Αθλητισμός

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η τροπολογία χρειάζεται έγκριση από FIFA και UEFA

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η τροπολογία χρειάζεται έγκριση από FIFA και UEFA
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η τροπολογία για αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση πολυϊδιοκτησίας έγινε νόμος του κράτους, όμως για να γίνει και …νόμος του ποδοσφαίρου πρέπει να πουν το “ναι” και οι FIFA και UEFA, ώστε να επισημοποιηθεί η αλλαγή των ποινών.

Η αντικατάσταση του υποβιβασμού με αφαίρεση 5-10 βαθμών για την πολυιδιοκτησία και άλλες παραβάσεις όπως στο μετοχολόγιο, αντικαθιστά τις ποινές που προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας της ΕΠΟ που είναι σε ισχύ και συγκεκριμένα το παράρτημα του που αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Το πρόβλημα με τους κανονισμούς είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν μεσούσης της περιόδου, και αν αυτό γίνει (επικύρωση από καταστατική ΓΣ της ΕΠΟ, κάθε καλοκαίρι), τότε το ΔΣ της Ομοσπονδίας που θα επικυρώσει την αλλαγή κινδυνεύει με έκπτωση, καθώς αλλαγές στους κανονισμούς γίνονται μόνο το καλοκαίρι.

Είναι πιθανό να γίνουν οι αλλαγές μόνο αν έχουν την έγκριση της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, ή των εκπροσώπων τους στην ΕΠΟ, δηλαδή την Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, όταν είχε αλλάξει η ποινή του υποβιβασμού για τις ομάδες που δεν παίρνουν άδεια από την ΕΠΟ και Παναθηναϊκός είχε γλυτώσει τον υποβιβασμό και είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση έξι βαθμών.

Η διαφορά είναι ότι τότε δεν υπήρχε η λεγόμενη «παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο» από πλευράς κυβέρνησης, αλλά οι ομάδες είχαν αποφασίσει να αλλάξει η ποινή και μετά από συζήτηση μεταξύ ΕΠΟ – FIFA – UEFA το αίτημα των ομάδων έγινε αποδεκτό.

Παραμένει άγνωστη η γνώμη της ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για την τροπολογία, όπως και το αν θα δώσουν την έγκρισή τους για να αλλάξει ο Πειθαρχικός Κώδικας μεσούσης της περιόδου.

Ο κ. Φούσεκ, εκπρόσωπος των διεθνών Συνομοσπονδιών στη χώρα μας, ενημερώθηκε για το τι ακριβώς αναφέρεται στην τροπολογία κι αυτό που έλεγαν στην ΕΠΟ είναι ότι υπάρχει διπλό «τρύπημα» στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όσον αφορά την αναδρομικότητα της ποινής και το δεύτερο ότι διαφοροποιείται η ποινή κι από υποβιβασμό μετατρέπεται σε αφαίρεση 5 ως 10 βαθμών.

Όμως, από τη στιγμή που η τροπολογία είναι νόμος του κράτους, ο αθλητικός δικαστής της Σούπερ Λιγκ που πλέον, είναι τακτικός, πρωτοδίκης και όχι συνταξιούχος πλαισιωμένος από δικηγόρους, πλανάται η απορία για το πώς θα μπορούσε να «αγνοήσει» νόμο του κράτους.

Σίγουρα όμως, αν θεωρηθεί από τις ομοσπονδίες ότι υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τότε είναι πιθανό να επανέλθει μια λέξη ιδιαίτερα «πολυσυζητημένη» και δεν είναι άλλη από το «Grexit», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα των ελληνικών ομάδων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X