Διεθνή

Επέστρεψε στην Καρπασία για νέες γεωτρήσεις ο “Πορθητής”

Επέστρεψε στην Καρπασία για νέες γεωτρήσεις ο “Πορθητής”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο “Πορθητής” επέστρεψε στην Καρπασία! Ετοιμάζει παράνομη γεώτρηση νότια της χερσονήσου του σκλαβωμένου Ριζoκαρπάσου!

Σύμφωνα με νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, οι εργασίες ξεκίνησαν χθες, 13 Νοεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου 2020

Συγκεκριμένα η περιοχή όπου η θα διενεργηθεί γεώτρηση από την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO) ονομάστηκε «Καρπασία-2».

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Ε.Ε προς την Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον τις προηγούμενες μέρες γνωστοποιήθηκε ότι η κοινοπραξία ENI/TOTAL ετοιμάζεται για γεώτρηση στο θελασσοτεμάχιο 6 της ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι την Πέμπτη στη Λευκωσία έγινε ένα σημαντικό βήμα στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς μπήκαν οι υπογραφές για την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο, «Yavuz», ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες τη γεώτρησή του στο σημείο «Μόρφου-1» που είναι κοντά στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, το γεωτρύπανο έφθασε σε βάθος 5.500 μέτρων.

Παράλληλα το «Barbaros» συνεχίζει να διενεργεί έρευνες στα νότια παράλια της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X