Διεθνή

Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς «ανοίγει» το θέμα των αποζημιώσεων για την Ελλάδα

Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς «ανοίγει» το θέμα των αποζημιώσεων για την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, παρουσίασαν σήμερα (24.11.2021) την προγραμματική τους συμφωνία, η οποία αριθμεί 177 σελίδες και αν εγκριθεί από τα κόμματα (που θα εγκριθεί θεωρείται) ο Όλαφ Σολτς σύντομα θα ορκιστεί καγκελάριος, βάζοντας τέλος στα 16 χρόνια «βασιλείας» της Άνγκελα Μέρκελ.

Εφόσον επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η συμφωνία της κυβέρνησης «φωτεινός σηματοδότης» θα μπορεί να υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί νέος καγκελάριος της Γερμανίας. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Με το… καλημέρα, φαίνεται ότι η Γερμανία θα αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής της πολιτικής. Όπως για παράδειγμα οι πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα αλλά και η πώληση όπλων στην Τουρκία…

Στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, το οποίο δημοσίευσε το περιοδικό Spiegel, αναφέρει ότι οι συζητήσεις για το θέμα της «μνήμης» δεν έχουν λήξει με την Ελλάδα και την Ουκρανία ενώ γίνεται λόγος για «ειδική υποχρέωση προς τους Ευρωπαίους γείτονες» για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Που σημαίνει ότι μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον Όλαφ Σολτς η Ελλάδα θα μπορεί να θέσει ξανά το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, το οποίο είχε θέσει το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας αλλά η Άνγκελα Μέρκελ είχε «κόψει» κάθε συζήτηση.

Εξάλλου, Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν βασική θέση την εντατικοποίηση του διαλόγου με την Ελλάδα για το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, ασχέτως εάν αυτό κρύβεται πίσω από την διπλωματική γλώσσα.

Το κείμενο της συμφωνίας -που έχει και νομική υπόσταση- έχει ειδικό κεφάλαιο για την «κουλτούρα της μνήμης», την οποία την αντιλαμβάνεται ως δέσμευση προς την δημοκρατία και αποτελεί κυβερνητική πολιτική, άρα και δεσμευτική για τον νέο αρμόδιο υπουργό.

Όσον αφορά στο μοίρασμα των υπουργείων,

  • το SPD παίρνει την Καγκελαρία, τον προσωπάρχη της και τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Πατρίδας και Κατοικίας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άμυνας, Εξωτερικής Αναπτυξιακής Βοήθειας
  • οι Πράσινοι την Αντικαγκελαρία και τα υπουργεία Οικονομίας – Πολιτικής για το Κλίμα, Εξωτερικών, Οικογενειακών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας και
  • το FDP τα υπουργεία Οικονομικών. Μεταφορών και Συγκοινωνιών, Δικαιοσύνης και Παιδείας και Έρευνας.

Γερμανία, κυβέρνηση

Η Τουρκία

Εκτός από την «κουλτούρα μνήμης» στην προγραμματική συμφωνία δεν θα μπορούσε να μη γίνεται αναφορά και στην Τουρκία.

Ως «μαζικά περιορισμένα» περιγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Τουρκία η και τονίζει ότι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία δεν θα κλείσουν κεφάλαια και δεν θα ανοίξουν νέα.

«Η Τουρκία παραμένει για μας, παρά τις ανησυχητικές εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένας σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος του ΝΑΤΟ. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων με καταγωγή από την Τουρκία δημιουργεί μια ιδιαίτερη εγγύτητα μεταξύ των χωρών μας και αποτελεί ασφαλώς κομμάτι της γερμανικής κοινωνίας. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν δραστικά περιοριστεί. Για αυτό δεν θα ανοίξουμε κανένα νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θα κλείσουμε κανένα που είναι ήδη ανοιχτό. Θα δώσουμε πνοή στην ατζέντα διαλόγου ΕΕ – Τουρκίας και θα επεκτείνουμε την ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών και τα προγράμματα νεολαίας», αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά την Τουρκία, η Συμφωνία αναφέρεται σε μια «περιοριστική πολιτική» και «πιο δεσμευτικούς κανόνες». «Θέλουμε να διαμορφώσουμε, μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας, έναν αντίστοιχο ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Τασσόμαστε υπέρ και ενός εθνικού νομοθετικού πλαισίου για τον περιορισμό εξαγωγών όπλων. Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε την κοινή θέση της ΕΕ με τα οχτώ κριτήρια που έχουν τεθεί, αλλά και με τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης για την εξαγωγή όπλων και άλλων εξοπλισμών σε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο. Μόνο σε αιτιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς κατά τρόπο κατανοητό για την κοινή γνώμη, ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν εγκρίνουμε εξαγωγές όπλων σε κράτη που μπορεί να αποδειχθεί άμεσα ότι συμμετέχουν στον πόλεμο της Υεμένης», επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, η Προγραμματική Συμφωνία αναφέρει ότι η ΕΕ και η Γερμανία «δεν θα πρέπει να είναι ευάλωτες σε εκβιασμούς» και επισημαίνει: «Θέλουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο άνθρωποι να εργαλειοποιούνται για γεωπολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα. Για αυτό υπερασπιζόμαστε συμφωνίες κράτους δικαίου με τρίτες χώρες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X