Διεθνή

«Κόλαση επί γης» στη Γάζα: Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά

«Κόλαση επί γης» στη Γάζα: Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γάζα: Μόνο η φράση «κόλαση επί γης» μπορεί να περιγράψει την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός της Γάζας.

Σύμφωνα με τον συντονιστή της ΜΚΟ «ActionAid» στην Παλαιστίνη, η ποσότητα του νερού που φτάνει στη Γάζα είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν το θάνατο από αφυδάτωση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των εργαζομένων της ΜΚΟ, μετά το μπλακ άουτ της Παρασκευής. «Μας λένε ότι η κατάσταση είναι καταστροφική, η λειψυδρία γίνεται απειλητική για τη ζωή και οι άνθρωποι αφυδατώνονται και αρρωσταίνουν. Πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό για να πιουν και καταφεύγουν στο να πίνουν αλμυρό ή ακάθαρτο νερό».

Επιπλέον, οι οικογένειες δεν μπορούν να καθαριστούν, τα ρούχα τους ή τις τουαλέτες και ο κίνδυνος εξάπλωσης θανατηφόρων υδατογενών και άλλων μολυσματικών ασθενειών αυξάνεται κάθε λεπτό.

Αποτυπώνοντας την ζωντανή κόλαση που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας μια μητέρα που στεγάζεται σε σχολείο που φροντίζει η ΜΚΟ είπε: «Το νερό που πίνουμε δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση από ανθρώπους. Ούτε τα ζώα δεν μπορούν να το πιουν. Αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό είναι το μόνο διαθέσιμο νερό. Πρέπει να πιούμε. Θα πεθάνουμε ούτως ή άλλως, αλλά τα παιδιά μας κλαίνε και ουρλιάζουν από την πείνα και τη δίψα»…

Τα παιδιά πληρώνουν δυσβάστακτο φόρο αίματος σε αυτή τη σύγκρουση. Ο Jason Lee από το παλαιστινιακό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children είπε στο BBC ότι ένα παιδί σκοτώνεται τώρα κάθε 10 λεπτά στη Γάζα και ότι από τους 20.000 πολίτες που τραυματίστηκαν, ένας στους τρεις ήταν παιδί.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι το 34% των νοσοκομείων της Γάζας δε λειτουργούν και το 65% των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι κλειστά.

Περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι μεταξύ των εκτοπισμένων πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 4.600 εγκύων γυναικών και 380 περιπτώσεων μετά τον τοκετό που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, ενώ το 15% των εκτοπισμένων πάσχει από διάφορες αναπηρίες, με τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας να μην είναι εξοπλισμένα και να μη διαθέτουν στρώματα και ιατρικά κρεβάτια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η UNRWA, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της και έχει αρχίσει να μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της.

(Πηγή: Wafa, Al Jazeera, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 902.gr)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X