Διεθνή

ΗΠΑ: Συνάντηση Μακρόν-Τραμπ -Οι Μακρόν στην Ουάσινγκτον πήγαν βόλτα χωρίς πρόγραμμα (vids&pics)

ΗΠΑ: Συνάντηση Μακρόν-Τραμπ -Οι Μακρόν στην Ουάσινγκτον πήγαν βόλτα χωρίς πρόγραμμα (vids&pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μόλις έφθασε χθες στην Ουάσινγκτον, έκανε έναν απρογραμμάτιστο περίπατο στην πόλη με τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ, παίρνοντας τον δρόμο για το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Αβραάμ Λίνκολν, κάτι που συνηθίζει να κάνει και σε άλλες χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, έπειτα από την πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν όμως η σύζυγός του εκείνη που εμφανίστηκε πρώτη.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, που έγινε δεκτός αργότερα στον Λευκό Οίκο από τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, διέσχισε τον δρόμο ανάμεσα σε ένα πλήθος περαστικών, οι οποίοι τον χαιρετούσαν και έβγαζαν μαζί του φωτογραφίες σέλφι.

Από την πρώτη στιγμή, η συνάντηση των τεσσάρων είχε πολλά ενδιαφέροντα ενσταντανέ. Από το θερμό φιλί του Μακρόν στον Τραμπ (που έδειξε λίγο αιφνιδιασμένος) έως τα… φτυάρια στον κήπο του Λευκού Οίκου για να φυτευτεί το δώρο του Γάλλου προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του.

Ένα δώρο με ξεχωριστή σημασία. Είναι μια βελανιδιά που προέρχεται από την περιοχή Belleau Woods, βορειοανατολικά του Παρισιού. Έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Εκεί, τον Ιούνιο του 2018 έγινε μια από τις πλέον ιστορικές μάχες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί.

https://www.youtube.com/watch?v=GutbttEppG8

Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενοι αμφότεροι από τις συζύγους τους Μελάνια και Μπριζίτ, φωτογραφήθηκαν λίγο πριν δειπνήσουν όλοι μαζί στην οικία του Τζορτζ Ουάσινγκτον, στο όρος Βερνόν.

Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει με επιχειρηματίες των ΗΠΑ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Ματίς.

Των ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν οι δύο άνδρες ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων. Στόχος τους είναι να βρεθούν κοινές συνισταμένες ώστε να χαράξουν μία ενιαία στρατηγική σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα: τι θα γίνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευτεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας και πάλι «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη, η τριαντάλεπτη ομιλία Μακρόν στο Καπιτώλιο η οποία πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει την βαρύτητα εκείνης του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν το 1976.

Πηγές: ΕΡΤ/CNN/Twitter/Sonia Dridi

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Μακρόν για τον Πούτιν: «Πολύ ισχυρός άνδρας»

hΤο 58% των Γάλλων «δυσαρεστημένοι» με τον Μακρόν

Μακρόν: Ανθρωπιστική βοήθεια 50 εκατ. ευρώ στη Συρία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X