Διεθνή

Αμερικανικές εκλογές – Τραμπ: «Είναι μια απάτη! Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο»!

Αμερικανικές εκλογές – Τραμπ: «Είναι μια απάτη! Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια αναμέτρηση που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμά της είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν παλεύουν στήθος με στήθος για να κερδίσουν τους εκλέκτορες στις κρίσιμες πολιτείες και να κερδίσουν μαζί τους και την προεδρία της χώρας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν πολύ. Η καταμέτρηση άρχισε μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις εκλογές στις ΗΠΑ. Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν περιμένουν να μάθουν σε ποιον από τους δυο καταλήγουν οι κρίσιμες πολιτείες αλλά όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα αργήσει να ξεκαθαρίσει.

Πριν λίγο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε δηλώσεις και ήταν αιχμηρός!

Τραμπ: «Είναι μια απάτη, μια νοθεία»!

«Ευχαριστώ τον αμερικανικό λαό για τη στήριξη. Ένα πολύ λυπημένο κοινό προσπαθεί να μας πάρει τη μαγεία. Και δεν θα το επιτρέψουμε. Ευχαριστώ την Πρώτη Κυρία, την οικογένειά μου, τον αντιπρόεδρο. Είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή, κερδίζουμε παντού! Ετοιμαζόμαστε να βγούμε έξω να γιορτάσουμε. Μια τέτοια ψηφοφορία, μια τέτοια νίκη. Δεν περιμέναμε να κερδίσουμε τη Φλόριντα και με μεγάλη διαφορά. Κερδίσαμε το Οχάιο, το Τέξας με 700.000 ψήφους! Κερδίσαμε και τη Τζόρτζια», τόνισε αρχικά.

Θρίλερ σε εξέλιξη: Ο Τραμπ ξεκίνησε ήδη… τα πανηγύρια στο twitter -«Πάνε να κλέψουν τη νίκη» ο Τραμπ- «Κερδίζουμε» ο Μπάιντεν

Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται να καταφέρουν να κλείσουν αυτή τη διαφορά, κερδίζουμε τη Βόρεια Καρολίνα. Θα ήταν ωραίο θα είχαμε και την Αριζόνα αλλά δεν τη χρειαζόμαστε! Βλέπω τα νούμερα να αλλάζουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίζουμε την Πενσιλβάνια, είμαστε 690.000 ψήφους μπροστά! Δεν είναι μάχη ψήφο και ψήφο αυτή. Κερδίζουμε το Μίσιγκαν! Είδα τα νούμερα και είπα “ουάου”, κερδίζουμε και το Γουισκόνσιν και δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά!

Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι μια απάτη, μια νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές. Θέλουμε το νόμο να εφαρμόζεται σωστά. Γι’ αυτό θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θέλουμε να βρουν μια ψήφο στις 04:00 πρωί και να την προσθέσουν”, έκλεισε την ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτείες και εκλέκτορες

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνέχιζε σήμερα στις 08:30 ώρα Ελλάδος να προηγείται στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μεγάλων αμερικανικών ειδησεογραφικών δικτύων.

Ωστόσο το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει μειωθεί σημαντικά. Τα αποτελέσματα σε εννέα πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Τη νίκη στις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζει ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 270 μεγάλους εκλέκτορες.

Ακολουθούν οι προβλέψεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τους δύο υποψηφίους ανά πολιτεία, σύμφωνα με μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Μπάιντεν (224)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέκτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Μινεσότα (10)

Νεμπράσκα (1)

Νιού Χάμσαϊρ (4)

Νιού Τζέρζι (14)

Νέα Υόρκη (29)

Νιού Μέξικο (5)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Ουάσινγκτον – oμοσπονδιακή πρωτεύουσα (3)

Ουάσινγκτον (12)

Ντόναλντ Τραμπ (213)

Αλαμπάμα (9)

Άρκανσο (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Φλόριντα (29)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μοντάνα (3)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Νεμπράσκα (4)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Τέξας (38)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Γουαϊόμινγκ (3)

Απίστευτο θρίλερ

Το Fox News συνεχίζει να δίνει προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν στους εκλέκτορες με 238 έναντι 213 του Ντόναλντ Τραμπ (από 204 στην προηγούμενη καταμέτρηση). Το CNN τους φέρνει πιο… κοντά με τον Μπάιντεν να έχει 220 εκλέκτορες και τον Τραμο 213! Κατά την καταμέτρηση του Guardian, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει 224 εκλέκτορες μέχρι στιγμής και ο Ρεπουπλικάνος νυν πρόεδρος 213.

Έτσι “γύρισε” το παιχνίδι ο Τραμπ

Καθώς έκλειναν τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ, τα exit poll που διεξήγαγε η Edison Research παρουσίασαν τα ζητήματα που απασχολούσαν τους ψηφοφόρους αλλά και τη δημογραφική βάση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.

Αναμφίβολα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ανατρέπουν τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών, οι οποίες πλέον δίνουν φαβορί τον Τραμπ.

Η στήριξη λοιπόν προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο φαίνεται να ενισχύεται μεταξύ των Λατινοαμερικάνων σε σημαντικές πολιτείες, όπως η Φλόριντα και το Τέξας.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με τα exit polls, ο Τραμπ και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μοιράζονται την ψήφο των Λατινοαμερικάνων. Το 2016 μόνο 4 στους 10 Λατινοαμερικανούς είχαν ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ο οποίος τώρα εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τριών στους δέκα μη λευκών ψηφοφόρων, έναντι δύο στους δέκα πριν τέσσερα χρόνια.

Ο Τραμπ διατήρησε και το προβάδισμά του μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων

Σύμφωνα με τα exit polls της Edison Research, έξι στους δέκα λευκούς ψηφοφόρους προτίμησαν τον Ρεπουμπλικάνο, ποσοστό που παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2016

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σημείωσε κέρδη μεταξύ των Κουβανών στην πολυπληθή νότια Φλόριντα, υπογραμμίζοντας τη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Στο Τέξας τέσσερις στους 10 ισπανόφωνους ψήφισαν τον Τραμπ, άνοδος σε σχέση με τους τρεις στους δέκα το 2016, βάσει των exit polls στην πολιτεία αυτή.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ μεταξύ των μη λευκών ψηφοφόρων, ο Ρεπουμπλικάνος κέρδισε φέτος μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων τους σε σχέση με το 2016.

Η εθνική δημοσκόπηση της Edison έδειξε ότι περίπου το 11% των Αφροαμερικών, το 31% των ισπανόφωνων και το 30% των Ασιατών ψήφισαν τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, άνοδος τριών ποσοστιαίων μονάδων και στις τρεις δημογραφικές ομάδες έναντι του 2016.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X