Διεθνή

Brexit: Αύξηση επιτοκίων, μειώσεις 35% στα ακίνητα σε μια… άτακτη «αποχώρηση»

Brexit: Αύξηση επιτοκίων, μειώσεις 35% στα ακίνητα σε μια… άτακτη «αποχώρηση»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα άτακτο Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ίσως είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των επιτοκίων, παρά την πτώση τους…

Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, σε ανώτερα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Ειδικότερα, ο Κάρνεϊ, που συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη για να περιγράψει τον προγραμματισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για την περίπτωση μιας ταραχώδους εξόδου από την Ε.Ε., τόνισε πως η μη συμφωνία με την ΕΕ αναμένεται να οδηγήσει τη λίρα σε πτώση και άνοδο επιτοκίων θα οδηγήσει σε πτώση της λίρας και υψηλότερα τιμολόγια, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό.

Πονοκέφαλοι… παντού για το Brexit!

Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε δυσκολότερη τη μείωση του κόστους δανεισμού στο πλαίσιο της στήριξης της οικονομίας, όπως είχε κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τον Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, οι οποίοι μείωσαν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα 0,25% τον Αύγουστο του 2016, αύξησαν δύο φορές το κόστος δανεισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ώστε να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Οι υπάλληλοι δήλωσαν προηγουμένως ότι η Brexit θα μπορούσε να προκαλέσει μια κίνηση πολιτικής προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Έλον Μασκ: Έκλεισε τον πρώτο πελάτη για το διάστημα!

Όπως δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ένα σκληρό Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση μεγαλύτερη από 35% στις τιμές των ακινήτων και αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων. Η Κεντρική Τράπεζα είχε παλαιότερα τονίσει πως βάσει των στρες τεστ οι τράπεζες θα μπορούσαν, ωστόσο, να αντέξουν στο χειρότερο σενάριο.
Εξάλλου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Κάρνεϊ θα παραμείνει επτά επιπλέον μήνες στην κεφαλή της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να εξασφαλίσει τη συνέχεια  κατά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο του 2019.

Ο ρόλος του Κάρνεϊ στη συζήτηση για το Brexit προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις. Ενώ μερικοί τον είδαν έναν πυλώνα σταθερότητας μετά το δημοψήφισμα, οι ευρωσκεπτικιστές για χειραγώγηση της πολιτικής συζήτησης με υπερβολικά ζοφερές προβλέψεις.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι παραπάνω τοποθετήσεις του Βρετανού κεντρικού τραπεζίτη αναφορικά με το Brexit έρχονται στον απόηχο της ομόφωνης απόφασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 075%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X