Διεθνή

Η γυμνόστηθη φωτογραφία του Πούτιν μυστικό όπλο των ακτιβιστών!

Η γυμνόστηθη φωτογραφία του Πούτιν μυστικό όπλο των ακτιβιστών!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτο πλάνο, ο γυμνόστηθος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε δεύτερη, «κρυφή» ανάγνωση των μεταδεδομένων όμως -στα αρχεία PNG ή JPEG του κινούμενου φόντου- υπάρχουν οδηγίες στη ρωσική γλώσσα για το πώς να αποφύγει κανείς τη λογοκρισία και να αποκτήσει πρόσβαση σε αληθινές ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η φωτογραφία είναι μέρος ενός έργου που ονομάζεται .PNG Protests και το οποίο επίσης εξηγεί πώς ο καθένας μπορεί εύκολα να επεξεργαστεί μια φωτογραφία για να μοιραστεί κρίσιμες πληροφορίες, σε μια συγκυρία που πολλοί στη Ρωσία εξακολουθούν να μη γνωρίζουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία. Σε μια συγκυρία, επίσης, που βάσει του πρόσφατου ρωσικού νόμου απειλείται με 15 χρόνια φυλάκιση όποιος μοιράζεται «ψεύτικες» πληροφορίες για τον στρατό.

Οι creative directors ενός γραφείου art & design με έδρα το Λος Αντζελες, γράφει το αμερικανικό Fast Company, είχαν την έμπνευση να κρύψουν τις πληροφορίες σε φωτογραφίες, αφού διάβασαν ένα μήνυμα Ουκρανών συναδέλφων τους που ζητούσαν βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο. «Αρχίσαμε αμέσως να σκεφτόμαστε πώς θα βρούμε τρόπους να ανατρέψουμε τη ρωσική λογοκρισία», λέει ο Brian Farkas, συνιδρυτής του γραφείου B&T Creative. «Καταλήξαμε», είπε, «ότι ίσως θα μπορούσαμε να κρύψουμε μηνύματα στα μεταδεδομένα».

Άλλοι προσπαθούν με πολλούς άλλους τρόπους να μοιραστούν ειδήσεις με Ρώσους, με αναδυόμενα μηνύματα (pop-up), νέες τεχνολογίες ψηφιακού μάρκετινγκ ή χρήση κωδίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επεξεργασία μεταδεδομένων είναι απλή για οποιονδήποτε διαθέτει Photoshop, αναφέρει το Fast Company. Απλά ανοίγει τις πληροφορίες του αρχείου (info) και προσθέτει κείμενο. Στην άλλη πλευρά του μηνύματος, με ένα δεξί κλικ ο αποδέκτης ανοίγει το info και διαβάζει τις πληροφορίες. Το κείμενο μπορεί να παρακάμψει τους λογοκριτές, που παρακολουθούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνα.

Ο Farkas και η συνεταίρος του Tylynne McCauley ξεκίνησαν μοιράζοντας έναν οδηγό από τον ρωσόφωνο και αγγλόφωνο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, που εδρεύει στη Λετονία, σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε ειδήσεις μέσω VPN, εφαρμογών για κινητά, μέσω του προγράμματος Tor και άλλων εργαλείων που μπορούν να παρακάμψουν αποκλεισμούς. Ελπίζουν μάλιστα ότι η μέθοδος θα διαδοθεί γρήγορα στα ανήσυχα πνεύματα της Ρωσίας. «Είναι ένας τρόπος “διακριτικής” αποστολής πληροφοριών: από ειδήσεις μέχρι την οργάνωση αντικαθεστωτικής δράσης», λέει ο Farkas.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X