Διεθνή

Λιβύη: Η μεγάλη ήττα και η οργή του Ερντογάν

Λιβύη: Η μεγάλη ήττα και η οργή του Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Οι εξελίξεις στη Λιβύη συνιστούν μία μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν. Ο eretikos.gr σας είχε έγκαιρα ενημερώσει για τα “αγκάθια” στην υπογραφή της συμφωνίας για εκεχειρία. Στη συνέχεια έγιναν γνωστοί οι όροι του Χάφταρ, που εξόργισαν τον Ερντογάν και τον οδηγούν σε μεγάλη ήττα στη Λιβύη αν τελικά στο στρατιωτικό σκέλος νικήσει ο Χάφταρ. Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές αντιλαμβανόταν κανείς πως θα ήταν πολύ δύσκολο για τον στρατάρχη Χάφταρ να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Τρίπολη την οποία πολιορκεί  και να δεχτεί να συμμετέχουν Τούρκοι στρατιωτικοί στις δυνάμεις επιτήρησης της εκεχειρίας. Το είχαν προαναγγείλει εξάλλου από το Twitter οι δυνάμεις του Χάφταρ ότι δηλαδή δεν θα υποχωρήσουν.

Αλλά ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή για να αντιληφθούμε γιατί ήταν αδύνατο να συμβιβαστούν οι δύο πλευρές και να υπογραφεί μία συμφωνία, που ήταν κραυγαλέα υπέρ του Σάρατζ τον οποίο υποστηρίζουν ο Ερντογάν και η Τουρκία.

Οπως έγραψε ήδη ο eretikos.gr  το  “αγκάθι” για τη συμφωνία αποκαλύπτεται αν συγκριθεί το προσχέδιο της συμφωνίας το οποίο προβλέπει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης και η ανάρτηση στο Twitter των δυνάμεων του Χάφταρ. Στην ανάρτηση επισημαίνεται ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Και όπως γίνεται αντιληπτό οι επιδιώξεις των δύο πλευρών δεν συμβιβάζονται εύκολα.

Στα προαναφερόμενα αν προσθέσουμε και τις πληροφορίες που μετέδωσε το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya για τους όρους που έθεσε ο Χάφταρ γίνεται αντιληπτό πως το αδιέξοδο ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο.

Ο στρατάρχης λοιπόν έθεσε τουλάχιστον δύο όρους που ήταν αδύνατο να δεχτεί η Τουρκία:

– Πρώτο να  αποχωρήσουν όλοι οι Τούρκοι στρατιωτικοί από τη Λιβύη.

– Δεύτερον να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί από την κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, που σημαίνει και το μνημόνιο για την ΑΟΖ.

Την πληροφορία αυτή τη μετέδωσε και η τουρκική εφημερίδα «Sozcu».

Οπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για όρους που ευνοούν απόλυτα τα ελληνικά συμφέροντα και συνιστούν μία πολύ μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν, τον οποίο εκνεύρισαν αφού τον απέκλειαν από οποιαδήποτε ρόλο στη Λιβύη και έστελνε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις οποιεσδήποτε ενέργειες είχε κάνει ως τώρα.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X