Διεθνή

Φυσικό αέριο: 20 εταιρείες στην Ευρώπη άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια

Φυσικό αέριο: 20 εταιρείες στην Ευρώπη άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εταιρειών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, καθώς ακόμη 10 ευρωπαίοι αγοραστές άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank JSC.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, συνολικά 20 εταιρείες στην Ευρώπη έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank, ενώ ακόμη 14 πελάτες ζητούν τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσουν κι αυτοί, είπε πηγή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, χωρίς να προσδιορίσει τις εταιρείες αυτές.

Εδώ και μερικές εβδομάδες οι αγοραστές από την Ευρώπη προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με ρούβλια από την 1η Απριλίου, χωρίς παράλληλα να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.

Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτό τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν έχει ακόμα αναφέρει εάν οι παραπάνω ρωσικές αλλαγές την ικανοποιούν. Ωστόσο, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες, Τετάρτη (11/5) ότι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς. «Οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια.

Παράλληλα, πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι ο αριθμός των πελατών που έχουν πληρώσει σε ρούβλια παραμένει στους τέσσερις, από τα τέλη Απριλίου. Οι πληρωμές από άλλους αγοραστές αναμένονται αργότερα αυτό τον μήνα, είπε.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν πάρει την ανιούσα, λόγω της μείωσης της ροής καυσίμου από αγωγούς που περνούν από την Ουκρανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X