Διεθνή

Κυπριακή ΑΟΖ: Κάνουν πίσω ENI – TOTAL λόγω της τουρκική προκλητικότητας

Κυπριακή ΑΟΖ: Κάνουν πίσω ENI – TOTAL λόγω της τουρκική προκλητικότητας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι δύο εταιρίες ENI και TOTAL κάνουν πίσω από το τεμάχιο 7 λόγω της έντονης προκλητικότητας από την μεριά της Τουρκίας.

Ενώπιον διαφοροποιήσεων, ένεκα του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η Τουρκία, βρίσκεται ο \προγραμματισμός των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Εν αντιθέσει με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο – εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης – οικόπεδο.

Η εξέλιξη αυτή, αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας, τα οποία φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL.

Κίνηση τακτικής ή υποχώρηση;

Πηγές που γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνουν ότι η απόφαση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL δεν συνιστά υποχώρηση από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αλλά αλλαγή τακτικής.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Τουρκία είχε στείλει σαφές μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X