Διεθνή

ΑΟΖ: «Κουνάει το δάχτυλο» το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα!

ΑΟΖ: «Κουνάει το δάχτυλο» το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Ελλάδα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει αυτό που… γνωρίζει καλά: Να συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τελευταία αφορμή για την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ήταν η ΑΟΖ.

Σε απάντησή της χθεσινής τοποθέτησης του ελληνικού ΥΠΕΞ που ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής», η Άγκυρα αναφέρει: «Όσον αφορά στην οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και στο παρελθόν, θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση με τις Αρχές Δικαίου και τις σχετικές ειδικές περιστάσεις».

«Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια σύσταση που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» προστίθεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η θέση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ που έφερε την αντίδραση των γειτόνων

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη το ελληνικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει υπόψιν τις «ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής».

Ξεκινά η πρώτη γεώτρηση του τουρκικού «Πορθητή» στη Μεσόγειο!

«Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν υπάρξει απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αναφερόμενος προφανώς στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

Οι απειλές του Ακάρ ήρθαν μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επεσήμανε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι casus belli: «Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X