Διεθνή

Ιταλικές εκλογές: Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στην τελική ευθεία (pics)

Ιταλικές εκλογές: Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στην τελική ευθεία (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπερλουσκόνι και Γκρίλο στην τελική ευθεία. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα από τις 7 το πρωί περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν για την ανανέωση της Βουλής και της Γερουσίας.

Πρόκειται να εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών.

Τα κόμματα αποδύθηκαν σε αγώνα δρόμου, τα τελευταία 24ωρα, για να πείσουν τους αναποφάσιστους,αλλά κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι κατάφεραν. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ(ώρα Ιταλίας).

Τα πρώτα exit polls θα βγουν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, που θεωρείται η πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη των τελευταίων ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τα τελευταία γκάλοπ δημοσιεύτηκαν πριν 2 εβδομάδες, διότι αυτό επιτάσσει η νομοθεσία.

Η Ιταλία είχε τα τελευταία 70 χρόνια περισσότερες από 60 κυβερνήσεις.

Κάθε κόμμα, και κάθε κομματική τάση, υποστηρίζει ένα διαφορετικό σύνολο οικονομικών, γεωγραφικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συμφερόντων, ακόμη και τα ατομικά του ηγέτη. Από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα μέρα στην ιστορία της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης (Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία). Στο Παλέρμο της Σικελίας, λόγω λάθους σε ότι αφορά τα ονόματα των υποψήφιων της περιφέρειας, το οποίο διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή, χθες βράδυ ξανατυπώθηκαν διακόσιες χιλιάδες εκλογικά ψηφοδέλτια.

Ποιοι διεκδικούν το θώκο της κεντρικής πολιτικής σκηνής στην Ιταλία

Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύτηκε στην Ιταλία τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την ψηφοφορία.

Έτσι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, ο δεξιός συνασπισμός του 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia), που περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά (Northern League- NL)- αναμένεται να αναδειχτεί πρώτη δύναμη, αποσπώντας το 35 έως 37% της ψήφου.

O ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Στη δεύτερη θέση, με περίπου 28%, βρίσκεται το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S).

Ο επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο με τον ιδρυτή του κινήματος Μπέπε Γκρίλο

Τρίτο ακολουθεί ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον πρώην Πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%.

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι

Κρίσιμος παράγοντας θα είναι οι αναποφάσιστοί, που σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ανέρχονταν στο 30%.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να είναι ο μπαλαντέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης, όμως είναι το μοναδικό κόμμα που για την ώρα απορρίπτει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία.

Δύο ακόμα παίχτες είναι το εθνικιστικό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας και το αριστερό Ελεύθεροι και Ίσοι, που ιδρύθηκε από ονομαστούς βετεράνους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είχε ποσοστά κάτω από 23% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την αργή οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας και την υψηλή ανεργία. Ωστόσο, η συμμαχία της Κεντροδεξιάς είχε συνολικό προβάδισμα με 37%.

Ο ηγέτης της Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν μπορεί να αναλάβει Πρωθυπουργός λόγω της καταδίκης του από τη Δικαιοσύνη, ελπίζει ότι το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια μαζί με τη Λέγκα του Βορρά μπορεί να φτάσουν σε ποσοστά αυτοδυναμίας (χρειάζεται 40%).

Μάλιστα, έχει ήδη υποδείξει ως Πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Τα σενάρια

Πέντε είναι τα σενάρια… νίκη της κεντροδεξιάς, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φόρτσα Ιτάλια και των κεντρώων κομμάτων, συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Βέβαια, τα δύο τελευταία θεωρούνται μάλλον απίθανα, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Μία ισχυρή πιθανότητα είναι κοινοβούλιο στο οποίο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία του 40% για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ομως, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ενα από τα μετεκλογικά σενάρια είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο Ιταλός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι, δεν υπάρχει χρονικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X