Διεθνή

30 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του μοναδικού και αξέχαστου Αϊρτον Σένα – Tι έγινε στη μοιραία στροφή της Ίμολα (βίντεο)

30 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του μοναδικού και αξέχαστου Αϊρτον Σένα – Tι έγινε στη μοιραία στροφή της Ίμολα (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του Άιρτον Σένα στην πίστα της Ίμολα, η Βραζιλία απέτισε φόρο τιμής σ’ ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της χώρας, μια πηγή εθνικής υπερηφάνειας, της οποίας η αύρα είναι συγκρίσιμη με αυτήν του «Βασιλιά» Πελέ.

Όσοι θαύμαζαν τον τρις παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1 (1988, 1989 και 1991) συνέρρευσαν στον τάφο του σε ένα νεκροταφείο στο Σάο Πάολο, όπου ετάφη το 1994, σε ηλικία 34 ετών, μετά το τραγικό δυστύχημα στην ιταλική πίστα της Ίμολα.

Εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια, φωτογραφίες και βραζιλιάνικες σημαίες στον τάφο του, κάτω από ένα γιγάντιο δέντρο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του μεγάλου Άιρτον Σένα στην πίστα της Ίμολα.

Κεφάλια κατεβασμένα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο με λουλούδια στα χέρια στον τόπο όπου ο τριπλά παγκόσμιος πρωταθλητής της F1, ο πιο ταλαντούχος και εμβληματικός οδηγός όλων των εποχών, έχασε τη ζωή του στο τιμόνι της μονοθέσιας Williams Renault. Αλλά εκείνο το μαύρο Σαββατοκύριακο τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου του 1994 στο Γκραν Πριν του Σαν Μαρίνο δεν ξεκίνησε καλά.

Ο Ρούμπερ Μπαρικέλο, επίσης Βραζιλιάνος οδηγός της F1, τραυματίστηκε σοβαρά, την επόμενη ο αυστριακός Ρόλαντ Ράτζενμπεργκ, στην πρώτη του χρονιά στη Φόρμουλα, βρήκε ακαριαίο θάνατο στην πίστα έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με 314,9 χιλιόμετρα την ώρα.

Είχε δει τον Σένα να κλαίει

Όταν εκείνη την Πρωτομαγιά του 1994 ο Σένα ξεκίνησε από την πρώτη θέση δίπλα στον Μίχαελ Σουμάχερ, δύο αντίπαλοι παγκόσμιοι πρωταθλητές, τίποτα δεν προμήνυε τη συνέχεια. Αλλά φαινόταν να τον βαραίνουν σκέψεις, το μυαλό του ήταν αλλού.

Η σύντροφος του Σένα εκμυστηρεύτηκε μετά το ατύχημα ότι μετά το θανατηφόρο ατύχημα του Ρόλαντ Ράτζενμπεργκ είχε δει τον Σένα να κλαίει και να ζητά να αναβληθεί ο αγώνας έχοντας προφανώς κακό προαίσθημα. Αλλά ο Άιρτον Σένα δεν «πέθανε». Το θυμήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι χιλιάδες θαυμαστές τους. Όπως ο Ντανιέλε Μινούτσο από τη Βενετία.

«Ο Άιρτον Σένα δεν ήταν μόνο πρωταθλητής της F1, ήταν επίσης και σπουδαίος άνθρωπος. Ήταν ένας άνθρωπος που μπόρεσε να μεταδώσει στους οπαδούς σε όλο τον κόσμο τις πιο σημαντικές αξίες της ζωής, όπως αλληλεγγύη, αγάπη, αφοσίωση στο επάγγελμά του και ανταγωνιστικότητα και έτσι αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς. Κατάφερε να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να τον αγαπήσουν, γιατί ήταν ένας άνθρωπος που μετέδιδε πολύ περισσότερα από την ιδέα του αθλητισμού».

Οι θαυμαστές τους περπάτησαν την πίστα και άφησαν λουλούδια στον τοίχο της στροφής που έπεσε ο αυτοκίνητό του με ταχύτητα 233 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Άιρτον πρόλαβε να φρενάρει μόλις τα δύο τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά ήταν πια αργά. Μέσα σε δύο λεπτά η ιατρική του ομάδα τον έβγαλε από το αυτοκίνητο, του έγινε επιτόπια τραχειοτομή, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αλλά λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

«Ας γίνει ο θάνατος δύο σπουδαίων αθλητών, του Σένα και του Ράτζενμπεργκ σπορά για κάτι θετικό, ώστε οι αξίες του αθλητισμού να μπορούν πάντα να μεταδίδονται και να εκτιμώνται από τους νέους που χρειάζονται θετικά παραδείγματα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι. «Και αυτά τα δύο παιδιά που πέθαναν πριν από τριάντα χρόνια είναι δύο θετικά παραδείγματα».

Μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι ο δεξιός μπροστινός και κομμάτι του ψαλιδιού και της ανάρτησης χτύπησαν τον Σένα στη δεξιά πλευρά του κράνους του με αποτέλεσμα να μετακινηθεί το κεφάλι του προς τα πίσω συνθλίβοντας τον εγκέφαλό του.

Ένα κομμάτι της μπροστινής ανάρτησης τρύπησε το κράνος και προκάλεσε τραύμα στο μέτωπο. Ο Σένα υπέστη θανατηφόρο κάταγμα κρανίου, τραύματα στον εγκέφαλο και αιφνίδια διακοπή της αρτηριακής λειτουργίας.

Ο Μίχαελ Σουμάχερ, ο άλλος θρύλος της F1, ασχολήθηκε πολύ εντατικά με τους θανάτους των δύο συναθλητών του, του Σένα και του Ράτζενμπεργκ, όπως εκμυστηρεύτηκε το 2006 σε περιοδικό της Süddeutsche Zeitung. Και μάλιστα έπαιζε με τη σκέψη να εγκαταλείψει το άθλημα.

«Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πήγα τότε στην κηδεία του Άιρτον, αλλά για δοκιμή» ομολόγησε. «Έπρεπε να ξέρω αν θα μπορούσα να συνεχίσω να οδηγώ, αν θα εξακολουθούσα να το απολαμβάνω. Εξάλλου, δεν ήθελα να κλάψω δημόσια, όλοι θα περίμεναν να με δουν να κλαίω».

Ακόμη και σήμερα τα δάκρυα δεν φαίνεται να έχουν στερέψει για τον Σένα, όπως φάνηκε από τη χθεσινή τελετή στη μνήμη του. Ο Άιρτον Σένα συνεχίζει να “ζει” 30 χρονια μετά.

 

Οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Σένα

Όπως κάθε χρόνο από τον θάνατό του, διοργανώνεται αγώνας δρόμου στην πίστα του Ιντερλάγκος, επίσης στο Σάο Πάολο, όπου θριάμβευσε δύο φορές στο τέλος της καριέρας του, το 1991 και το 1993.

Στην Ίμολα πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη του Σένα και του Αυστριακού, Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ -ο οποίος σκοτώθηκε μια ημέρα πριν από τον Βραζιλιάνο οδηγό, σε άλλο δυστύχημα-, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Βραζιλίας, Αυστρίας και Ιταλίας.

Ο πρώην επικεφαλής της F1, Μπέρνι Εκλστόουν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο, ότι ο Άιρτον Σένα «ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής του, ίσως ο καλύτερος. Ηταν ένας επιδεικτικός και ελκυστικός πιλότος».

Τα προγράμματα που αποτίουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που δίνει το όνομά του σε πολλούς δρόμους της Βραζιλίας, έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες ημέρες στις τοπικές τηλεοράσεις.

Μια περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «I, Ayrton Senna da Silva – 30 years» άνοιξε τις πύλες της την Τετάρτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού επισκέφθηκε πολλές άλλες μητροπόλεις της Βραζιλίας.

Σε αυτήν την έκθεση, οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν την φωνή του πιλότου να αφηγείται τις καθοριστικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Στην υπέροχη παραλία Κοπακαμπάνα, μια εμβληματική τοποθεσία του Ρίο Ντε Τζανέϊρο, πολλοί περιπατητές απαθανατίζουν την στιγμή μπροστά από το χάλκινο άγαλμα του κορυφαίου «πιλότου», με τα χέρια υψωμένα και να κουνά μια βραζιλιάνικη σημαία.

Πέρα από τα αθλητικά κατορθώματα, η κληρονομιά του Σένα, παραμένει ζωντανή στην Βραζιλία μέσω του Ινστιτούτου Ayrton Senna, το οποίο αναγνωρίστηκε το 2004 από την UNESCO για τα εκπαιδευτικά του έργα που προορίζονται για παιδιά από μειονεκτικές γειτονιές.

«Ο Άιρτον έλεγε πάντα, ότι εάν ήθελες να αλλάξεις τα πράγματα, έπρεπε να αρχίσεις με την εκπαίδευση», σχολίασε η αδελφή του, Βιβιάνα Σένα και πρόεδρος του ινστιτούτου, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ινστιτούτο, το οποίο ιδρύθηκε έξι μήνες μετά τον θάνατο του πιλότου, έχει ωφελήσει περίπου 36 εκατομμύρια φοιτητές σε 3.000 πόλεις της Βραζιλίας.

Για τον Βραζιλιάνο συγγραφέα Ερνέστο Ροντρίγκες, ο οποίος έγραψε την βιογραφία «Ayrton, ο ήρωας αποκαλύφθηκε», ο Σένα άφησε το στίγμα του, επειδή «αποκατέστησε την αυτοεκτίμηση στους Βραζιλιάνους» σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις.

Οταν ο Σένα κατέκτησε τους παγκόσμιους τίτλους του, η Βραζιλία μόλις έβγαινε από μια στρατιωτική δικτατορία και βίωνε μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

«Η κληρονομιά του έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό. Έδωσε το όνομά του σε σημαντικές λεωφόρους σε όλη την χώρα και κάθε φορά που αναφέρεται το όνομά του, δίνει στους Βραζιλιάνους μεγάλη υπερηφάνεια».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X