Διεθνή

Γερμανία: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης-Πλήγμα για Ελλάδα και Ευρώπη

Γερμανία: Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης-Πλήγμα για Ελλάδα και Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πιο δύσκολο σταυρόλεξο για το σχηματισμό κυβέρνησης προκύπτει από τις γερμανικές εκλογές. Η λύση για την καγκελάριο Μέρκελ, αν τα τελικά αποτελέσματα είναι ίδια με των exit polls, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη άσκηση.

Με δεδομένα ότι οι σοσιαλδημοκράτες δεν επιθυμούν πλέον να μπουν στην κυβέρνηση και θα περάσουν στην αντιπολίτευση και ότι οι Χριστανοδημοκράτες αποκλείουν την κυβερνητική σύμπραξη με την Αριστερά και βεβαίως με τους ακροδεξιούς του Afd, η μόνη δυνατή λύση είνια η τριπλή συμμαχία, γιατί οι έδρες που έχουν οι Χριστανοδημοκράτες και οι Φελελεύθεροι δεν φτάνουν για σχηματισμό κυβέρνησης.

Επομένως, τα σχήματα που φαίνονται εφικτά είναι είτε μία τρικομματική κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους και φυσικά τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, είτε μία κυβέρνηση που δεν θα έχει την πλειοψήφία, δηλαδή χωρίς τους Πράσινους, πράγμα που στη Γερμανία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η ιστορία.

Το αποτέλεσμα για τη χώρα μας με την πρώτη ματιά, μπορεί να κριθεί δυσάρεστο, αφού η αποδυνάμωση της Μέρκελ σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Φιλελεύθερων και των ακροδεξιών, καθιστούν δύσκολη τη λήψη ευνοϊκής απόφασης για τα ελληνικά ζητήματα και ιδιαίτερα το χρέος.

Το αντίθετο θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε μία γενικευμένη αφύπνιση μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς και η εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της Ευρώπης, που δέχθηκε πλήγμα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα στη Γερμανία επιβεβαιώνει αυτό που έδειξαν οι εκλογές στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, πως δηλαδή η Ευρώπη που οικοδομείται δεν είναι ελκυστική για τους Ευρωπαίους πολίτες και οφείλει να αλλάξει κατεύθυνση. Διαφορετικά η διάλυση την απειλεί.

Η απάντηση στην άνοδο των ευρωφοβικών δυνάμεων είναι περισσότερη Ευρώπη και προπαντός περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη, τυπέρω των πολιτών και κατά της λιτότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X