Διεθνή

Χαος στη Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στις διαδηλώσεις

Χαος στη Γαλλία: Η κυβέρνηση Μακρόν κατεβάζει τεθωρακισμένα στις διαδηλώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για γενική απαγόρευση δίνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «βγάζει» στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται» μετά τον θάνατο 17χρονου νέου σε προάστιο του Παρισιού, που δέχτηκε πυρά από αστυνομικό.

Την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των οργισμένων διαδηλωτών στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα (30/6/2023) η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 667 άτομα με την κατηγορία της πρόκλησης επεισοδίων, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν εκατοντάδες δημόσια κτίρια και αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καταστραφεί περίπου 500 κτίρια και 2.000 αυτοκίνητα. Ο γαλλικός οργανισμός αστικών συγκοινωνιών δήλωσε πως σήμερα δεν θα εξυπηρετηθούν 20 γραμμές λόγω πυρπόλησης πολλών λεωφορείων.

Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως μεταδίδει ο Guardian, τα «ρίχνει» στα social media για την αναπαραγωγή της βίας, ενώ ζητά από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι λέγοντας τους για τις ευθύνες που θα έχουν σε περίπτωση που συμμετάσχουν στις ταραχές.

Μάλιστα η Le Monde αναφέρει ότι οι κρατικές αρχές θα ζητήσουν από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως το Twitter, το Snapchat και το Tiktok, να αφαιρέσουν τυχόν «ευαίσθητο περιεχόμενο» καθώς και να ζητήσουν τη «συνδρομή» τους «για τον εντοπισμό των χρηστών που διαπράττουν αδικήματα».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο «η βία οργανώνεται διαδικτυακά» λέγοντας μάλιστα πως «μερικές φορές έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς ζουν στους δρόμους των βιντεοπαιχνιδιών που τους έχουν μεθύσει». Ο Μακρόν προέτρεψε επίσης τους γονείς να κρατήσουν τους εφήβους στο σπίτι για να καταστείλουν τις ταραχές, λέγοντας ότι πολλοί από τους συλληφθέντες είναι νέοι. «Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατούν στο σπίτι, και επομένως είναι σημαντικό για την ησυχία όλων η γονική μέριμνα να μπορεί να ασκηθεί πλήρως» είπε.

Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα μετά τις 21:00 ζητά η κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X