Διεθνή

Επαρκείς κατώτερους μισθούς ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο-Τι σημαίνει η απόφαση

Επαρκείς κατώτερους μισθούς ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο-Τι σημαίνει η απόφαση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είναι μία μέρα νίκης για τους εργαζόμενους. Μία καλύτερη μέρα για τους Ευρωπαίους και την Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 505 ψήφους υπέρ, 92 ψήφους κατά και 44 αποχές ενέκρινε νέους νομοθετικούς κανόνες με στόχο τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ. Οι νέοι νομοθετικοί κανόνες αφορούν και την χώρα μας, που περιλαμβάνεται στις 21 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό (στην Αυστρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία καθορίζονται μόνο μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία εντός του τρέχοντος μήνα. Στη συνέχεια τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εντάξουν την οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.

 Η νέα οδηγία της ΕΕ, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο τον Ιούνιο, έχει ως στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης όλων των εργαζομένων στην ΕΕ και να εξασφαλίσει την οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Οι νέοι κανόνες καθορίζουν ορισμένες στοιχειώδεις προδιαγραφές όσον αφορά την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών που προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία ή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διασφαλίζουν την καλύτερη πρόσβαση των εργαζομένων σε έννομα μέσα προστασίας των κατώτατων μισθών.

Η νέα οδηγία θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που έχουν σύμβαση εργασίας ή σχέση απασχόλησης στην ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ στις οποίες ο κατώτατος μισθός προστατεύεται ήδη αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων δεν υποχρεούνται να εισαγάγουν τους νέους κανόνες στο εθνικό τους δίκαιο, ούτε να επιβάλουν την καθολική ισχύ αυτών των συμφωνιών

Αξιολόγηση της επάρκειας των κατώτατων μισθών

Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού παραμένει αρμοδιότητα των κρατών μελών. Στο εξής, όμως, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εθνικοί κατώτατοι μισθοί τους θα επιτρέπουν στους εργαζομένους να ζουν αξιοπρεπώς, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής και το γενικό επίπεδο των αμοιβών. Για να αξιολογείται κατά πόσον οι ισχύοντες κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν ένα καλάθι βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε πραγματικές τιμές ή να ορίζουν ότι αυτό αντιστοιχεί στο 60 % του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και στο 50 % του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό και διακλαδικό επίπεδο αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την επίτευξη επαρκών κατώτατων μισθών και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να προωθηθούν και να ενισχυθούν. Τα κράτη μέλη στα οποία καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις λιγότερο από το 80% των εργαζομένων θα πρέπει να καταρτίσουν σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους ένα σχέδιο δράσης με στόχο την αύξηση αυτού του ποσοστού.

Παρακολούθηση και δικαίωμα έννομης προστασίας

Η νέα οδηγία υποχρεώνει τις χώρες της ΕΕ να θεσπίσουν ένα σύστημα επιβολής, το οποίο θα περιλαμβάνει μηχανισμούς αξιόπιστης παρακολούθησης, ελέγχους και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση και να αντιμετωπίζονται φαινόμενα όπως η καταχρηστική ανάθεση υπεργολαβιών, η ψευδοαυτοαπασχόληση, η μη καταγραφή υπερωριών και η εντατικοποίηση της εργασίας.

Ο συνεισηγητής Dennis Radtke (ΕΛΚ, Γερμανία) ανέφερε μετά την ψηφοφορία: «Η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι χρειαζόμαστε μια λειτουργική και ισχυρή κοινωνική εταιρική σχέση στην Ευρώπη. Η πολιτική δεν μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση σε όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης.»

Η συνεισηγήτρια Agnes Jongerius (Σοσιαλιστές, Ολλανδία) δήλωσε: «Τα κόστη διαβίωσης, ενέργειας και στέγασης έχουν εκτοξευθεί. Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται πραγματικά να τα βγάλουν πέρα. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, οι αμοιβές για τους εργαζομένους πρέπει να γίνουν ξανά επαρκείς. Η παρούσα οδηγία καθορίζει τα πρότυπα για τι σημαίνει επαρκής κατώτατος μισθός. Ταυτόχρονα, δίνουμε ώθηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να προστατεύονται καλύτερα.»

Κ. Αρβανίτης: Αποφασιστικό βήμα απομάκρυνσης από τις δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Η σημερινή έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του αποτελέσματος του τριλόγου για την Οδηγία περί Επαρκών Κατώτατων Μισθών στην ΕΕ είναι μια πρώτη, σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους ολόκληρης της Ένωσης, τονίζει με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία/The Left και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) Κώστας Αρβανίτης.

Ειδικά για τη χώρα μας συνιστά αποφασιστικό βήμα απομάκρυνσης από τις δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της καταστροφικής εργασιακής απορρύθμισης και τους κατώτατους μισθούς της ντροπής που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια της κοινωνικής καταστροφής.

Η ΕΕ κάνει σήμερα ένα ουσιαστικό βήμα για μισθούς που θα αντανακλούν τις ανάγκες των εργαζόμενων, θα ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής και θα αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Ένα βήμα για εργαζόμενους με δικαιώματα όπου οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση.

Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια και κυρίως τη μεταφορά της υπό έκδοση οδηγίας, στην ελληνική νομοθεσία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X