Αναλύσεις

Η Μαδρίτης «διώχνει» το Airbnb από την πόλη

Η Μαδρίτης «διώχνει» το Airbnb από την πόλη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ενέκρινε ειδικό σχέδιο την περασμένη Τετάρτη που περιορίζει τη δυνατότητα ενοικίασης τουριστικού διαμερίσματος χωρίς άδεια σε διάστημα έως 90 ημέρες τον χρόνο -στη Γαλλία το αντίστοιχο όριο φτάνει τις 120 ημέρες-, με αποτέλεσμα να κλείσουν πάνω από 10.000 διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται σήμερα για βραχυπρόθεσμες τουριστικές διαμονές.

Ειδικότερα, μια τέτοια κίνηση μπορεί να κάνει ουσιαστικά παράνομο το 95% των ενοικιάσεων τέτοιου τύπου.

Οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως ενοίκια διακοπών εντός οικιστικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης πρέπει να διαθέτουν ξεχωριστό χώρο πρόσβασης από εκείνους που χρησιμοποιούνται από τους συνήθεις κατοίκους. Οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια είσοδο κτιρίου ή ανελκυστήρες.

Αυτό σημαίνει ότι το 95% αυτών των διαμερισμάτων δεν θα είναι σε θέση να αποκτήσει την απαιτούμενη άδεια για αυτό το είδος δραστηριότητας, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης.

Οι ομάδες αντιπολίτευσης στο συμβούλιο δήλωσαν ότι το σχέδιο θα έχει οικονομικό και νομικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον τομέα και θα οδηγηθούμε στο δικαστήριο, τόνισαν.

Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος José Manuel Calvo, δήλωσε ότι οι κανόνες αυτοί είναι απαραίτητοι επειδή ο «μαζικός τουρισμός δεν φέρνει προστιθέμενη αξία στις πόλεις, μάλλον αντίθετα, τις υποβαθμίζει ».

Δήμαρχος Manuela Carmena κατά τη σύνοδο του συμβουλίου.
Η Δήμαρχος Manuela Carmena κατά τη σύνοδο του συμβουλίου

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας ,ενώ το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), καταψήφισε.

Ενώ ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει με μια ομάδα 22 επιθεωρητών, να έχουν εξετάσει 11.936 σπίτια σε 502 κτίρια. Από αυτά, 1.729 (14,48%) χρησιμοποιήθηκαν ως ενοίκια διακοπών. Μπορεί οι δημοτικές αρχές να μην δεν έχουν την εξουσία να εκδίδουν πρόστιμα, μπορούν να ξεκινήσουν μεμονωμένες διαδικασίες που θα μπορούσαν να τερματίσουν το κλείσιμο της μη αδειοδοτημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Φρούριο η Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ -Τα μέτρα της αστυνομίας

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X