Διεθνή

Εντυπωσιακή άνοδος της AfD στη Γερμανία

Εντυπωσιακή άνοδος της AfD στη Γερμανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι κεντροδεξιοί χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Angela Merkel φαίνεται να παραμένουν το μεγαλύτερο κόμμα στη Σαξονία αλλά με μικρότερο ποσοστό ψήφων.

Στο Βρανδεμβούργο, η AfD αναμένεται να είναι κοντά με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Τα εμπόδια για τα κυβερνώντα κόμματα τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλα όσο φοβήθηκαν.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» επωφελήθηκε από τη δυσαρέσκεια για τις γερμανικές πολιτικές, για τους πρόσφυγες και το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων στα πρώην κομμουνιστικά κράτη, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η AfD δεν κατορθώνει πάντως να κερδίσει την πρώτη θέση σε κανένα από τα δύο κρατίδια, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία και το Σοισιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στο Βρανδεμβούργο κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πρωτιά, έστω και με σημαντική μείωση της δύναμής τους. Όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με την ακροδεξιά, αναφέρει το bbc.

Στη Σαξονία, το CDU είδε πτώση των ψήφων κατά 7,4 βαθμούς από τις εκλογές του 2014 σε 32%, ενώ η AfD έρχεται δεύτερη, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα.

Στο Βρανδεμβούργο, το SPD – το οποίο έχει κρατήσει το κράτος από τη γερμανική επανένωση το 1990 – κέρδισε το 27,2% των ψήφων με το AfD στο 22,9%, σύμφωνα με προκαταρκτικούς αριθμούς.

«Είμαστε ικανοποιημένοι στο Βρανδεμβούργο καθώς και στη Σαξονία», δήλωσε ο συμπρωταγωνιστής της AfD Αλεξάντερ Γκαουλάντ, προσθέτοντας ότι το κόμμα του «τιμωρεί» τους συντηρητικούς της κ. Μέρκελ.

Οι έντονες απώλειες στις ψήφους πέρυσι οδήγησαν τη Μέρκελ, να εγκαταλείψει ως ηγέτη του CDU και να ανακοινώσει ότι αυτή θα είναι η τελευταία θητεία της ως καγκελάριος.

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Κόντρες Παπανδρεϊκών-Γεννηματικών για το…ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης στον Observer: Nα έρθουν στην Αθήνα τα γλυπτά του Παρθενώνα το 2021

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X