Διεθνή

Εκλογές Γαλλία: Οριακή η διαφορά ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν

Εκλογές Γαλλία: Οριακή η διαφορά ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη εκλογική μάχη δίνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Γαλλία με το «φάντασμα» της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν να πλανάται πάνω από το Παρίσι! Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Μακρόν. Συγκεκριμένα ο Μακρόν είναι στο 26% και η Λεπέν στο 23%, δηλαδή μόλις 3 μονάδες διαφορά. Επίσης, οι Γάλλοι αναμένουν ρεκόρ αποχής, και δη μεταξύ των νέων. Έρευνα έδειξε ότι το 45% στις ηλικίες 25-34 δεν θα ψηφίσει, που αντιστοιχεί σε 2,2 εκατομμύρια ψήφους.

Από ό,τι φαίνεται Μακρόν και Λεπέν θα περάσουν στον επόμενο γύρο και συνεπώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποιον θα στηρίξουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο. Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός Ερικ Ζεμούρ σίγουρα δεν θα στηρίξει τον Μακρόν και ο ακροαριστερός Ζαν – Λικ Μελανσόν είπε ότι θα συμβουλευτεί πρώτα τους ψηφοφόρους του. Πολύ κακή εντύπωση προκάλεσε η στάση της γαλλικής κεντροδεξιάς, καθώς για πρώτη φορά η Βαλερί Πεκρές είπε ότι δε θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους της να «μαυρίσουν» την ακροδεξιά και να στηρίξουν Μακρόν.

Ο πόλεμος… απασχόλησε πολύ τον Μακρόν

Η «σκιά» του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πέφτει βαριά μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γαλλία, καθώς δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που ανησυχούν ότι η επόμενη στρατηγική του νίκη, μπορεί να μην λάβει χώρα σε ουκρανικό έδαφος αλλά στο Παρίσι. Ο εκλογικός «περίπατος» του Εμανουέλ Μακρόν τις τελευταίες ώρες έχει γίνει θρίλερ, καθώς καλπάζουν τα δημοσκοπικά ποσοστά της Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ενίσχυσε τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά τα κέρδη εξανεμίστηκαν πολύ γρήγορα. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν άφησε τις εθνικιστικές κορώνες και τις δηλώσεις συμπάθειας στον Βλαντίμιρ Πούτιν, εστίασε στην ακρίβεια και μείωσε τη διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Και πρόκειται για ιδιόμορφες εκλογές: Από τη μια ένα προσωποπαγές κόμμα ενός νέου πολιτικού και από την άλλη, μια πολιτικός – χαμαιλέοντας… Οι δυο τους έχουν βάλει στο περιθώριο τα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας κι έχουν ακυρώσει τις προβλέψεις. Το 1979 Ρεπουμπλικάνοι και Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν περισσότερο από το 90% των ψήφων. Στις εκλογές της Κυριακής, και οι δυο μαζί είναι ζήτημα αν συγκεντρώσουν το 10%. Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε ύστατη έκκληση στους νέους να ψηφίσουν λίγο πριν λήξει η προεκλογική καμπάνια για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής:

  • η αποχή
  • η χρήσιμη ψήφος
  • η επιλογή της τελευταίας στιγμής

Οι εκπλήξεις των δημοσκοπήσεων

Η Δεξιά και η Σοσιαλίστρια υποψήφιες καταποντίστηκαν, μάλιστα η τελευταία κάτω από το εκλογικό όριο του 5% για επιστροφή των εξόδων της. Ποσοστό ρεκόρ συγκέντρωσε η Μαρίν Λεπέν, χάρη στον ακροδεξιό Ερικ Ζεμούρ που ναι μεν «έπεσε» στις δημοσκοπήσεις αλλά θα είναι ένας από τους «κριτές» του δεύτερου εκλογικού γύρου. Ρεκόρ είναι επίσης το ποσοστό του ακροαριστερού Ζαν – Λικ Μελενσόν στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες εμφανίζεται μια Γαλλία που τείνει προς τα άκρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X