Διεθνή

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Άρμιν Λάσετ από το CDU – Ολοταχώς για κυβέρνηση υπό τον Σολτς

Γερμανία: Παραιτήθηκε ο Άρμιν Λάσετ από το CDU – Ολοταχώς για κυβέρνηση υπό τον Σολτς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παραίτησης επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (07.10.2021). Ο Άρμιν Λάσετ, μετά την αποτυχία στις εκλογές στη Γερμανία, έκανε αυτό που του ζητούσαν όλοι: παραιτήθηκε από την ηγεσία του CDU.

Την είδηση για την παραίτηση του Άρμιν Λάσετ από την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το CDU και το «αδελφό» κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υπέστησαν βαριά ήττα στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό στα ποσοστά τους από το 2005 (απ’ όταν δηλαδή είχαν πρώτη φορά υποψήφια καγκελάριο τη Μέρκελ) και έχασαν την ελπίδα να μείνουν στην εξουσία.

Ο Λάσετ, βέβαια, ελπίζει ακόμα γι’ αυτό, όπως είπε, παραιτήθηκε. Για να “σώσει” όποια ελπίδα υπάρχει για να σχηματιστεί κυβέρνηση “Τζαμάικα”, δηλαδή με τη συμμετοχή των (CDU/CSU), των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων (FDP).

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU για την τρέχουσα κατάσταση τη παράταξης, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση – από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Λάσετ δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό “Τζαμάικα”. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό», τόνισε.

«Ανάβει» το… Φανάρι

Ήδη, οι νικητές των εκλογών, Σοσιαλδημοκράτες, ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για το σχηματισμό της κυβέρνησης «Φανάρι».

Ήταν η πρώτη τριμερής συνάντηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές – όλες οι προηγούμενες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δύο κομμάτων.

Όλα δείχνουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ίσως είναι θέμα μερικών εβδομάδων. Ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι σύντομα θα αντικατασταθεί και μάλιστα από τον Όλαφ Σολτς.

Η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, από την Ιταλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εκτίμησε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση πιο γρήγορα από ό,τι μετά τις εκλογές του 2017 και πως νέος καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σoλτς.

Μέρκελ

«Η επιτυχημένη συνεργασία μας θα συνεχιστεί μέχρι να με αντικαταστήσει ο νέος Γερμανός καγκελάριος. Και αυτό θα γίνει σίγουρα πιο γρήγορα από ό,τι έγινε την τελευταία φορά», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενοι στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, χρειάστηκαν περισσότεροι από πέντε μήνες για να ορισθεί η νέα κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Μέρκελ φαίνεται να εκτιμά ότι ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς θα είναι ο διάδοχός της. Όταν ρωτήθηκε τι γνώμη έχει για παρατηρήσεις του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, απάντησε ότι «ο ίδιος ο Σολτς θα μπορεί να τοποθετηθεί (επί του θέματος) μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία συνασπισμού για τη νέα κυβέρνηση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X