Αποδράσεις

Η τρέλα των δισεκατομμυριούχων για επικίνδυνα ταξίδια

Η τρέλα των δισεκατομμυριούχων για επικίνδυνα ταξίδια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πάθος για την πρόκληση, το δέλεαρ του κινδύνου και η επιδίωξη συλλογής εμπειριών οδήγησαν τους πέντε ταξιδιώτες να κλείσουν θέση στο «Titan» για να εξερευνήσουν έναν απόμακρο προορισμό, το ναυάγιο του «Τιτανικού».

Οι τολμηροί τουρίστες έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όμως αυτό που τους ενώνει είναι ότι πλήρωσαν 250.000 δολάρια έκαστος για να επιβιβαστούν στο υποβρύχιο και να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους.Επικίνδυνες αποστολές

Δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι φαίνεται να λαχταρούν τις επικίνδυνες αποστολές, όπως τα παιδιά λιμπίζονται τα παγωτά το καλοκαίρι. Ο ακραίος τουρισμός βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία χρόνια, την ώρα που πληθαίνουν τα ταξίδια στο Διάστημα, οι αποστολές στην Ανταρκτική, η εξερεύνηση του βυθού, η περιήγηση στα Ιμαλάια.

Ο ακραίος τουρισμός δεν περιορίζεται στο Διάστημα ή στον βυθό. Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ήδη από τη δεκαετία του 1990 προσέφερε εκδρομές με αερόστατα, και μάλιστα το 1991 ήταν ο πρώτος που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξαιρετικά δημοφιλείς είναι οι υπηρεσίες σκι με ελικόπτερο στα χιονισμένα βουνά των Ιμαλαΐων που ήταν μέχρι πρότινος απάτητα. Οι ταξιδιώτες φτάνουν με εναέρια μέσα και στο όρος Ροράιμα, μια επίπεδη κορυφή στα σύνορα Βενεζουέλας-Βραζιλίας, που κάποτε ήταν προσβάσιμο μόνο από τους ιθαγενείς. Τώρα προσελκύει χιλιάδες πεζοπόρους και επισκέπτες που καταφθάνουν στην κορυφή με ελικόπτερο.

Η… ανάγκη των πλουσίων να εξερευνήσουν τα άκρα έχει δημιουργήσει μια κλειστή αλλά επικερδή αγορά. Αρκετές εταιρίες ασχολούνται με τα εξατομικευμένα ακριβά ταξίδια σε απομονωμένα σημεία του κόσμου. Αλλωστε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τον πλούτο της εταιρίας ακινήτων Knight Frank, ο αριθμός των ανθρώπων στον κόσμο με περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2017. Σύμφωνα με έρευνα της «Grand View Research», η βιομηχανία του παγκόσμιου τουρισμού περιπέτειας αναμένεται να φτάσει από τα 322 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2023, καθώς ακόμα περισσότερες εταιρίες μπαίνουν στην αγορά.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ του CNN, ορισμένες υπερπολυτελείς εκδρομές κοστίζουν τόσο πολύ επειδή ενέχουν υψηλό κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει πολλές ακριβές και προσεκτικές προετοιμασίες. Κάποιες είναι τόσο μοναδικές, που βρίσκονται εκτός ρυθμιστικών πλαισίων. Για παράδειγμα, το μοιραίο «Titan» δεν υπόκειται σε κυβερνητικούς κανονισμούς από ανεξάρτητες ομάδες που θέτουν πρότυπα ασφαλείας, επειδή η τεχνολογία είναι τόσο καινούργια και δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Διαστημικές κόντρες για Τζεφ Μπέζος, Ελον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ο ανταγωνισμός των δισεκατομμυριούχων Τζεφ ΜπέζοςΕλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει προσδώσει πρωτοφανή δυναμική στον ακραίο τουρισμό.

Η Virgin Galactic Holdings του Μπράνσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρώτη εμπορική διαστημική πτήση της, με την ονομασία «Galactic 01», θα εκτοξευθεί μεταξύ 27 και 30 Ιουνίου. Η εταιρία αναφέρει ότι έχει σε αναμονή 800 πελάτες για τις περίπου 90λεπτες πτήσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πληρώσει μεταξύ 250.000 και 400.000 δολαρίων για τα εισιτήριά τους.

Από τον Ιούνιο του 2021, όταν πωλήθηκε η πρώτη θέση έναντι 28 εκατομμυρίων δολαρίων, η επιχείρηση διαστημικού τουρισμού «Blue Origin» του Μπέζος προσφέρει 10λεπτες πτήσεις σε ύψος περίπου 106 χιλιομέτρων από τη Γη, όπου οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν λίγες στιγμές από την έλλειψη βαρύτητας προτού προσγειωθούν.

Ενας Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος έχει ήδη αγοράσει όλες τις θέσεις στο παρθενικό τριήμερο ταξίδι του πυραύλου «SpaceX Starshi» του Ελον Μασκ, που θα κάνει κύκλους γύρω από το Φεγγάρι και θα πλησιάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων τη σεληνιακή επιφάνεια. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2023, η πτήση έχει καθυστερήσει, λόγω αποτυχημένων δοκιμών του οχήματος.

Κι άλλες προκλήσεις

Ομως, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται μόνο το Διάστημα. Ο 58χρονος επιχειρηματίας Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος ήταν μεταξύ των ταξιδιωτών στο υποβρύχιο, ήταν κάτοχος τριών ρεκόρ Γκίνες για διάφορες ακραίες προκλήσεις. Ο ίδιος είχε ταξιδέψει στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών στην Τάφρο των Μαριανών -με βάθος 10.923 μέτρα- στον Ειρηνικό. Πέρυσι ήταν ένας από τους έξι ανθρώπους που επιβιβάστηκαν στον πύραυλο της «Blue Origin» του Τζεφ Μπέζος και ταξίδευε 107 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Ο Πάτρικ Γούντχεντ, εξερευνητής των Πόλων που έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, ίδρυσε την εταιρία White Desert Antarctica, με την οποία οργανώνει πολυτελή ταξίδια στον Νότιο Πόλο για πλούσιους πελάτες, με το κόστος να είναι 98.500 δολάρια ανά άτομο. Ο ορειβάτης Γκάρετ Μάντισον ηγείται εκδρομών στο Εβερεστ με κόστος που ανέρχεται στις 93.500 δολάρια. Καυχιέται ότι ακόμη και στο βουνό των 8.000 και πλέον μέτρων υψόμετρο, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ντους με φυσικό αέριο και έναν σεφ παγκόσμιας κλάσης να του μαγειρεύει μπριζόλες και αρνίσια παϊδάκια ή φιλέτα σολομού. Σε ένα επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής «Οι κρυφές ζωές των υπερπλουσίων» είπε: «Σίγουρα δεν είναι ένα φθηνό χόμπι. Αλλά σίγουρα αξίζει κάθε δεκάρα».

Η Βανέσα Ο’ Μπράιν δεν είναι πλούσια, όμως οι ακραίες συνθήκες φαίνεται πως λειτουργούν σαν ναρκωτικό. Η 58χρονη έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το ρεκόρ Γκίνες για την «Τριπλέτα ακραίων εξερευνήσεων». Το 2012 έφτασε στο Εβερεστ, το 2020 έφτασε στην Τάφρο των Μαριανών και πέρυσι ταξίδεψε έως το Διάστημα με τον πύραυλο του Μπέζος.

Η ψυχολογία των ριψοκίνδυνων ταξιδιωτών

Οι ειδικοί εξηγούν για ποιο λόγο οι άνθρωποι επιλέγουν τέτοιου είδους ταξίδια και γιατί είναι πιο πιθανό όσοι έχουν χρήματα να στραφούν στον ακραίο τουρισμό. Οπως αναφέρει στο nationalworld.com η ταξιδιωτική ψυχολόγος δρ Σάρλοτ Ράσελ, πέρα από την προφανή απάντηση «επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα», η επιλογή τους έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την κοσμοθεωρία τους και με το ότι αντιμετωπίζουν τη ζωή σαν μια πρόκληση, την ώρα που οι άνθρωποι με «κανονική» οικονομική κατάσταση τη βλέπουν σαν μια μορφή προπόνησης για έναν μαραθώνιο.

Η δρ Ράσελ εξηγεί, επίσης, ότι η ροπή τους προς τις επικίνδυνες και όχι απλώς ακραίες δραστηριότητες έχει να κάνει με το πώς έβγαλαν τα χρήματά τους. «Το να γίνεις δισεκατομμυριούχος είναι πιθανό να έχει τους δικούς του παράγοντες κινδύνου και, έτσι, είναι πιθανό να συμπεριφερθείς με ακραίο τρόπο και σε άλλες εκφάνσεις της ζωής σου», σημειώνει.

Οι ψυχολόγοι προτάσσουν ακόμα έναν παράγοντα, σημειώνοντας πως όσοι αναζητούν τον ακραίο ενθουσιασμό είναι πιθανότερο να μπορούν να ρυθμίζουν καλύτερα τα ποσοστά απελευθέρωσης κορτιζόλης (ορμόνη άγχους), ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται τον κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που αναζητούν δυνατές συγκινήσεις, τέτοιες έντονες και πρωτότυπες εμπειρίες είναι πρόθυμοι να πάρουν και το ανάλογο ρίσκο, υποστηρίζει στη «New York Post» o καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Κεν Κάρτερ. Ο ίδιος σημειώνει πως το σώμα παράγει ντοπαμίνη -μια ορμόνη που σχετίζεται με την ευχαρίστηση- και βιώνουν λιγότερο άγχος, οπότε δεν αντιμετωπίζουν την εμπειρία ως κάτι επικίνδυνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X