Αθλητισμός

Το άγγιγμα του Μίδα: Δισεκατομμυριούχος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Το άγγιγμα του Μίδα: Δισεκατομμυριούχος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με 87,6 εκατομμύρια δολάρια ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των πιο καλοπληρωμένων αθλητών του κόσμου για το 2023, όπως αναφέρεται στη λίστα Forbes.

Χρήματα τα οποία αναμένεται να αυξηθούν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια, μετά και την υπογραφή της πρόωρης επέκτασης της συμφωνίας του με τους Μιλγουόκι Μπακς από το καλοκαίρι του 2025 μέχρι και το 2028, έναντι 186 εκατομμυρίων δολαρίων.Αυτό είναι το 4ο συμβόλαιο που υπογράφει ο «Greek Freak» με τους Μπακς, με το οποίο θα κλείσει 15 χρόνια στο Μιλγουόκι, ακολουθώντας την πορεία του αείμνηστου Κόμπι Μπράιαντ, που έπαιξε από το 1996 έως το 2016 στους Λέικερς, και του Ντιρκ Νοβίτσκι, που αγωνίστηκε στους Ντάλας Μάβερικς από το 1998 έως το 2019, και έμειναν στην ίδια ομάδα με την οποία ξεκίνησαν την πορεία τους στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

«Θέλω τίτλους…»

«Δεν έχω πρόβλημα και να κλείσω την καριέρα μου στους Μπακς, αρκεί η ομάδα να έχει πάντα υψηλούς στόχους. Για εμένα δεν είναι τα χρήματα το παν, αλλά θέλω τίτλους, θέλω και άλλα πρωταθλήματα και αν η ομάδα είναι ανταγωνιστική δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μη συνεχίζω εδώ», είχε πει πριν από καιρό ο Ελληνας σούπερ σταρ του ΝΒΑ και ήταν κάτι που έλαβε πολύ καλά υπ’ όψιν της η διοίκηση των Μπακς, η οποία έφερε στο Μιλγουόκι τον Ντέμιαν Λίλαρντ.

Αυτό ήταν που έδειξε στον Γιάννη τη θέληση της ομάδας για νέες επιτυχίες και υπέγραψε την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του. Ετσι, ο Γιάννης για την περίοδο 2023-2024 είχε απολαβές 45.640.084 δολάρια και για την περίοδο 2024-2025 48.787.676 δολάρια. Με την επέκταση που έκανε θα κερδίσει 57.604.893 δολάρια για τη σεζόν 2025-2026, άλλα 62.213.285 δολάρια για την περίοδο 2026-2027 και 66.821.676 δολάρια για τη σεζόν 2027-2028. Εάν και εφόσον δεν προχωρήσει σε πρόωρη επέκταση μετά και το νέο του συμβόλαιο, τότε θα έχει αποκομίσει 471.520.216 δολάρια ως συνολικά κέρδη μόνο από τα συμβόλαιά του με τους Μπακς. Εκτός των παραπάνω χρημάτων, ο Γιάννης κερδίζει επιπλέον 40 με 50 εκατομμύρια τον χρόνο από εμπορικές συνεργασίες και διαφημίσεις. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του συμβολαίου του το 2028 θα έχει αγγίξει το 1 δισ. δολάρια! Ποσό αστρονομικό για ένα φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια.

Οι επενδύσεις του Giannis στην άλλη άκρη του Ατλαντικού

Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equities Fund.

Τα τελευταία χρόνια τα αδέλφια Αντετοκούνμπο έχουν επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό τους, επενδύοντας σε τομείς, όπως το real estate, η αθλητική διατροφή, η ένδυση και η υπόδηση, με το δικό τους brand name μάλιστα, αλλά και το ποδόσφαιρο.

Αρχές Φεβρουαρίου 2023 έγινε γνωστή η συμφωνία του Ελληνα καλαθοσφαιριστή με τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Κουδούνη, επικεφαλής της Calamos Investments, για τη δημιουργία των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equities Fund.

Ο Γιάννης, το 2021, αγόρασε μετοχές στην ομάδα μπέιζμπολ, Milwaukee Brewers.

Παράλληλα, ο «Greek Freak» και τα αδέλφια του ίδρυσαν μια εταιρία με σκοπό μέσω αυτής να ελέγχουν όλες τους τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το όνομά της είναι Ante Inc. και η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω της ιστοσελίδας που σχεδιάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οπως αναφέρεται, η οικογένεια Αντετοκούνμπο έχει ξεκάθαρο όραμα για το πώς θέλει να επηρεάσει τον κόσμο. Καθώς η οικογένεια ξεκινά να βάζει τα θεμέλια, η Ante Inc. θα επιβλέπει όλα τα brands της, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της.

Ο «Greek Freak» έχει επενδύσει στην Candy Funhouse, την κορυφαία εταιρία του Καναδά σε καραμέλες, σοκολάτες, σνακ και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ενας από τους τομείς που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γνωρίζει καλά είναι ο αθλητισμός. Ετσι, το 2021 αγόρασε μετοχές στους Milwaukee Brewers, την ομάδα μπέιζμπολ του ΜLB. «Για ένα παιδί μεταναστών από τα Σεπόλια της Αθήνας, είναι ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό», είχε αναφέρει τότε. Τον περασμένο Αύγουστο, ο ίδιος και τα αδέλφια του αγόρασαν μετοχές του ποδοσφαιρικού συλλόγου του Νάσβιλ. «Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο άθλημα με το οποίο ερωτεύτηκα την Ελλάδα», είχε αναφέρει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι συνιδιοκτήτης στην εταιρία Ready Nutrition, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες αθλητικής διατροφής στις ΗΠΑ. Τα προϊόντα της πωλούνται εδώ και μήνες και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η πιο γλυκιά επένδυση είναι αυτή στην Candy Funhouse, την κορυφαία εταιρία του Καναδά σε καραμέλες, σοκολάτες, σνακ και είδη ζαχαροπλαστικής απ’ όλο τον κόσμο. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό ζαχαροπλαστείο, χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Προτιμά startups

Η φιλοσοφία του Γιάννη για το πού θα επενδύσει χρήματα δείχνει ότι προτιμά startup εταιρίες και πλατφόρμες. Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο ο δύο φορές MVP του ΝΒΑ επένδυσε στην ισραηλινή startup υγείας Antidote Health, της οποίας θα είναι και κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας. Η Antidote Health ξεκίνησε το 2020 από το Τελ Αβίβ και ουσιαστικά είναι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σε 24ωρη βάση σε προσιτές τιμές για τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως ασφάλισης.

«Ο Γιάννης δεν είχε πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη ως παιδί και τώρα συστρατεύεται με όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στα εμπόδια για να αξιοποιήσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Συμμερίζεται την πεποίθηση της Antidote Health ότι η απόκτηση υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί εμπόδιο για κανέναν. Θα χρησιμοποιήσουμε τη γενναιόδωρη επένδυσή του για να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρία. Ενώ, από την πλευρά του, ο Γιάννης είχε πει σχετικά με την επένδυση αυτή: «Τα αδέλφια μου κι εγώ μεγαλώσαμε φτωχοί και περιθωριοποιημένοι. Αν και είχαμε την υποστήριξη στοργικών γονέων, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης ήταν ένας αγώνας. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σε οικονομικά προσιτή, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, την τοποθεσία ή την περίστασή του».

Χρήματα έχει βάλει και στη startup WatchBox, μία πλατφόρμα για πολυτελή ρολόγια από δεύτερο χέρι. Αυτή η εταιρία επιτρέπει στους ενδιαφερομένους να αγοράσουν, να πουλήσουν και να ανταλλάξουν υπερπολυτελή ρολόγια. Τον Νοέμβριο του 2021 ο Γιάννης ήταν ανάμεσα στους επενδυτές που έβαλαν κάποια εκατομμύρια στην Alt, ένα νέο marketplace, που λειτουργεί με τις αγοραπωλησίες σπάνιων συλλεκτικών αντικειμένων και καρτών τύπου Panini. Στην ίδια πλατφόρμα, έχει μπει και ο Κέβιν Ντουράντ.

Ο Γιάννης έχει αγοράσει στο Μιλγουόκι, όπου μένει με την οικογένειά του, ένα εκπληκτικό αρχοντικό, το οποίο κόστισε 1,8 εκατ. δολάρια. Βρίσκεται στην αριστοκρατική γειτονιά River Hills, διαθέτει 6 υπνοδωμάτια και 8 μπάνια και εκτείνεται σε μια έκταση 920 τετραγωνικών μέτρων.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Το πρώτο κατάστημα των αδελφών Αντετοκούνμπο βρίσκεται στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.

Από τις αρχές Μαΐου του 2022 τα αδέλφια ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα και στον χώρο της ένδυσης, της υπόδησης και των αξεσουάρ, ανοίγοντας το πρώτο τους κατάστημα αθλητικών ειδών στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα. Eνα δεύτερο κατάστημα αναμένεται να ανοίξει και στο κέντρο της Αθήνας, πιθανότατα στην Ερμού. Στον χώρο της ελληνικής διαφήμισης ο Γιάννης έχει συμβόλαιο που τρέχει με την εταιρία Protergia – διαφημίζει ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες.

Δύο πολυτελείς κατοικίες στη συνοικία Rolling Greens στο Costa Navarino και μία πολυκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό είναι τα αποκτήματα του Γιάννη από τον κλάδο του real estate.

Παράλληλα, υπάρχει και η συμφωνία με τη στοιχηματική εταιρία Novibet μέσω της οποίας αναπτύσσει το πρόγραμμα GianHeart. Δεν είναι όμως ο μόνος από την οικογένεια που έχει μπει για τα καλά στον κόσμο της διαφήμισης – είδαμε πρόσφατα τον Θανάση Αντετοκούνμπο να διαφημίζει προϊόντα στοματικής υγιεινής, ενώ συμμετείχε μαζί με τη μητέρα του, Βερόνικα, σε διαφήμιση για δημητριακά.

Real estate

Οσον αφορά στον τομέα του real estate, η πρώτη επένδυση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν η απόκτηση δύο πολυτελών κατοικιών στη συνοικία Rolling Greens στο Costa Navarino. Οι κατοικίες στο τμήμα αυτό ξεκίνησαν να πωλούνται από τα σχέδια το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω πανδημίας. Είναι τριών και τεσσάρων υπνοδωματίων, διαθέτουν επιφάνεια από 235 τ.μ., με την τιμή πώλησής τους να ξεκινάει από 1,2 εκατ. ευρώ και 1,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ενώ πριν από μερικούς μήνες αγόρασε μία πολυκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό καταβάλλοντας περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, όπου εκεί θα μένουν όλα τα αδέλφια Αντετοκούνμπο όταν βρίσκονται Ελλάδα.

 

Από τις τελευταίες επενδύσεις τους στην Ελλάδα, ήταν μέσω της εταιρίας Ante Inc., η οποία απέκτησε το 10% της Ελληνικά Οινοποιεία, που είναι η εταιρία συμμετοχών που το 2022 εξαγόρασε την Μπουτάρη Οινοποιεία και το φυσικό μεταλλικό νερό «ΙΟΛΗ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X