Διεθνή

Η Μέι πέρασε το σχέδιο «Τσέκερς» από το υπουργικό συμβούλιο

Η Μέι πέρασε το σχέδιο «Τσέκερς» από το υπουργικό συμβούλιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τερέζα Μέι αντιμετώπισε τους επικριτές του σχεδίου Τσέκερς στο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας και κέρδισε τη στήριξη των υπουργών.

Όλα αυτά ενόψει του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος της επόμενης εβδομάδας.

Η πρωθυπουργός επίσης κατέληξε σε μία συμφωνία με τους υπουργούς της για ένα νέο σύστημα μετανάστευσης μετά τον Brexit παρά τις αντιρρήσεις του Φίλιπ Χάμοντ, του καγκελαρίου, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η αλλαγή αυτή.

Η απειλή μιας εξέγερσης από τους υπουργούς που υποστηρίζουν το Brexit και που απαιτούσαν η Μέι να επιδιώξει μια χαλαρότερη συμφωνία τύπου Καναδά με την ΕΕ δεν κατάφερε να υλοποιηθεί αφού είπε στους συναδέλφους ότι θα κρατήσουν… δυνάμεις ενάντια στις Βρυξέλλες.

Ο Σαΐντ Χαβίντ, υπουργός εσωτερικών, παρουσίασε τις λεπτομέρειες ενός νέου «παγκόσμιου» συστήματος μετανάστευσης στη χθεσινή συνάντηση μαζί με τον Αλαν Μάνινγκ, πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη Μετανάστευση.

Τι λέει η… πλευρά Μέι

Οι εκπρόσωποι της Μέι δήλωσαν ότι το σύστημα θα πρέπει να διευκολύνει την είσοδο στη Βρετανία για τους εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση και όχι με χαμηλή ειδίκευση, προσθέτοντας: «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισαγάγει ένα νέο σύστημα το οποίο λειτουργεί προς το βέλτιστο συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου – μεταξύ άλλων συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας».

Brexit: «Πιθανότερο να πάρουμε Μουντιάλ από το να παραμείνουμε στην Ευρώπη»!

Ο Χάμοντ και ο Γκρεγκ Κλαρκ, υπουργός επιχειρήσεων, ζήτησαν να δοθεί περισσότερη βοήθεια στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν σε ένα νέο σύστημα και να υπάρξει καταπολέμηση οποιονδήποτε θεμάτων ενδέχεται να φέρουν τις επιχειρήσεις στην άκρη του γκρεμού. Οι προτάσεις τους δεν στηρίχθηκαν από τους υπουργούς που επιθυμούσαν και επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επιχειρήσεις

Στις τελευταίες επίσημες αναφορές σχετικά με τα θέματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις σε ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, υπήρξε παραδοχή ότι αρκετές πτήσεις θα μπορούσαν να ακυρωθούν και στα λιμάνια να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα.

Την περασμένη εβδομάδα η απόρριψη του σχεδίου της Μέι από τους ηγέτες της ΕΕ ενθάρρυνε τους αντιπάλους της. Οι ανώτεροι συντηρητικοί Brexiteers συσπειρώθηκαν χθες για να υποστηρίξουν ένα εναλλακτικό σχέδιο βασισμένο σε μια συμφωνία τύπου Καναδά. Η έκθεση, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, μια think-tank για την ελεύθερη αγορά, λέει ότι η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων, οι οποίοι λένε ότι δεν βασίζονται στην επιστήμη και να δώσουν προτεραιότητα σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι φόροι των εταιρειών

Κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο εταιρειών και να περιορίσει τη νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων, η οποία ισχυρίζεται ότι αποθαρρύνει τις εταιρείες από το να προχωρούν σε προσλήψεις.

Η Μέι είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι δεν υπήρχε όμως πιθανότητα στροφής όσον αφορά τις πεποιθήσεις και υποστήριξε πως θα υπάρξει ένα κρίσιμο σημείο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, όταν και θα πρέπει οι Βρετανοί να επιμείνουν σθεναρά στις θέσεις τους.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν υπάρχει μελλοντική σχέση που θα εμποδίσει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τη συνταγματική ακεραιότητα και να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που δεν περιλαμβάνει το εμπόριο χωρίς τριβές.

Σήμερα, το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να δεσμευτεί πως θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία τύπου «Τσέκερς» όταν οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συμφωνία του Brexit. Οι διαμάχες στο εσωτερικό του κόμματος πάντως φάνηκαν και χθες όταν προβεβλημένα μέλη του κόμματος συγκρούστηκαν δημόσια για το αν πρέπει να δοθεί στους ψηφοφόρους η ευκαιρία να παραμείνουν στην ΕΕ σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X