Διεθνή

«Καμπανάκι» από ECDC – Μετάλλαξη Όμικρον: Ετοιμάζονται για νέα εμβόλια Moderna, Pfizer, AstraZeneca

«Καμπανάκι» από ECDC – Μετάλλαξη Όμικρον: Ετοιμάζονται για νέα εμβόλια Moderna, Pfizer, AstraZeneca
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να προετοιμάζονται για νέα εμβόλια ή για προσαρμογές στα ήδη υπάρχοντα.

Το θέμα με την παραλλαγή αυτή, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Μποτσουάνα, είναι ότι παρουσιάζει 33 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, στις «κεραίες» δηλαδή του κορονοϊού που αγκιστρώνονται στα κύτταρα και τα μολύνουν.

Αν και ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αρκετοί θεωρούν ότι η μετάλλαξη αυτή θα είναι πιο μεταδοτική και δεν θα την πιάνουν τα εμβόλια.

Από τη μεριά τους, οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται για νέα εμβόλια. H Moderna ήδη ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει γρήγορα ένα νέο εμβόλιο αναμνηστικής δόσης ειδικά για την παραλλαγή Όμικρον

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

Οι Pfizer/BioNTech ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529, αναφέροντας ότι αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα το αργότερο σε δύο εβδομάδες.

«Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική» σημείωσε εκπρόσωπος της γερμανικής BioNTech στο AFP.

Τέλος, η ΑstraZeneca ελπίζει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων της για τον κορονοϊό θα παραμείνει αποτελεσματικό και απέναντι στη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, ενώ εξετάζει επίσης κατά πόσο είναι ανθεκτική στο εμβόλιό της.

Από την άλλη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θέτει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, καθώς εκπρόσωπός του ανέφερε ότι είναι «πρόωρο» να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη μετάλλαξη Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Καμπανάκι» από ECDC

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου, το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X