Διεθνή

Από τον Τζόμας Έντιστον, στον Άλμπερτ Σαντάκα: Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και η ιστορία τους

Από τον Τζόμας Έντιστον, στον Άλμπερτ Σαντάκα: Τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια και η ιστορία τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σωστά μαντέψατε: ο άνθρωπος που ανακάλυψε τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια ήταν ο σπουδαίος Τόμας Έντισον. Η… ιδέα που άλλαξε τα Χριστούγεννα και τον στολισμό τους «ήρθε» πριν από 141 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1880.

Τότε, ο Έντισον κρέμασε έξω από το εργαστήριό του στο Μένλο Παρκ του Νιου Τζέρσι μία σειρά από ηλεκτρικά φωτάκια. Κατάφερε να τραβήξει την προσοχή πολλών.

Το 1882, ο Έντουαρντ Τζόνσον, φίλος και συνεργάτης του Έντισον, έφτιαξε την πρώτη σειρά από ηλεκτρικά φωτάκια που προορίζοταν ειδικά για τη διακόσμηση χριστουγεννιάτικου δέντρου. Πέρασε σε καλώδιο 80 κόκκινες, άσπρες και μπλε λάμπες και στη συνέχεια τύλιξε με αυτό το δέντρο.

Πολύς κόσμος εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τον ηλεκτρισμό με σκεπτικισμό. Αυτός που βοήθησε ώστε να γίνει αποδεκτή η χρήση του ηλεκτρισμού μέσα στα σπίτια ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο οποίος το 1895 ζήτησε να φωτιστεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο της οικογένειάς του στον Λευκό Οίκο με εκατοντάδες πολύχρωμα ηλεκτρικά λαμπιόνια.

Επρόκειτο για μία πολύ ακριβή υπόθεση για την εποχή εκείνη, αφού απαιτούσε την εργασία εκπαιδευμένου ειδικού. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, χρειάζονταν 2.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα για να φωτίσει κάποιος ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το 1903, η General Electric άρχισε να πουλά έτοιμες σειρές από χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κάνοντας τη χρήση τους πιο προσιτή.

Και ενώ ο Τόμας Έντισον και ο Έντουαρντ Τζόνσον ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν σειρές από λαμπιόνια, ο Άλμπερτ Σαντάκα ήταν εκείνος που είδε μία επιχειρηματική ευκαιρία σε αυτά. Η οικογένειά του είχε μια εταιρεία με φώτα και το 1917, όταν ο Σαντάκα ήταν ακόμα έφηβος, πρότεινε να αρχίσουν να πουλάνε σειρές από χρωματιστά φωτάκια.

Αργότερα, ο Άλμπερτ και οι αδερφοί του έφτιαξαν την μετέπειτα National Outfit Manufacturers Association Electric Company, η οποία ήλεγχε μονοπωλιακά την αγορά των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών έως τη δεκαετία του ’60!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X