Διεθνή

Boeing: «Τρέχει» την αναβάθμιση λογισμικού για τα 737 Max μετά τις τραγωδίες

Boeing: «Τρέχει» την αναβάθμιση λογισμικού για τα 737 Max μετά τις τραγωδίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια επιθετική κίνηση με στόχο να υπερασπιστεί το βασικό «όπλο» των πωλήσεών της, το αεροσκάφος 737 Max, προχώρησε η Boeing την Τετάρτη, τονίζοντας ότι έχει αναβαθμίσει το λογισμικό του συστήματος αυτόματου πιλότου, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στο μέλλον. Το εν λόγω σύστημα του λογισμικού έχει βρεθεί στο επίκεντρο μετά τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα αεροσκαφών Boeing Max 8 μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Οι εξελίξεις με την Boeing

Βιώνοντας μια από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της, η Boeing, βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα μετά και την απόφαση των αεροπορικών αρχών σε όλο τον κόσμο να καθηλώσουν τα αεροσκάφη τέτοιου τύπου μέχρι να είναι απόλυτα ασφαλείς οι αερομεταφορές. Οι οικογένειες των θυμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες, οι νομοθέτες της Ουάσινγκτον αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν αποδείξεις για την ασφάλεια των Boeing 737 MAX προκειμένου να ξαναπετάξουν καθώς και ειδική εκπαίδευση στους πιλότους ώστε να μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα αυτόματου πιλότου όταν παραστεί ανάγκη.

Παρά την θετική αποδοχή που είχε η ανάθμιση του συστήματος από το σύνολο του κόσμου των αερομεταφορών, στελέχη της εταιρείας στο Σηάτλ διευκρίνισαν σύμφωνα με το Reuters, ότι η χρονική στιγμή της αναβάθμισης του λογισμικού ήταν «100% ανεξάρτητη από το δυστύχημα στην Αιθιοπία», το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 157 άτομα, πέντε μήνες αφότου ένα άλλο αεροπορικό δυστύχημα στέρησε τη ζωή από 189 άτομα που ταξίδευαν με την Lion Air της Ινδονησίας.

Τι θέλει να πετύχει η Boeing

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δυστυχήματα όπως αυτά δεν θα επαναληφθούν» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάικ Σίνετ, αντιπρόεδρος του τμήματος παραγωγής και μελλοντικής ανάπτυξης αεροσκαφών.

Στελέχη των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ χαιρέτησαν την κίνηση της Boeing ωστόσο διευκρίνισαν  ότι αναμένουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να πιστοποιήσουν την αναβάθμιση. Από πλευράς της, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα εξετάσει την εν λόγω αναβάθμιση λειτουργικού. Ωστόσο για να κάμψει τυχόν επιφυλάξεις των αεροπορικών εταιρείων σημείωσε ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει και να βελτιώσει όπου χρειάζεται την εποπτεία της σε οργανισμούς που παρέχουν πιστοποιήσεις εξ ονόματός της μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή του Τμήματος Μεταφορών των ΗΠΑ, Κάλβιν Σκόβελ.

Boeing: Τη διαδικασία πιστοποίησης του μοιραίου αεροσκάφους ερευνούν οι ΗΠΑ

Η Southwest Airlines Co, η οποία είναι η πρώτη μεγάλη αεροπορική εταιρεία που αναθεώρησε προς τα κάτων τις οικονομικές προβλέψεις της για το τρέχον έτος, αφού έχει αναγκαστεί να καθηλώσει και τα 34 αεροσκάφη Boeing 737 Max που διαθέτει, εξέφρασε την υποστήριξή της για την αναβάθμιση της Boeing.

Εξίσου και τα μέλη της Ένωσης Πιλότων της American Airlines Group Inc, του μεγαλύτερου αερομεταφορέα των ΗΠΑ. Μάλιστα οι πιλότοι της American Airlines ήταν μεταξύ των 200 επισκεπτών που πέρασαν την ημέρα τους στη Boeing για να ενημερωθούν με λεπτομέρειες για την πραναφερθείσα αναβάθμιση. Στο τέλος της επίσκεψης βέβαια, διευκρίνισαν ότι δεν πρέπει να παρθούν βιαστικές αποφάσεις ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την επανεκίνηση των αναβαθμισμένων αεροσκαφών κι όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες στο μαύρο κουτί του δεύτερου αεροσκάφους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X