Διεθνή

Live: Έξω από την Αγιά Σοφιά τουρκικά λάβαρα και συνθήματα

Live: Έξω από την Αγιά Σοφιά τουρκικά λάβαρα και συνθήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως φαίνεται και στο βίντεο που μεταδίδει live εικόνα ο κόσμος ανά διαστήματα φωνάζει συνθήματα, ενώ υπάρχουν και τουρκικά λάβαρα.

Η Αγιά Σοφιά είναι ένα ιστορικό μνημείο για όλο τον κόσμο ενώ αποτελεί ίσως το σπουδαιότερο κόσμημα της Κωνσταντινούπολης. Επιβλητική και κουβαλώντας ένα σπουδαίο παρελθόν προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Η Αγιά Σοφιά για την ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί το πιο διαχρονικό της σύμβολο ενώ η ιστορική απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την μετατροπή της σε τζαμί .

Η ιστορία της ξεκινάει από το 537

«Νενίκηκά σε Σολομών», αναφώνησε όλο ενθουσιασμό ο Ιουστινιανός στις 27 Δεκεμβρίου 537 πρωτοαντικρίζοντας τον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, ο οποίος παραμένει ένα από ορόσημα της ορθόδοξης πίστης, παρά το γεγονός ότι εδώ και αιώνες βρίσκεται σε έδαφος μουσουλμανικό.

Αψηφώντας πολέμους, καταστροφές αλλά και το τοξικό δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, η Αγιά Σοφιά συνεχίζει να ρίχνει το φως της στην Κωνσταντινούπολη τόσο ως κληροδότημα της χριστιανικής της ιστορίας όσο και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Μεγάλη Εκκλησία της Βασιλεύουσας επιβλέπει αγέρωχα την Προποντίδα εδώ και 1.500 χρόνια συνδέοντας άρρηκτα τα χρονικά της με την πλούσια κοινωνική και οικονομική ιστορία της πόλης, ως ένας προνομιακός χώρος που θα μπορούσε να συνδέει γραμμικά το παρελθόν της Κωνσταντινούπολης, αν το ήθελαν κάποιοι.

https://www.facebook.com/Ruptly/videos/273393247298952/?v=273393247298952

Ο περίλαμπρος λαός της χριστιανοσύνης μετατράπηκε αμέσως σε τζαμί μόλις η Πόλη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών (αλλά και σε καθολικό ναό κατά την άλωσή της από τους Σταυροφόρους το 1204!) και θα έπρεπε να περάσουν αρκετοί αιώνες ώστε να σεβαστούν οι Νεότουρκοι το βαρύ όνομά της και να τη μεταμορφώσουν σε μουσείο.

Ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αυτός που την άφησε στην αιώνια αταραξία της, μετατρέποντάς τη από μουσουλμανικό χώρο λατρείας σε μουσείο το 1934, αν και οι τουρκικές προκλήσεις δεν έλεγαν να κοπάσουν.

Η Αγιά Σοφιά έχει διατρέξει την αυτοκρατορική περίοδο της Κωνσταντινούπολης όσο τίποτα άλλο, βλέποντας Ιουστινιανούς και Κομνηνούς και περνώντας από τη Μεσοβυζαντινή και την Υστεροβυζαντινή περίοδο στα σημερινά χρόνια. Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα, αλλά μια γλαφυρή περιγραφή της ίδιας της κοινωνίας που τη γέννησε…

Δείτε ακόμη:

Ο Ερντογάν κάνει διάγγελμα στις 20:53 – Πανηγύρια με τουρκικές σημαίες έξω από την Αγία Σοφία (vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X