρομπίνιο, μετά τον Πολ Πογκμπά. Πιο πρόσφατα τον Ματάις Ντε Λιχτ, τον Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Δεν διάλεγε ο ίδιος τους παίκτες του. Εκείνοι τον διαλέγανε! «Δεν ψάχνω εγώ τους παίκτες αλλά εκείνοι με βρίσκουν. Ποτέ δεν ζήτησα από κάποιον ποδοσφαιριστή να έρθει και να δουλέψει μαζί μου και ποτέ δεν θα συμβεί. Ο παίκτης είναι εκείνος που μου ζητάει να γίνω ο εκπρόσωπος του. Έπειτα θα πρέπει να υπάρχει η σωστή χημεία για να προχωρήσουμε».

Επεισοδιακή γνωριμία με Μότζι

Τον Απρίλιο του 2021, ο Ραϊόλα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την 29χρονη μεσοεπιθετικό της Γιουβέντους Μπάρμπαρα Μπονανσέα, γνωστή με το παρατσούκλι «θηλυκός Ζιντάν» ετοιμάζοντας έτσι την… εισβολή του και στο ποδόσφαιρο γυναικών.

Τσακώθηκε με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, για τον οποίο είπε ότι πρέπει να μπει σε ψυχιατρική κλινική («Αν πει κάτι ο Γκουαρδιόλα ή ο Πάπας όλοι το θεωρούν σωστό. Είναι επικίνδυνο αυτό») και τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, χαρακτήρισε μπάσταρδο τον Γιόχαν Κρόιφ και ανίκανο τον Μισέλ Πλατινί.

Και είχε, επίσης, μια επεισοδιακή γνωριμία με τον Λουτσιάνο Μότζι, όταν αυτός ήταν τεχνικός διευθυντής της Τορίνο πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε που ο Ραϊόλα είχε κλείσει ραντεβού για να συναντήσει τον μεγαλοπαράγοντα και κατέληξαν να τσακωθούν επειδή ο ατζέντης είδε άλλους 25 ανθρώπους να περιμένουν για να μιλήσουν στον Μότζι…

«Είσαι ο κύριος Μότζι;» ρώτησε ο Ραϊόλα όταν επιτέλους ήρθε η σειρά του μετά από δύο ώρες. «Ναι» απάντησε ο Μότζι. «Βρίσκω εξαιρετικά αγενές το γεγονός ότι με άφησες να περιμένω τόση ώρα» είπε στα ίσα ο ατζέντης. «Και εσύ ποιος είσαι;» ήταν η σειρά του Μότζι να ρωτήσει. «Είμαι ο Ραϊόλα» ήταν η απάντηση που έλαβε. «Α, είσαι Ραϊόλα. Αν συμπεριφέρεσαι και σε άλλους όπως σε εμένα, δεν θα πουλήσεις ποτέ παίκτη στην Ιταλία» ήταν η ατάκα που ακούστηκε από το στόμα του Μότζι. Δεν θα έλεγε κάποιος ότι δικαιώθηκε, έτσι;

Η βίλα του… Αλ Καπόνε

Στα 54 του ο Ραϊόλα έμενε μόνιμα σε μια πολυτελέστατη βίλα στο Μόντε Κάρλο μαζί με την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους. Διόρθωση: στη βίλα μένει η οικογένειά του, καθώς ο ίδιος ταξιδεύε σχεδόν 365 ημέρες το χρόνο σε όλο τον κόσμο για να βλέπει παίκτες. Και αντί για τη βίλα του Μόντε Κάρλο έδειχνε να προτιμά αυτή που είχε στο Μαϊάμι, για την οποία έδωσε εννέα εκατομμύρια ευρώ και κάποτε ανήκε στον Αλ Καπόνε… Ναι, ναι, στον διάσημο μαφιόζο!

Μιλούσε επτά γλώσσες (ολλανδικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και… ναπολιτάνικα) και δεν ήθελε να τον συγκρίνουν με τον άλλο κορυφαίο μάνατζερ, τον Πορτογάλο Ζόρζε Μέντες. «Εγώ είμαι ο Βόρειος Πόλος και εκείνος ο Νότιος. Έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη στις δουλειές μας. Εγώ ενδιαφέρομαι μόνο για τα συμφέροντα των πελατών μου και όχι για να βγάζω μία περιουσία από αυτούς» έλεγε ο Ραϊόλα.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, βέβαια. Η μετακίνηση του Πογκμπά από τη Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016 άργησε να ολοκληρωθεί επειδή δεν βρισκόταν ο τρόπος να πληρωθεί ο Ραϊόλα τα 30 εκατομμύρια ευρώ που είχε «δικαίωμα» να λάβει ως μεσάζων. Οι Ιταλοί δεν ήθελαν να δώσουν από μισά με τους Άγγλους και ο μάνατζερ είχε ξεκαθαρίσει ότι αν δεν διασφαλίσει τα δικά του χρήματα δεν πρόκειται να πει στον Γάλλο μέσο να υπογράψει. Κοινώς τους έκανε ό,τι ήθελε. Και τότε και πιο μετά όταν είχε στα… χέρια του τον Χάαλαντ, τον παίκτη για τον οποίο είναι έτοιμοι να διαθέσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.

Πριν από κάποια χρόνια, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μιλήσει δημόσια εναντίον του Ραϊόλα κατηγορώντας τον για την απόφαση του 19χρονου τότε Πογκμπά να αφήσει το «Ολντ Τράφορντ». «Έβαλα πρώτα το συμφέρον του Πογκμπά και γι’ αυτό τον πήγα στο Τορίνο. Ο Φέργκιουσον μάλλον προτιμά να συναναστρέφεται μόνο με ανθρώπους που τον υπακούν. Βασικά δεν με νοιάζει τι λέει. Όπως δεν με νοιάζει τι λένε γενικά για εμένα. Κάποιοι σε αγαπούν, άλλοι σε μισούν» ήταν η απάντησή του.

Με τζιν και μπλουζάκια

Δεν είχε, επίσης, κανένα πρόβλημα να μπαίνει και σε… ξένα χωράφια. Όπως το να προτείνει (σοκαριστικές) λύσεις για να γίνουν και πάλι ανταγωνιστικές οι ιταλικές ομάδες. «Θα έπρεπε να συγχωνευτούν οι δύο ομάδες του Μιλάνου, η Μίλαν και η Ίντερ! Αντί να πωλούν τους καλύτερους παίκτες τους και να προσπαθούν να ισορροπήσουν τα οικονομικά τους, θα έπρεπε να δημιουργήσουν έναν σύλλογο, ο οποίος θα ήταν ισχυρός και θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Το ίδιο θα πρότεινα και στη Ρόμα με τη Λάτσιο. Αντί να έχουν δύο μέτριες ομάδες, ας συγχωνευτούν για να φτιάξουν μία καλή»!

Εξακολουθούσε να κάνει τα ραντεβού του με εκπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων φορώντας τζιν και μπλουζάκια. Γενικά κυκλοφορούσε με φόρμες. Και εννοείται ότι δεν τον ένοιαζε. «Είμαι σε αυτόν τον κόσμο όχι για να με αγαπούν, αλλά για να κάνω το σωστό για τους παίκτες μου. Είμαι στην υπηρεσία τους» έλεγε.

Ίσως διότι ήξερε ότι ήταν γενικά αντιπαθής και αυτοί τους οποίους επί της ουσίας κατηύθυνε ήταν οι μοναδικοί φίλοι του. Μαζί τους μπορούσε να απολαύσει μια χαλαρωτική βουτιά στην πισίνα ή ένα γεύμα στο οποίο θα παρήγγειλαν πολλά για να φάει τα περισσότερα μόνος του…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X