Διεθνή

G7: “Ιστορική” συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές

G7: “Ιστορική” συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου φόρου στις μεγάλες πολυεθνικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια «ιστορική» συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, προχώρησε η ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη (G7).

Μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου που διεξάγεται στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, τόνισε πως έπειτα από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια «ιστορική συμφωνία» για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος ώστε να είναι «προσαρμοσμένο στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή».

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν στην επιβολή ελάχιστου εταιρικού φόρου της τάξεως του 15%.

Εν αναμονή μάλιστα της συνεδρίασης της G20 των επόμενο μήνα, οι 7 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιταλία και Ιαπωνία) αναμένεται να ασκήσουν πίεση και στις υπόλοιπες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ενώ η συμφωνία μπορεί να αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κυβερνήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αξίζει έτσι να σημειωθεί πως μεταξύ των εταιρειών που επηρεάζονται από την απόφαση είναι αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

Με τη συμφωνία αυτή αναμένεται επίσης να μπει τέλος στον ανταγωνισμό των χωρών να προσελκύσουν τις μεγάλες πολυεθνικές με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φοροαπαλλαγές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X