Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: Η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Εμανουέλ Μακρόν: Η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε γραμμή Σαρλ Ντε Γκωλ ο οποίος στη δεκαετία του 1960 ανεξαρτητοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και μάλιστα απέσυρε τη Γαλλία από το ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σε συνέντευξη πως η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει να συρθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν. Οι δηλώσεις έγινανσε συνέντευξή του στο αεροπλάνο της επιστροφής του από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κίνα.

Μιλώντας στο Politico και σε δύο Γάλλους δημοσιογράφους αφού συνομίλησε περίπου έξι ώρες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Μακρόν τόνισε τη θεωρία του για «στρατηγική αυτονομία» για την Ευρώπη, πιθανώς υπό την ηγεσία της Γαλλίας, για να γίνει μια «τρίτη υπερδύναμη».

Είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι «παγιδεύεται σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, γεγονός που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία», ενώ πετούσε από το Πεκίνο στο Κουανγκτσόου, στη νότια Κίνα, με το COTAM Unité, το Air Force One της Γαλλίας.

Ο Σι Τζινπίνγκ και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν υποστηρίξει με ενθουσιασμό την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας του Μακρόν και οι Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρονται συνεχώς σε αυτήν στις συναλλαγές τους με τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες των κομμάτων και οι θεωρητικοί στο Πεκίνο είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή και η Κίνα βρίσκεται σε άνοδο και ότι η αποδυνάμωση της διατλαντικής σχέσης θα συμβάλει στην επιτάχυνση αυτής της τάσης.

«Το παράδοξο θα ήταν ότι, κυριευμένοι από πανικό, πιστεύουμε ότι είμαστε απλώς οπαδοί της Αμερικής», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι. Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε οπαδοί σε αυτό το θέμα και να πάρουμε το σύνθημά μας από την ατζέντα των ΗΠΑ και την κινεζική υπερβολική αντίδραση», είπε.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση της πτήσης του από το Κουανγκτσόου με προορισμό το Παρίσι, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να οπλίσουν και να υπερασπιστούν.

Αυτές οι ασκήσεις ήταν μια απάντηση στη 10ήμερη διπλωματική περιοδεία της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, η οποία περιελάμβανε συνάντηση με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι ενώ διερχόταν την Καλιφόρνια. Άνθρωποι εξοικειωμένοι με το σκεπτικό του Μακρόν δήλωσαν ότι ήταν ευτυχείς που το Πεκίνο περίμενε τουλάχιστον μέχρι να βγει από τον κινεζικό εναέριο χώρο πριν ξεκινήσει την προσομοίωση της άσκησης «περικύκλωσης της Ταϊβάν».

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα απειλήσει να εισβάλει τα τελευταία χρόνια και έχει μια πολιτική απομόνωσης του νησιού, αναγκάζοντας άλλες χώρες να το αναγνωρίσουν ως μέρος της «μίας Κίνας».

Συνομιλίες για την Ταϊβάν

Ο Μακρόν και ο Σι συζήτησαν για την Ταϊβάν «έντονα», σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους που συνοδεύουν τον πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση από τις ΗΠΑ ή ακόμη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνόδευσε τον Μακρόν για μέρος της επίσκεψής του, είπε στον Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο την περασμένη Πέμπτη. «Η απειλή χρήσης βίας για να αλλάξει το status quo είναι απαράδεκτη».

Ο Σι απάντησε λέγοντας ότι όποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει το Πεκίνο στην Ταϊβάν εξαπατήθηκε.

Ο Μακρόν φαίνεται να συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

«Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση στην Ουκρανία πώς μπορούμε να πούμε αξιόπιστα για την Ταϊβάν: «Προσέξτε, αν κάνετε κάτι λάθος, θα είμαστε εκεί”; Αν θέλετε πραγματικά να αυξήσετε τις εντάσεις, αυτός είναι ο τρόπος να το κάνετε», είπε.

«Η Ευρώπη είναι πιο πρόθυμη να αποδεχθεί έναν κόσμο στον οποίο η Κίνα θα γίνει περιφερειακός ηγεμόνας», δήλωσε ο Γιενμέι Χι, αναλυτής γεωπολιτικής στην Gavekal Dragonomics. «Ορισμένοι από τους ηγέτες της πιστεύουν ακόμη ότι μια τέτοια παγκόσμια τάξη μπορεί να είναι πιο επωφελής για την Ευρώπη».

Στην τριμερή συνάντησή του με τον Μακρόν και τη Φον ντερ Λάιεν την περασμένη Πέμπτη στο Πεκίνο, ο Κινέζος Πρόεδρος βγήκε «εκτός σεναρίου» μόνο σε δύο θέματα – την Ουκρανία και την Ταϊβάν – σύμφωνα με κάποιον που ήταν παρών στην αίθουσα.

«Ο Σι ήταν εμφανώς ενοχλημένος που θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποβάθμισε την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. «Ήταν σαφώς εξοργισμένος από τις ΗΠΑ και πολύ αναστατωμένος για την Ταϊβάν, από τη διέλευση του προέδρου της Ταϊβάν μέσω των ΗΠΑ και [το γεγονός] ότι θέματα εξωτερικής πολιτικής τέθηκαν από τους Ευρωπαίους».

Σε αυτή τη συνάντηση, ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν ακολούθησαν παρόμοιες γραμμές για την Ταϊβάν, είπε το πρόσωπο αυτό. Αλλά ο Μακρόν πέρασε στη συνέχεια περισσότερες από τέσσερις ώρες με τον Κινέζο ηγέτη, μεγάλο μέρος του οποίου ήταν παρόντες μόνο μεταφραστές, και ο τόνος του ήταν πολύ πιο διαλλακτικός από αυτόν της φον ντερ Λάιεν όταν μιλούσε με δημοσιογράφους.

Προειδοποίηση «υποτελών»

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη έχει αυξήσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για όπλα και ενέργεια και πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.

Πρότεινε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από την «εξωεδαφικότητα του δολαρίου ΗΠΑ», έναν βασικό στόχο πολιτικής τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου.

«Εάν οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων αναθερμανθούν… Δεν θα έχουμε το χρόνο ούτε τους πόρους να χρηματοδοτήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και θα γίνουμε υποτελείς», είπε.

Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες έχουν πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι οποίες βασίζονται στην άρνηση πρόσβασης στο κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε δολάρια. Ορισμένοι στην Ευρώπη έχουν παραπονεθεί για την «οπλοποίηση» του δολαρίου από την Ουάσιγκτον, η οποία αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους και να διακόψουν τους δεσμούς τους με τρίτες χώρες ή να αντιμετωπίσουν εξοντωτικές δευτερεύουσες κυρώσεις.

Ενώ καθόταν στην καμπίνα του αεροσκάφους του A330 με κουκούλα με τις λέξεις «French Tech» ζωγραφισμένες στο στήθος, ο Μακρόν ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη «κερδίσει την ιδεολογική μάχη για τη στρατηγική αυτονομία» για την Ευρώπη.

Δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των συνεχιζόμενων εγγυήσεων ασφαλείας των ΗΠΑ για την ήπειρο, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αμυντική βοήθεια εν μέσω του πρώτου μεγάλου χερσαίου πολέμου στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, η Γαλλία βρίσκεται σε μοναδική θέση στρατιωτικά. Ωστόσο, η χώρα έχει συμβάλει πολύ λιγότερο στην άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας από πολλές άλλες χώρες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X