Διεθνή

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Η επίθεση της Χαμάς ήταν «100% παλαιστινιακή»

Ηγέτης Χεζμπολάχ: Η επίθεση της Χαμάς ήταν «100% παλαιστινιακή»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, έδωσε δημόσια ομιλία για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, δηλώνοντας πως η επιχείρηση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν “100% παλαιστινιακή”.

Στην αρχή της ομιλίας του στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής (3/11) εξύμνησε τους «πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και τις υπόλοιπες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους.

«Ξεκινάω εκφράζοντας τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στον Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς τα αγαπημένα σας πρόσωπα κέρδισαν την τιμή του μάρτυρα», είπε.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήρια» του αλλά «και τα συγχαρητήρια του» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ. «Η πλημμύρα του Αλ – Άκσα απλώθηκε σε περισσότερα μέτωπα» τόνισε.

«Η μεγάλη επιχείρηση Πλημμύρας του Αλ Άκσα αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε 100% στην Παλαιστίνη. Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης στις 7 Οκτωβρίου. Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς».

«Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα. Οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», είπε και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως διαβολική δύναμη κάνοντας επίκληση στη Χιροσίμα και αλλού.

«Το είδαμε στις οθόνες μας: Γυναίκες, παιδιά, μωρά να βρίσκονται κάτω από ερείπια για την ανεξαρτησία τους», είπε.

Επίσης, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ χαιρέτισε όλους όσοι βρίσκονται στους δρόμους εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους, όπως και το Ιράκ και την Υεμένη που έχουν εμπλακεί στον «ιερό πόλεμο».

«Δεν είναι μυστικό πουθενά στον κόσμο ο πόνος των Παλαιστινίων», είπε χαρακτηρίζοντας ως βάρβαρη την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται φυλακισμένοι και υποφέρουν και κανείς δεν κουνάει το δάχτυλό του».

Και πρόσθεσε: «Η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

«Πρόκειται για μια απρόσκοπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι το πιο εμφανές, το πιο ειλικρινές και το πιο ευγενές», είπε και υπογράμμισε ότι «η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και αυτό ήταν όταν έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εκθείασε την επίθεση της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς την ως «σεισμό» και «ένδοξη επιχείρηση». «Θα συνεχίσει να θάβει το Σιωνικό καθεστώς».

«Οι συνθήκες στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρές, ειδικά με αυτήν την εξτρεμιστική, ανόητη, ανόητη και άγρια κυβέρνηση», είπε.

«Όλες οι θυσίες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και σε άλλα μέτωπα είναι σημαντικές».

«Η απόφασή τους ήταν σοφή και άξια όλων αυτών θυσιών», πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση (σ.σ της Χαμάς) έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τις συνέπειές της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ», τόνισε και συνέχισε:

«Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία στις φατρίες της Αντίστασης και ότι οι πραγματικοί λήπτες των αποφάσεων είναι οι ηγέτες της Αντίστασης».

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ άφησε αιχμές για «τις χώρες σε όλο τον κόσμο που στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσια τους, τα δισεκατομμύρια τους» για να στηρίξουν ιόπως είπε- αυτήν την «παράνομη οντότητα» (σ.σ το Ισραήλ).

Και συμπλήρωσε: «Λένε ότι ο στόχος τους είναι να τελειώσουν τη Χαμάς και να πάρουν πίσω τους ομήρους. Τους έχετε δει ποτέ να είναι ικανοί να πάρουν πίσω ομήρους, χωρίς να έχουν προβεί προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις; Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

«Οι περισσότεροι θάνατοι στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι νεκροί είναι άμαχοι. Σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια, ναοί έχουν ισοπεδωθεί και ο πλανήτης απλά παρακολουθεί», επισήμανε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα υπογράμμισε ότι η επιχείρηση της Χαμάς δημιούργησε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ότι ήρθε στο σωστό timing», είπε και τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι να βάζει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Επίσης, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες.

«Για έναν ολόκληρο μήνα το Ισραήλ δεν έχει καμία στρατιωτική επιτυχία», τόνισε και πρόσθεσε: «Μόνο σύγχυση και φόβο. Αυτό κάνουν οι Ισραηλινοί δεκαετίες τώρα. Ό,τι γίνεται στη Γάζα αποκαλύπτει και αποδεικνύει ξανά τη βίαιη και βάρβαρη φύση του Ισραήλ».

«Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα. Οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», είπε και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως διαβολική δύναμη κάνοντας επίκληση στη Χιροσίμα και αλλού, ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ ως «εκτελεστικό εργαλείο».

«Αυτοί που μένουν στη σιωπή πρέπει να πάρουν θέση αν θέλουν να λέγονται πιστοί και θρησκευόμενοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε με νόημα ο Νασράλα.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι μια αποφασιστική μάχη που δεν μοιάζει με τους προηγούμενους πολέμους. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά από αυτήν τη μάχη», σημείωσε και συνέχισε κάνοντας λόγο για δύο στόχους:

«Ο πρώτος βραχυπρόθεσμος στόχος είναι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ο δεύτερος στόχος είναι η Χαμάς να είναι νικητής σε αυτόν τον πόλεμο».

«Οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Ο εχθρός απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να απογοητευτούμε, πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα αδέρφια μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να αποδίδουμε τις ευθύνες στους υπευθύνους», υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο, ο Νασράλα ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, την ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Όπως είπε, η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, χαρακτηρίζοντάς την ως «άνευ προηγουμένου από το 1948».

Επίσης, ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 57 μαχητές της Χεζμπολάχ.

«Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατά τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί στη Γάζα ή την κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ανέφερε.

Σε συναγερμό το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε νωρίτερα ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενόψει της ομιλίας που εκφωνεί σήμερα ο Χασάν Νασράλα.

Ο Χαγκάρι ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Αναφέροντας ότι είναι προετοιμασμένοι και στο βόρειο μέτωπο, ο Χαγκάρι είπε ότι «το Ιράν ενθαρρύνει τις δυνάμεις πληρεξουσίων εναντίον του Ισραήλ, θα ανταποδώσουμε σε όλα τα μέτωπα σε οποιαδήποτε απειλή. Υπάρχει υψηλός συναγερμός στο βόρειο τμήμα».

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Νασράλα αναμένεται ότι η κύρια ατζέντα της ομιλίας του θα είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στην αποκλεισμένη Γάζα και ότι θα δώσει στοιχεία για τη στάση της Χεζμπολάχ στο θέμα αυτό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X