Διεθνή

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα – Οι πιθανές συμμαχίες για κυβέρνηση

Εκλογές-θρίλερ στη Γερμανία: Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα – Οι πιθανές συμμαχίες για κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις εκλογές στη Γερμανία είναι στραμμένα τα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με ανοιχτά να παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων δημιουργεί πρωτοφανή ρευστότητα και μπορεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα.

«Τόσο αμφίρροπες εκλογές, όπως αυτές της Κυριακής, η Γερμανία είχε να ζήσει από το 2002, όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε ανέλπιστα τον Έντμουντ Στόιμπερ. Τότε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος είχε ωφεληθεί από τις πλημμύρες που είχαν πλήξει τη χώρα, καθώς επέδειξε σθένος, αποτελεσματικότητα αλλά και συμπόνοια» σχολιάζει η έμπειρη ανταποκρίτρια και σχολιάστρια από τη Γερμανία, Φαίη Καραβίτη.

«Τώρα, η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, που αναπόφευκτα σημαίνει αλλαγή σελίδας, οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας, η… “νεκρανάσταση” του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο πρόσωπο του Όλαφ Σολτς και ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων συνθέτουν μια εικόνα έντονης ρευστότητας, όπου όλες οι προβλέψεις είναι ανοιχτές» προσθέτει.

Σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί συγκυβέρνησης εφικτοί

Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έληξε με το σοσιαλδημοκρατικό SPD να διατηρεί προβάδισμα «στα όρια όμως του στατιστικού λάθους», σημειώνει η κα Καραβίτη. «Την ίδια ώρα ο κατακερματισμός των δυνάμεων, όπως καταγράφεται έως τώρα, υπόσχεται περίπλοκες, χρονοβόρες και ενδεχομένως για κάποιους επώδυνες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Υπενθυμίζω ότι το 2017 χρειάστηκαν 171 ημέρες για την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών και της κατάρτισης του κυβερνητικού προγράμματος».

Ποια μπορεί αν είναι η επόμενη ημέρα, με έως σήμερα δεδομένα; Σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί «φαίνονται εφικτοί», σχολιάζει η συνομιλήτριά μας.

«Ένας “μεγάλος” συνασπισμός SPD–Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) (στον οποίο δίνω λιγότερες πιθανότητες), ένας συνδυασμός “Τζαμάικα” δηλαδή CDU/CSU-Πρασίνων-Φιλελευθέρων (FDP), ένας συνδυασμός SPD–Πρασίνων–Αριστεράς. Το πιθανότερο βέβαια είναι ότι θα χρειάζονται τρία κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση – αυτό από μόνο του περιπλέκει τα πράγματα» συμπεραίνει.

Ρυθμιστής πιθανώς οι Φιλελεύθεροι (FDP)

Ποιος θα αναλάβει ρόλο ρυθμιστή; «Σε τέτοιο ρόλο πιθανότατα θα αναδειχθεί το FDP (οι Φιλελεύθεροι), με ένα ποσοστό κοντά στο 10-11% που αναμένεται να λάβει και θα κληθεί να αποδείξει ότι από το 2017, όταν διέλυσε τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU και τους Πράσινους, έχει ωριμάσει και αποκτήσει υπευθυνότητα».

Ανάλογα με το αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλά «προβλήματα εν αναμονή» στα κόμματα.

«Το CDU κλονίστηκε σοβαρά από τη διαρκή εσωστρέφεια, πρώτα με τις δυσκολίες να εκλέξει νέο αρχηγό και κατόπιν με την υπόθεση της επιλογής υποψήφιου Καγκελάριου. Και τις δύο φορές ο Άρμιν Λάσετ θριάμβευσε ως αγαπημένος των μηχανισμών του κόμματός του. Αν όμως μεθαύριο ηττηθεί, όλα συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι θα δει και την πόρτα της εξόδου. Και η εσωστρέφεια ασφαλώς θα ενταθεί» υπογραμμίζει η κα Καραβίτη.

«Η Μέρκελ μπορεί να ηγηθεί υπηρεσιακής κυβέρνησης»

Από την άλλη πλευρά, το SPD, παρά τα δικά του προβλήματα, «κατόρθωσε σε αυτές τις εκλογές να παρουσιάσει μια συμπαγή εικόνα και φαίνεται να ανταμείβεται για αυτό». Αν χάσει; «Έχει ασφαλώς να κλάψει για λιγότερα. Αν όμως κερδίσει, το στοίχημα θα είναι πώς στον διορισμό υπουργών δεν θα επικρατήσει η ριζοσπαστικότερη πτέρυγα του κόμματος του κ. Σολτς ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός π.χ. με το FDP. Η πλευρά η οποία βρίσκεται άλλωστε και στην ηγεσία του και σχεδόν “κρυβόταν” καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη νίκη του SPD».

Η παρούσα κυβέρνηση παραμένει στη θέση της έως τις 26 Οκτωβρίου, οπότε και συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο κοινοβούλιο.

Αν έως τότε δεν έχει προκύψει νέο κυβερνητικό σχήμα, τότε «η Άνγκελα Μέρκελ θα ηγείται της υπηρεσιακής κυβέρνησης και για τα σημαντικά ζητήματα θα πρέπει να συμβουλεύεται και τον νικητή των εκλογών».

«Διαβάζω πολλά σχόλια από το εξωτερικό για ενδεχόμενο κενό εξουσίας στη Γερμανία», παραδέχεται η αναλύτρια, «αλλά νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά. Όλη Ευρώπη περιμένει με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα και είναι λογικό, αλλά η κυρία Μέρκελ μάλλον δεν πάει πουθενά για τους επόμενους μήνες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X