Διεθνή

ΗΠΑ-Τουρκία σε πορεία αντιπαράθεσης για το κουρδικό

ΗΠΑ-Τουρκία σε πορεία αντιπαράθεσης για το κουρδικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πορεία νέας αντιπαράθεσης βρίσκεται η Τουρκία με τις ΗΠΑ. Αιτία η δημιουργία κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία.

Οι Αμερικανοί όχι μόνο αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, το οποίο θα αποτελεί έναν διάδρομο προς τη Μεσόγειο για τα πετρέλαια του βόρειου Ιράκ το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή των Κούρδων, αλλά εξοπλίζουν κιόλας τις δυνάμεις των κούρδων του PYD και του YPG που επιχειρούν στη βόρεια Συρία.

Ομως, σφοδρή είναι αντίθεση της Τουρκίας σε αυτό το ενδεχόμενο και ο Ερντογάν το δήλωσε ανοιχτά από την Αγκυρα. «Δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέπαμε ποτέ τη δημιουργία ενός λεγόμενου κράτους από το PYD και το YPG στη βόρεια Συρία», είπε χαρκτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την ένοπλη πτέρυγά του, τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) ως τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), μιας οργάνωσης που η Άγκυρα και οι εταίροι της στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν συμμαχήσει με τις YPG στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τις εξοπλίζουν.

Το PYD ανακήρυξε τον Μάρτιο του 2016 την εγκαθίδρυση μιας ημιαυτόνομης κυβέρνησης στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση, ειδικά στο κουρδικό «καντόνι» του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Ήδη τον Αύγουστο του 2016, η Τουρκία είχε εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με πρόσχημα να απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος από τα σύνορα, αλλά στην πραγματικότητα να εμποδίσει την ένωση των διαφόρων περιοχών που ελέγχουν οι YPG.

«Ποιος είναι ο στόχος των Κούρδων; Να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο στη βόρεια Συρία ο οποίος θα φθάνει ως τη Μεσόγειο», υποστήριξε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει να πολεμάει εναντίον αυτών των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως τις χαρακτηρίζει ο Ερντογάν, «όπου κι αν βρίσκονται».

Οι δηλώσεις αυτές σημειώθηκαν μία εβδομάδα έπειτα από την επίσκεψη στην Άγκυρα του επικεφαλής του ιρανικού γενικού επιτελείου, Mohammad Bagheri, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε κυρίως το ζήτημα της αντιμετώπισης των Κούρδων ανταρτών.

Ερωτηθείς έπειτα από αυτή την επίσκεψη περί μιας ενδεχόμενης κοινής επιχείρησης της Τουρκίας και του Ιράν εναντίον των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι «πάντα στην ημερησία διάταξη».

Η Τουρκία εξάλλου εναντιώνεται σθεναρά και στο δημοψήφισμα το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τις καλές σχέσεις της Άγκυρας με τον ιρακινό Κούρδο ηγέτη, Μασούν Μπαρζανί. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται στο Ιράκ αύριο για μια επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποία θα έχει συναντήσεις με τον ιρακινό πρόεδρο Φουάντ Μασούμ , τον πρωθυπουργό Χάντερ -αλ- Αμπάντι, αλλά και τον Μπαρζανί.

Ομως το κλειδί των εξελίξεων κρατούν στα χέρια του οι Αμερικανοί, οι οποίοι εκτός των άλλων δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι από το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει Ρωσία και Τουρκία για την αγορά των πυραύλων S-400.

Και μία κλιμάκωση σε ρητορικό επίπεδο, δεν αποκλείεται με αφορμή τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X