Διεθνή

Φάρμακο υπό δοκιμή μπορεί να δώσει τη λύση στον χρόνιο βήχα!

Φάρμακο υπό δοκιμή μπορεί να δώσει τη λύση στον χρόνιο βήχα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα νέο φάρμακο το οποίο δοκιμάστηκε ήδη σε δύο κλινικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να μετριάσει τον χρόνιο βήχα.

Επιπλέον, είναι δυνατό με το φάρμακο Gefaxipant να μειωθεί ακόμη και η συχνότητα του χρόνιου βήχα σε άτομα που έχουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και για περισσότερα από 15 χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για το φάρμακο και τον χρόνιο βήχα

Εκτιμάται ότι το 4% έως 10% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν ανεξήγητο χρόνιο βήχα, που διαρκεί πάνω από δύο μήνες. Μερικοί άνθρωποι βήχουν χιλιάδες φορές μέσα στην ημέρα για χρόνια, κάτι που τους εξαντλεί, προκαλώντας επίσης και άλλα προβλήματα (κοιλιακοί πόνοι, ακράτεια ούρων στις γυναίκες, άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.ά.).

Ήρθε στην Ελλάδα ο κορονοϊός! Θετικό δείγμα για 38χρονη στην Θεσσαλονίκη!

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για το πρόβλημα. Σε μη καπνιστές με χρόνιο βήχα, μία πιθανή αιτία είναι κάποια πάθηση, όπως άσθμα, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή η έκθεση σε σκόνη και άλλες ουσίες στη δουλειά τους. Όμως, δεν έχουν χρόνιο βήχα όλοι οι άνθρωποι με άσθμα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει και κάποια άλλη αιτία, γι’ αυτό πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες.

Όταν ο βήχας παραμένει ανεξήγητος και δεν ανταποκρίνεται σε καμία θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να θεωρηθεί ότι πάσχει από «σύνδρομο υπερευαισθησίας στον βήχα», για το οποίο δεν υπάρχει έως τώρα καμία ασφαλής και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου θεραπεία. Το νέο φάρμακο, που αρχικά προοριζόταν για αναλγητικό αλλά στην πορεία ανακαλύφθηκαν οι ικανότητές του να μειώνει τον χρόνιο βήχα, φαίνεται να είναι το πρώτο που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, μπλοκάροντας έναν κυτταρικό υποδοχέα (Ρ2Χ3) του νευρικού συστήματος, ο οποίος εμπλέκεται στην πρόκληση του βήχα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X