Επιλογές

ΔΕΠΑ-Κιτσάκος: Προεκλογική σύγκρουση κυβέρνησης Ν.Δ.

ΔΕΠΑ-Κιτσάκος: Προεκλογική σύγκρουση κυβέρνησης Ν.Δ.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις μυλόπετρες της προεκλογικής σύγκρουσης κυβέρνησης και Ν.Δ., καθώς και των ανατροπών στις ισορροπίες στο ενεργειακό τομέα, κινδυνεύει να συνθλιβεί ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος.

Οι αιτίες πολλές, η αφορμή η άσκηση ποινικής δίωξης για τα χρέη της εταιρείας λιπασμάτων ELFE (πρώην ΒΦΛ) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Κατηγορείται για απιστία για τη μη είσπραξη χρεών τα οποία το 2008 ήταν στα 108,1 εκατομμύρια ευρώ, το Δεκέμβριο του 2015, όταν ανέλαβε αυτός στα 89,7 εκατ. ευρώ και δύο χρόνια αργότερα στο ίδιο περίπου ύψος.

Και αναμένεται να είναι η υπόθεση αυτή μία από εκείνες που θα συγκρουστούν άγρια κυβέρνηση και ΝΔ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Αν είναι ένοχος ή όχι ο Θεόδωρος Κιτσάκος θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Ομως, επί των ημερών του, όπως δείχνουν τα νούμερα, το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων στη ΔΕΠΑ δεν αυξήθηκε.

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών έχοντας στην αρμοδιότητά του τις περιοχές από το Γιβραλτάρ ως το Καζακστάν και από τη Νότια Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή. Δηλαδή ήταν βαθύς γνώστης της ενεργειακής διπλωματίας στην περιοχή μας, που τόσο πολύ μεγάλη σημασία έχει πλέον για τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Τον συνάντησα δύο φορές. Την πρώτη στο Forum των Δελφών μάλλον το 2016 για δύο λεπτά και τη δεύτερη χτες που έδωσε συνέντευξη για να παρουσιάσει τις θέσεις του σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για απιστία.

Στο μεσοδιάστημα χειρίστηκε υποθέσεις που έχουν σχέσεις με τους αγωγούς στην περιοχή μας. Συζήτησε με Ρώσους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Ιταλούς, Ισραηλινούς, Αιγύπτιους, Αλγερινούς για θέματα πολύ “καυτά” και μάλιστα έπαιξε ενεργό ρόλο στην πολιτική των αγωγών, που τόσες αλλαγές γνώρισε τα τελευταία χρόνια, ανάλογα με τις ισορροπίες στην περιοχή. Δηλαδή μιλάμε για τεράστια οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, σε μία περιοχή όπου στις μέρες μας συγκρούονται οι σύγχρονες μεγάλες δυνάμεις. Και ως γνωστόν όταν στο  βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια (το τελευταίο καλό είναι να το έχουν κατά νου η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα στη χώρα μας).

Τελικά ο Θεόδωρος Κιτσάκος βρέθηκε εκτός ΔΕΠΑ χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί αν η αιτία είναι τα χρέη της εταιρείας του Λαυρεντιάδη ή η γκρίνια από τις Βρυξέλλες που διαφωνούσαν για επιλογές αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ή άλλες πιέσεις λόγω ενεργειών του που συνδέονται με την ενεργειακή διπλωματία.

Σε αυτό το πολύ δύσκολο,κρίσιμο και υψηλού κινδύνου κουβάρι, να αναζητάς την μία και μόνη αλήθεια είναι σαν να αναζητάς ψύλλους στα άχυρα.

Ο Κιτσάκος για τα χρέη 

Πάντως, αναφορικά με το θέμα των χρεών στην εταιρεία Λιπασμάτων του Λαυρεντιάδη ο Θεόδωρος Κιτσάκος στη συνέντευξη που παραχώρησε μεταξύ άλλων είπε ότι «γνώριζαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ και έδωσαν και την έγκριση τους στους χειρισμούς μου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και των τρεχουσών οφειλών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ».

Να επισημάνουμε ότι της δίωξης του Θεόδωρου Κιτσάκου είχε προηγηθεί μήνυση της νέας διοίκησης της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο του 2017 για τα χρέη της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ύψους 115 εκατ. ευρώ προς την επιχείρηση (μήνυση που όπως είπε ο Θεόδωρος Κιτσάκος είχε ο ίδιος προετοιμάσει λίγο πριν την αντικατάστασή του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ).

Ο Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος θήτευσε στη θέση του CEO της εταιρίας από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, οπότε κι απομακρύνθηκε μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας της Καβάλας προς τη δημόσια επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υφίσταται έντονο και ασύμμετρο κανιβαλισμό και στοχοποίηση», ενώ έκανε λόγο για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό, χωρίς να είναι απαραίτητα δόλιος, στην υπόθεση της ELFE». Όπως υποστήριξε για το θέμα της βιομηχανίας είχε σαφείς εντολές παρά το μεγάλο ύψος των χρεών πως θα πρέπει να μείνει ανοικτή και σε καμία περίπτωση η ΔΕΠΑ να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου. Σημειωτέον ότι η ELFE είναι ο μεγαλύτερος βιομηχανικός πελάτης της επιχείρησης.

Πριν όμως, εξειδικεύσει τους ισχυρισμούς του, ο πρώην CEO της εταιρίας επέρριψε ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την εξέλιξη του χρέους προς την επιχείρηση αερίου: «Ο κυβερνητικός παρεμβατισμός είχε το αποτύπωμά του και στην εξέλιξη του χρέους της ELFE. Ποια ήταν κυβέρνηση το 2008 όταν η οφειλή ήταν στα 108,1 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ μόλις 6% και χωρίς ΕΦΚ στο φυσικό αέριο; Ποια κυβέρνηση ήταν το 2009 όταν σε προεκλογική περίοδο πουλήθηκε η βιομηχανία στον όμιλο Λαυρεντιάδη αφήνοντας χρέος 55 εκατ. ευρώ; Ποια κυβέρνηση ήταν την 1η Ιανουαρίου του 2011 όταν το χρέος από τα 42,04 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκε στα 89,76 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015;».

Αναφορικά με τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Κιτσάκος είπε ότι από τότε που ανέλαβε ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των οφειλομένων ποσών των μεγάλων βιομηχανικών πελατών στη ΔΕΠΑ.

Κατά τον ίδιο είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του ιδίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και Τράπεζες για το πρόβλημα της ΒΦΛ.

Τότε τον Μάιο το χρέος είχε εκτιναχθεί στα 92 εκατ. ευρώ αλλά στη σύσκεψη μονοπώλησε το θέμα των απολύσεων στη βιομηχανία της Καβάλας.

Ο κ. Κιτσάκος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του λέγοντας ότι επί των ημερών της θητείας του και με δεδομένο τον κυβερνητικό παρεμβατισμό πέτυχε να διατηρήσει το ύψος των οφειλών στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ, ενώ όταν έφυγε από την εταιρία με επιταγές είχε εισπράξει τα ποσά των τρεχουσών ποσοτήτων που παρέδιδε η ΔΕΠΑ στην ELFE αλλά και είχε εισπράξει και 8 με 9 εκατ. ευρώ έναντι του παλιού χρέους.

Επιπλέον σημείωσε ότι οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ είχαν δώσει και τον Μάιο του 2017 την έγκριση για την παροχή φυσικού αερίου στη βιομηχανία μόνο με την πληρωμή κατά 50% σε μετρητά και κατά 50% σε επιταγές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2016 ο Στέργιος Πιτσιόρλας τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επέμενε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να διερευνήσει τη δυνατότητα η εταιρία να αποκτήσει ακίνητο της ELFE στο Καλοχώρι της Καβάλας για τη μετατροπή σε εγκαταστάσεις LNG.

Το τίμημα θα συμψηφιζόταν με χρέη της βιομηχανίας. Κατά τον κ. Κιτσάκο κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αλλά ούτε και η νομική υπηρεσία της εταιρίας γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν δεσμευμένο με βάση τις διατάξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τέλος ο Θεόδωρος Κιτσάκος αναφερόμενος για την απομάκρυνσή του από τη ΔΕΠΑ είπε: «Η στοχοποίησή μου προέρχεται από το τμήμα στελεχών του ΥΠΕΝ και τη ΔΕΠΑ . Ήθελα μια ΔΕΠΑ μεγάλη, εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Δεν με θέλουν επειδή χάλασα την μαγιονέζα. Υπάρχει μεσοτοιχία μεταξύ επιχειρηματικών και κυβερνητικών συμφερόντων», σημείωσε, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X