Διάστημα

Ανατροπή από την παλαιότερη τεράστια “μαύρη τρύπα” που ανακαλύφθηκε – Μετράει πάνω από 13 δισ χρόνια (βίντεο)

Ανατροπή από την παλαιότερη τεράστια “μαύρη τρύπα”  που ανακαλύφθηκε – Μετράει πάνω από 13 δισ χρόνια (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι στιγμής είναι άνω των 13 δισεκατομμυρίων ετών: ανακαλύφθηκε χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, της NASA, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας του Καναδά, και χρονολογείται μόλις 400 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, προέρχεται από μια διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ιταλό Roberto Maiolino του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Cambridge

 

Το παρατηρούμενο αντικείμενο είναι εκπληκτικά τεράστιο για το πρώιμο σύμπαν, με διαστάσεις έως και μερικά εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας, και επομένως θέτει υπό αμφισβήτηση τις τρέχουσες θεωρίες για το πώς σχηματίζονται και μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες.

Στην πραγματικότητα, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρέθηκαν στα κέντρα γαλαξιών, είχαν αυξηθεί στο σημερινό τους μέγεθος για δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά εδώ βρίσκεται το πρόβλημα: το σύμπαν δεν ήταν ακόμη 1 δισεκατομμύριο ετών τη στιγμή που αυτή η μαύρη τρύπα είχε ήδη σχηματιστεί πλήρως.

 

Όπως όλες οι μαύρες τρύπες, η πρόσφατα ανακαλυφθείσα καταβροχθίζει υλικό από τον γαλαξία-ξενιστή της για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της. Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής αυτής της μελέτης φαίνεται να καταπίνει την ύλη πολύ πιο αδηφάγα από τους «συγγενείς» του που γεννήθηκαν σε μεταγενέστερους καιρούς.

Ο νεαρός ξενιστής γαλαξίας, που ονομάζεται GN-z11, λάμπει πολύ έντονα λόγω του «ενεργητικού» ξενιστή του.

 

Ο GN-z11 είναι ένας συμπαγής γαλαξίας, αλλά φαίνεται ότι η μαύρη τρύπα διακυβεύει την ανάπτυξή της, καταβροχθίζοντας πάρα πολύ αέριο σε μια διαδικασία που θα καταλήξει να σκοτώσει την ίδια τη μαύρη τρύπα εξαλείφοντας την πηγή «τροφής».

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν τις μελλοντικές παρατηρήσεις του JWST για να αναζητήσουν μικρούς «σπόρους» μαύρων οπών, οι οποίοι θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις διαδικασίες σχηματισμού τους.

«Υπάρχουν πολλά προγράμματα παρατήρησης με το Jwst που έχουν ως στόχο την εύρεση ακόμη παλαιότερων μαύρων τρυπών», σχολιάζει ξανά ο Maiolino: «Είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια, ίσως ακόμη και τους επόμενους μήνες, να ανακαλυφθούν αντικείμενα ακόμη μεγαλύτερα από αυτό που μόλις ανακαλύφθηκε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X